Skip to main content

Εγχώριες παραγωγές, Μπουνιούελ σε επανέκδοση και δαιμονικός αντιήρωας

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Αρκετές νέες ταινίες -με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες και την αργοπορία του ερχομού της  Άνοιξης- απαρτίζουν ένα μενού πλούσιο σε επιλογές για τους σινεφίλ.  Γαλλική δραμεντί ενηλικίωσης, πολωνικό βραβευμένο δράμα, επανέκδοση αιρετικού αριστουργήματος του Μπουνιούελ πλαισιώνονται από ενδιαφέρουσες εγχώριες παραγωγές  και την επιστροφή ενός δαιμονικού αντιήρωα.

«Αμάντα»

Στη γαλλική δραμεντί ενηλικίωσης του Μίκαελ Χερς, ένας νεαρός άνδρας απολαμβάνει μια ανέμελη ζωή στο Παρίσι, όταν ξαφνικά η αδερφή του χάνει τη ζωή της. Τότε καλείται να ακολουθήσει, για πρώτη φορά, έναν συγκροτημένο και υπεύθυνο τρόπο ζωής, καθώς αναλαμβάνει την κηδεμονία της μικρής ανιψιάς του. Με φόντο τη σύγχρονη τρομοκρατία, παρουσιάζεται μια μικρή ιστορία για τα μεγάλα συναισθήματα της απώλειας, της αγάπης και της ανάγκης για επιβίωση.

«Με Άλλο Πρόσωπο»

Στο πολωνικό δράμα -βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο- της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα, η ζωή ενός γυμνασμένου χεβιμεταλά που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη δουλειά και τον σκύλο του, αλλάζει πλήρως όταν ένα ατύχημα παραμορφώνει το πρόσωπό του. Τότε ξεκινά τη διαδικασία για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην Πολωνία που θα κάνει μεταμόσχευση προσώπου, μια ευκαιρία που μπορεί να τον αναγάγει σε εθνικό ήρωα.

«Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας – 3»

Στην τρίτη και τελευταία ταινία τής υπέροχης τριλογίας τής Dreamworks, ο Ψάρης, επικεφαλής και κυβερνήτης του Μπερκ, έχοντας την Άστριντ στο πλευρό του, έχει δημιουργήσει μια καλά κρυμμένη ουτοπία δράκων, όπου μπορούν να ζουν ελεύθεροι και σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον τους. Όμως, ο κίνδυνος δεν θα αργήσει να εμφανιστεί και η πιο σκοτεινή απειλή θα ταράξει την ισορροπία τής καλά κρυμμένης αυτής πόλης, όσο και του νησιού Μπερκ.  Ο Ντιν Ντεμπλουά επιστρέφει, για άλλη μία φορά, για τη σκηνοθεσία του κλεισίματος της τριλογίας, με ένα φωνητικό καστ που περιλαμβάνει τους Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέραρντ Μπάτλερ και Τζέι Μπαρουσέλ.

«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου μάς μεταφέρει σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου, που αργοπεθαίνει. Δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά, με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.

«Ο Γαλαξίας»

Στο αιρετικό αριστούργημα του Λουίς Μπουνιούελ, σε επανέκδοση με νέες κόπιες, δυο ζητιάνοι, ο Πολ και ο Ζαν, οδοιπορούν το μονοπάτι του Αγίου Ιακώβου με προορισμό την πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας. Καθοδόν συναντούν εκτός τόπου και χρόνου διάφορες μορφές, οι οποίες εκπροσωπούν διάφορες διδασκαλίες της Χριστιανικής πίστης, και επεξηγούν διάφορα δόγματα και αιρέσεις, πάντα με βάση την Αγία Γραφή.

«Styx»

Η βραβευμένη -στο Φεστιβάλ Βερολίνου- ταινία του Βόλφγκανγκ Φίσερ παρουσιάζει μια κινηματογραφική εμπειρία για μια ηρωίδα στον απέραντο ωκεανό του σύγχρονου μεταναστευτικού.  Μια νεαρή επιτυχημένη γιατρός αποφασίζει να σαλπάρει ολομόναχη με το ιστιοπλοϊκό της στη νήσο της Αναλήψεως. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρι τη στιγμή που ξεσπά μια άγρια καταιγίδα, η οποία οδηγεί το σκάφος της κοντά σε ακυβέρνητο αλιευτικό γεμάτο μετανάστες που προσπαθούν να μείνουν ζωντανοί. Τότε η γυναίκα καλείται να αποφασίσει αν θα τους βοηθήσει ή θα συνεχίσει το ταξίδι της, αφήνοντας τη ζωή τους στα χέρια των αρχών που καθυστερούν να φτάσουν στο σημείο.

«After»

Στο νεανικό ρομαντικό δράμα -βασισμένο στο μπεστ σέλερ της Άννα Τοντ- μια νεαρή κοπέλα γνωρίζει στο Πανεπιστήμιο έναν γοητευτικό μυστηριώδη συμφοιτητή της, τον οποίο ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Εκείνος, όμως, κρύβει έναν σκοτεινό κόσμο, ο οποίος θα παγιδεύσει και τους δύο, οδηγώντας τους σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Η Τζένι Γκέιτζ σκηνοθετεί ένα ακόμη φαινόμενο σαν το «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι», για τη νέα γενιά.

«Holy Boom»

Τέσσερις άνθρωποι χαρτογραφούν τη σύγχρονη Αθήνα της κρίσης, του μεταναστευτικού και της αναζήτησης ταυτότητας, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μαρίας Λάφη. Σπονδυλωτή ταινία, η οποία απεικονίζει την καθημερινότητα διαφορετικών μεταξύ τους χαρακτήρων που ζουν στην ίδια πολυκατοικία στα Πατήσια, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Η Τέχνη Καταστρέφει»

H νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου αποτελεί διάλογο ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, με επίκεντρο έναν πατέρα και τις δύο κόρες του, που ουσιαστικά δεν γνώρισε ποτέ.
Ένας διάσημος ηθοποιός του θεάτρου, μετά από ένα έμφραγμα, καλεί κοντά του τις δύο κόρες του, από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Προσπαθώντας να τις κρατήσει δίπλα του, τους προτείνει να ανεβάσουν μαζί έναν «Μάκβεθ για τρεις». Στη διάρκεια των προβών, έρχονται στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες για το παρελθόν, πικρίες και θυμοί απέναντι σε έναν πατέρα απόντα, δοσμένο ολοκληρωτικά στην τέχνη του.

«Hellboy: Ξαναγύρισα από την Κόλαση»

Ο κόμικς υπερήρωας από τον Κάτω Κόσμο, ο Hellboy του Μάικ Μινόλα, αποκτά νέα κινηματογραφική εικόνα. Δέκα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, διά χειρός Γκιγέρμο ντελ Τόρο («Hellboy 2: Η Χρυσή Στρατιά»), ο δαίμονας επιστρέφει, πιο βίαιος, πιο αιμοδιψής και πιο σαρκαστικός από ποτέ, αλλά χωρίς τη μορφή του Ρον Πέρλμαν. Τη θέση του παίρνει ο σταρ της σειράς «Stranger Things», Ντέιβιντ Χάρμπορ, ο οποίος θα έρθει αντιμέτωπος με μια σατανική μάγισσα με αρχέγονες δυνάμεις, που είναι αποφασισμένη να αφανίσει την ανθρωπότητα.