Γεμάτο εκκεντρικά πλάσματα κάθε είδους, το συναρπαστικό βιβλίο «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» του Τζέραλντ Ντάρελ (1925 – 1995), του μανιώδη φιλόζωου που εξελίχθηκε σε ενθουσιώδη φυσιολάτρη, για να γίνει αργότερα ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές και ένθερμους υποστηρικτές της Άγριας Ζωής, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Ένα γεμάτο Ήλιο χρονικό, που αγαπήθηκε φανατικά
Περιγράφοντας με το μοναδικό του χιούμορ τα τέσσερα χαρούμενα παιδικά χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα του Μεσοπολέμου, ο Τζέραλντ Ντάρελ δημιούργησε αυτό το γεμάτο Ήλιο χρονικό, που οι κριτικοί το χαρακτήρισαν «θεότρελο», «έξοχο», «μαγικό», και οι αναγνώστες το αγάπησαν φανατικά.
Στις σελίδες του βιβλίου, εκτός από την – έτσι κι αλλιώς, ιδιόρρυθμη – οικογένεια Ντάρελ, παρελαύνουν οι εκκεντρικοί φίλοι τους, τα σκυλιά τους και μια πολύχρωμη συλλογή από ζώα που κουβαλάει σπίτι του ο μικρός Τζέρυ, για να τα μελετήσει καλύτερα. Καρακάξες, κουκουβάγιες, νερόφιδα, σκορπιοί και σαμιαμίδια, χελώνες, περιστέρια, ακόμα κι ένας γλάρος κρύβονται σε γωνιές και σε σπιρτόκουτα, πετούν ελεύθερα από δωμάτιο σε δωμάτιο και αναστατώνουν τη ζωή της οικογένειας.
«Τι τη θέλετε την μπανιέρα; Έχετε τη θάλασσα!»
…Ο κ. Μπίλερ μας έδειχνε, τη μια μετά την άλλη, βίλες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγέθους και τοποθεσίας, κι η Μητέρα κουνούσε το κεφάλι αρνητικά. Όταν, τέλος, επιθεωρήσαμε την δέκατη και τελευταία βίλα στον κατάλογο του κυρίου Μπίλερ κι η Μητέρα την αποδοκίμασε και αυτήν, ο κ. Μπίλερ κάθισε στα σκαλιά και σκούπισε το πρόσωπό του με το μαντήλι του. «Κυρία Ντάρελ», είπε, «σας έδειξα όλα τα σπίτια που ξέρω και δεν σας άρεσε κανένα. Τι είδους σπίτι ζητάτε, κυρία μου; Τι πρόβλημα έχουν αυτά τα σπίτια;» Η Μητέρα τον κοίταξε με έκπληξη. «Δεν το παρατηρήσατε;» ρώτησε. «Ούτε ένα δεν είχε κανονικό μπάνιο, με μπανιέρα». Ο κ. Μπίλερ γούρλωσε τα μάτια του. «Μα, κυρία μου», θρήνησε με αγωνία, «τι τη θέλετε την μπανιέρα; Έχετε τη θάλασσα!». Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο σιωπηλοί…
Αθεράπευτος λάτρης των ζώων και της Φύσης
O Tζέραλντ Ντάρελ γεννήθηκε στις Ινδίες. Ήταν τριών χρόνων, όταν η οικογένειά του επέστρεψε στην Αγγλία. Το 1935, οι Ντάρελ αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Κέρκυρα. Εκεί, ο μικρός Τζέρυ ανέπτυξε και εξέλιξε τη στενή του σχέση με τη Φύση. Το 1945, ήταν κιόλας φύλακας σε ζωολογικό κήπο και, το 1947, διηύθυνε μία αποστολή στο Καμερούν – την πρώτη από πολυάριθμες που ακολούθησαν.
Το 1959, ίδρυσε το Ζωολογικό Πάρκο του Τζέρσεϊ, κέντρο για τη διάσωση επαπειλούμενων ειδών, και, το 1963, το Ίδρυμα Τζέρσεϊ για την Προστασία της Άγριας Ζωής, που τώρα ονομάζεται προς τιμήν του Ίδρυμα Ντάρελ για την Προστασία της Άγριας Ζωής. Το 1982, τιμώντας τον για το σημαντικό έργο του, η Βασίλισσα τον έχρισε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.