Skip to main content

Τάκης Τζαμαργιάς: «…βιώνουμε μια μεταβατική περίοδο σύγχυσης και θολούρας…»

Με όχημα ένα έργο, όπου το προσωπικό συνδιαλέγεται με το κοινωνικό και εθνικό παρελθόν, ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς επιχειρεί να δώσει μια ερμηνεία στο παρόν της κρίσης αξιών και ταυτότητας του σήμερα μέσα από μια κωμικοτραγική ιστορία του χθες, και μας μιλά για την παράσταση «Το τρίτο στεφάνι».

Μετά από μία πολύ πετυχημένη θεατρική περίοδο στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της νεοελληνικής πεζογραφίας, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή, «Το τρίτο στεφάνι», σε δραματοποίηση του Σάββα Κυριακίδη και μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για 5 μόνο παραστάσεις, από την 1η έως τις 5 Απριλίου.

Ξετυλίγοντας – μέσα από πάθη, παράνομους έρωτες, ματαιώσεις, ψέματα, απογοητεύσεις και θανάτους – την ιστορία της Ελλάδας των νεότερων χρόνων, η οποία βρίθει ένδοξων, αλλά και τραγικών στιγμών, ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί το έργο και μιλά για την παράσταση και για την επιφανειακή πρόοδο που έχουμε σημειώσει.

Τι σκιαγραφεί ο Κώστας Ταχτσής μέσα από το έργο;

Την αυτοβιογραφία σε γοητευτική μυθιστορία, την προσωπική εμπειρία σε εμπειρία ενός λαού, την οικογενειακή προσωπογραφία σε προσωπογραφία του ελληνισμού και τις κεντρικές του ηρωίδες σε αλληγορία.

Τι έχουν ζήσει οι δύο ηρωίδες του και ποιες παθογένειες αποκαλύπτονται μέσα από την ιστορία τους;

Οι ζωές των δύο γυναικών αντανακλούν τη ρευστότητα των ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας. Μέσα από την ιστορία τους, αποκαλύπτεται – με σαρκασμό και ειρωνεία –  ο μικροαστικός χαρακτήρας του Έλληνα σε αυτήν τη διαρκή πάλη του ενθουσιασμού και της ματαίωσης, του εξευτελισμού και της αξιοπρέπειας, της αδιάκοπης προσπάθειας να αποδεχτούμε αυτό που είμαστε.

Σκηνοθετώντας την παράσταση, ποια συναισθήματα ήταν πιο έντονα και τι ύφος της προσδώσατε;

Ήρθα αντιμέτωπος με αλήθειες που πονάνε, στη δομή των σχέσεων της ελληνικής οικογένειας, και που νόμιζα ότι τις είχαμε αφήσει πίσω μας. Αυτές, όμως, σκάνε μύτη, ελέγχουν και κινούν τα νήματα της ζωής μας. Πήρα απαντήσεις για τον τρόπο που διαμορφώσαμε τις σχέσεις με την οικογένεια και την κοινωνία, και είδα ανάγλυφα τα αίτια της σημερινής κρίσης. Η παράσταση στοχεύει στο να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στη λογοτεχνία και το θέατρο, το αποτύπωμα που άφησε στη συνείδησή μας η ανάγνωση του βιβλίου και, ταυτόχρονα, να αποκαλύψει μορφές οικείες και αναγνωρίσιμες, βίαιες και τρυφερές, που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την ταυτότητά μας.

Από την εποχή του έργου μέχρι σήμερα, υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης από  καταπιεστικές δομές της οικογένειας και της κοινωνίας;

Νομίζω ότι βιώνουμε μια μεταβατική περίοδο σύγχυσης και θολούρας. Σαφώς και υπάρχουν αλλαγές, που κατακτήσαμε την περίοδο της μεταπολίτευσης, αλλά η κρίση αποκάλυψε πως μάλλον επιφανειακά έγιναν, δεν είχαμε την απαιτούμενη ωριμότητα να τις διαχειριστούμε.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης, σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου, κοστούμια: Λάκης Γενεθλής, μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, κινησιολογία: Λία Χαράκη, σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς, μουσική επιμέλεια – σύνθεση ήχων: Γιώργος Κολιάς, στίχοι τραγουδιού: Θοδωρής Γκόνης, βοηθός σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος, βοηθός σκηνογράφου: Θέλμα Κασουλίδου, βοηθός ενδυματολόγου: Νάταλυ Κυρμίζη, κομμώσεις – περούκες: Βίκυ Ευσταθίου. Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Ανδρέας Τσέλεπος, Στέλα Φυρογένη, Ιωάννα Σιαφκάλη, Αντωνία Χαραλάμπους, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Θέα Χριστοδουλίδου, Σώτος Σταυράκης, Δημήτρης Αντωνίου, Ζωή Κυπριανού, Ντίνος Λύρας, Πολυξένη Σάββα, Αννίτα Σαντοριναίου, Λουκάς Ζήκος, Έλενα Δημητρίου, Κύνθια Παυλίδου, Χριστίνα Χριστόφια, Ερμίνα Κυριαζή, Παναγιώτης Λάρκου, Κρίστη Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιώργος Κυριάκου.

Πληροφορίες
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 – Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 – 320. Διάρκεια παράστασης: 3 ώρες. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 1/4 έως Σάββατο 4/4: 20:30, Κυριακή 5/4: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 25 ευρώ, Α΄ ζώνη: 20 ευρώ, Β΄ ζώνη: 15 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: viva.gr και ticketservices.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]