Η προσωπική μεταμόρφωση της πραγματικότητας, του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται καθημερινά, αποτυπώθηκε μέσα από τον φακό των Αθηναίων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Οι Αθηναίοι φωτογραφίζουν την πόλη τους», που παρουσιάζεται στην ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων από τις 14 έως τις 24 Ιανουαρίου [Πειραιώς 100, Γκάζι].
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και το διαδικτυακό περιοδικό www.ifocus.gr. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι φωτογραφίες πενήντα διαγωνιζόμενων, οι οποίοι είναι αποκλειστικά δημότες και κάτοικοι των επτά Δημοτικών Κοινοτήτων της Αθήνας και φωτογράφισαν μόνο την περιοχή της Κοινότητας στην οποία ανήκουν.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι- συνεργάτες του περιοδικού Πλάτων Ριβέλλης και Άγγελος Μίχας.
Συμμετέχοντες στην έκθεση είναι οι: Βάγια Βασιλοπούλου, Γιάννης Βέλλης, Γαρυφαλιά Βλαχογιάννη, Αναστασία Γεώργα, Ουρανία Γράψα, Ανδρομάχη Δαμαλά, Αθανάσιος Δελήμπασης, Ηρώ Ζάβου, Δήμητρα Ζωγοπούλου, Χρήστος Ζαφειράκης, Μελέτης Ζαχαράκης, Λεονάρντο Θίμο, Βιργινία Καλύβα, Άννα Καρακόντη, Τόνια Καραλέκα, Σώστης Καρατζής, Αγγελική Καποτά, Δανάη Kαυκαλίδου, Νίκος Κοτσαμπουγιούκης (Κιχέμ), Ιωάννα Λυμπέρη, Μαρία Μάλιου, Ελπίδα Μουμουλίδου, Άννα Μπάμπουρα, Αγγελική Μπογιατζή, Ευαγγελία Μπουζούκα, Κατιάνα Ξανθάκη, Κατερίνα Παληοκώστα, Άννα Παλληκαρά, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Χαράλαμπος Παπαδημητρόπουλος, Θάνος Παπαθανασίου, Διονύσης Παράσχης, Έφη Παρίση, Χρυσούλα Σταμπολίτη, Αδάμ Συλαιούνης, Νίκος Σωτηρόπουλος, Ευσταθία Τζαβέλα, Κωνσταντίνα Τσαπρούνη, Πόπη Τσίτου, Νίκος Τσιώτας, Παναγιώτης Φελούκας, Ευγενία Φούτη, Παναγιώτα Χαραλαμπάκη, Ναυσικά Χαραλαμπίδου, Καλλιόπη Χατζοπούλου, Τερίνα Χιουρέα, Βασιλική Χίου και Γιώργος Ψυχογιός.
Ο Πλάτων Ριβέλλης σημειώνει: «Οι ερασιτέχνες φωτογράφοι που κινούνται στην περιοχή της αναμνηστικής φωτογραφίας περιορίζονται στο πλαίσιο της οικογένειάς τους και των σημαντικών τελετουργικών στιγμών της ζωής τους. Μόλις όμως αποφασίσουν να υπερβούν τον συναισθηματικό προσωπικό τους χώρο και να θέσουν ως κύριο περιεχόμενο της θεματολογίας τους τον έξω κόσμο, συνήθως απομακρύνονται όσο γίνεται περισσότερο όχι μόνο από το σπίτι τους, αλλά και από τη γειτονιά τους, την πόλη τους, αν όχι και από τη χώρα τους και μετατρέπονται σε κυνηγούς του εξωτισμού.
Εντούτοις, για έναν δημιουργό το εξωτικό στοιχείο έχει σημασία όταν το προκαλέσει η δική του παρουσία, η δική του ματιά, και όχι όταν απλώς καταγράψει εκείνο που ανακαλύπτει ως ταξιδιώτης. Γι’ αυτό και είναι λίγοι εκείνοι οι φωτογράφοι που ασχολούνται με τον σκηνικό χώρο του οικείου τους περιβάλλοντος, αφού δεν έχουν ασκηθεί να ανιχνεύουν εκπλήξεις σε αυτόν. Η λογική πίσω από την ιδέα της συγκεκριμένης έκθεσης ήταν να παροτρύνει εκείνους τους δημότες-κατοίκους της Αθήνας που αγαπούν τη φωτογραφία να στρέψουν το φωτογραφικό ενδιαφέρον τους στον χώρο μέσα στον οποίον κινούνται καθημερινά και να αντιμετωπίσουν φωτογραφικά την πόλη τους σαν έναν πρωτόγνωρο τόπο, τον οποίο ανακαλύπτουν και μεταμορφώνουν.
Μια σειρά ομιλιών εμού και του Άγγελου Μίχα καθόρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να κινηθούν οι φωτογράφοι που δήλωσαν συμμετοχή, με στόχο να γίνει αντιληπτό ότι δεν επιδιώκαμε μια δημοσιογραφική καταγραφή της πραγματικότητας, αλλά μια προσωπική μεταμόρφωσή της. Στη συνέχεια άρχισε μια τρίμηνη συνεργασία μεταξύ δασκάλων-επιμελητών και φωτογράφων στην προσπάθεια να επιλεγούν οι πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.
Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον και την τόλμη των φωτογράφων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ήταν προφανές ότι μερικοί ήταν και πιο έμπειροι και πιο ικανοί από άλλους. Η γενική όμως φρεσκάδα και ποιότητα των προσπαθειών τους μας έπεισε ότι η ενδεδειγμένη λύση δεν ήταν να προβληθούν οι συγκριτικά καλύτεροι, αλλά να υπογραμμιστεί η ενθουσιώδης ανταπόκρισή τους με το να συμμετάσχουν, έστω με λίγα φωτογραφικά δείγματα, σχεδόν όλοι όσοι απέστειλαν φωτογραφίες.
Έτσι, τον συνολικό αριθμό των εκατό φωτογραφιών που είχαμε προγραμματίσει τον μοιράστηκαν πενήντα φωτογράφοι. Ελπίζω οι θεατές της έκθεσης να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν όχι απλώς την πρωτοτυπία και το ενδιαφέρον των φωτογραφιών που εκτίθενται, αλλά και την ιδιαιτερότητα των φωτογραφικών προσεγγίσεων, που συνιστούν διακριτές καλλιτεχνικές προτάσεις από τόσους πολλούς νέους και στην πλειοψηφία τους άγουρους ακόμα φωτογράφους».
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12.00-20.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
naftemporiki.gr