Τη Μελανίππη, την ευφυή, μορφωμένη, δυναμική γυναίκα που αντιτάχθηκε στον Δία και τιμωρήθηκε γι’ αυτό, συναντάμε στις σελίδες του βιβλίου της Ντόρας Λεονταρίδου, «“Μελανίππη” – Θεατρικό έργο σε τρεις πράξεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος.
Η μυθική γυναικεία μορφή της που ξεφεύγει από τα όρια του χρόνου, με τις διαχρονικές της διαστάσεις παρουσιάζει την ανυπακοή απέναντι σε μια αυταρχική εξουσία, αλλά και την αλλοτρίωση όσων επιλέγουν ως εναλλακτική επιβίωσης την υπακοή. Κύριο χαρακτηριστικό της η σοφία, για την οποία ο Ευριπίδης της αφιέρωσε την τραγωδία «Μελανίππη η Σοφή».
Η συγγραφέας, όπως εξηγεί στην εισαγωγή του βιβλίου της, δεν προτίθεται να αναβιώσει τις χαμένες τραγωδίες, αλλά, αντλώντας από τα διασωθέντα στοιχεία, προσπαθεί να συνθέσει ένα πρωτότυπο πόνημα, συνδυάζοντας τα σπαράγματα του μακρινού παρελθόντος με στοιχεία της σημερινής πραγματικότητας.
Ο μύθος της Μελανίππης έχει στο μεγαλύτερό του μέρος χαθεί. Τα ελάχιστα αποσπάσματα που έχουν διασωθεί, κυρίως στον Ευριπίδη, αλλά και στον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, αφήνουν να διαφανεί μία γυναικεία μορφή που αξίζει να μελετηθεί.
Βασιζόμενο στα παραπάνω στοιχεία, το θεατρικό έργο της Ντόρας Λεονταρίδου ανασυνθέτει τον μύθο για να αναβιώσει ένα ξεχωριστό αρχαίο γυναικείο πρότυπο. Ταυτόχρονα, όμως, επαναπροσδιορίζει τα διακυβεύματα του αρχαίου μύθου και τα τοποθετεί στη σύγχρονη εποχή.
Η «Μελανίππη» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον 93ο «Καλοκαιρίνειο» διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Η συγγραφέας
Η Ντόρα Λεονταρίδου, Διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Paris III, με διατριβή υπό τον τίτλο «Ο Τρωικός μύθος στη γαλλική λογοτεχνία και το θέατρο», είναι μέλος του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου από το έτος 2000. Διηγήματά της έχουν βραβευτεί στον 30ό Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, στον 2ο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Αντώνης Σαμαράκης», στον 1ο λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού «Ως3» και στον «3ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πνευματικής και Ολυμπιακής Στέγης Δ. Βικέλα», ενώ έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Οδός Πανός και Πανδώρα. Επίσης, άρθρα της σχετικά με τις επανεγγραφές των μύθων στο σύγχρονο γαλλικό και γαλλόφωνο θέατρο έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στο εξωτερικό.