Skip to main content

Ψήφισμα στο Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κατέθεσαν, με αφορμή την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η ομοσπονδιακή βουλευτής των Δημοκρατικών, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney) από την 12η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και ο ομογενής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), από την 12η Περιφέρεια της Φλόριδα.

Πρόκειται για μια καθιερωμένη πρωτοβουλία των δυο έμπειρων βουλευτών, οι οποίοι υπηρετούν ως συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής, προωθώντας σταθερά εδώ και χρόνια στο Κογκρέσο τα ελληνικά θέματα.

«Ενόσω γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -ορισμένα από τα σπουδαιότερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς της χώρας- προκειμένου να επιστρέψουν σπίτι τους», ανέφερε η κα Μαλόνι, κάνοντας λόγο για «ζωτικά κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ζωτικά κομμάτια της Ιστορίας της Ελλάδας και οι Ελληνες – όπως και οι άνθρωποι που την επισκέπτονται από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να δουν το μεγαλείο της Ακρόπολης – θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα Μάρμαρα στο πραγματικό σπίτι τους. Αυτό το διακομματικό ψήφισμα καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει, επιτέλους, αυτούς τους θησαυρούς», τόνισε η κα Μαλόνι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης.

«Η Τέχνη παρέχει ένα παράθυρο στην Ιστορία και η έκφρασή της είναι η ελευθερία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν από πολίτες της Αθήνας υπό τις οδηγίες του γνωστού καλλιτέχνη Φειδία, προκειμένου να αναδείξουν την υπερηφάνεια και το μεγαλείο της Αθήνας. Το να μην στεγάζονται και να εκτίθενται αυτές οι δημιουργίες των πολιτών στην πόλη για την οποία προορίζονταν, είναι έλλειψη σεβασμού όχι μόνο για τους ανθρώπους της Αθήνας αλλά επίσης και για τον Πολιτισμό που άνοιξε τον δρόμο στη σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία. Ειλικρινά εύχομαι να δω αυτά τα αυθεντικά έργα και άλλα σημαντικά κειμήλια της Ελληνικής Ιστορίας να επιστρέφουν στον δικαιούχο ιδιοκτήτη τους, προκειμένου να τις απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές των υπερήφανων Ελλήνων», υπογράμμισε ο κ. Μπιλιράκης.

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού μετά την κατάθεση ψηφίσματος στο Κογκρέσο

 Η κατάθεση διακομματικού ψηφίσματος στο Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι και Κωνσταντίνο Μπιλιράκη, αποτελεί μία διεθνή κίνηση στήριξης του πολύχρονου  αιτήματος της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους με το μνημείο-σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.

Οι δύο βουλευτές και συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής, προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ωστόσο, από κοινού υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα της χώρας μας.

Στο ψήφισμά τους, τονίζουν ότι, «ενόσω γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -τα σπουδαιότερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς – να επιστρέψουν σπίτι τους. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ζωτικά κομμάτια της Ιστορίας της Ελλάδας…». Ευχαριστούμε από καρδιάς τους δύο ομοσπονδιακούς βουλευτές.

Αυτή η κίνησή τους καταδεικνύει ότι ο οποιοσδήποτε διαχειρίζεται πολιτιστικά αγαθά παρανόμως αποκτηθέντα μένει προσκολλημένος σε αποικιοκρατικές αντιλήψεις. Η κατ᾽ εξακολούθηση παράνομη κατοχή πολιτιστικών αγαθών είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς περί νόμιμης κατοχής των Γλυπτών εκ μέρους του Λονδίνου, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Τα Γλυπτά κατέχονται παρανόμως, όπως τεκμαίρεται από τα ιστορικά δεδομένα.

naftemporiki.gr