Αφηγούμενος μια απλή ιστορία δύο ανθρώπων, οι οποίοι γνωρίζονται, ερωτεύονται και χωρίζουν, ο ασυμβίβαστος Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (1945 – 1982) εγγράφει, πάνω σε αυτήν την προσωπική σχέση, τη δική του σχέση με τη ζωή, σύμφωνα με τα κυρίαρχα θέματα που τον απασχόλησαν: την αγάπη, τη βία, τη σεξουαλικότητα, το χάος και τη διχόνοια.
Το αυτογραφικό έργο του σπουδαίου Γερμανού δημιουργού, με τίτλο «Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες» και υπότιτλο «μια κωμωδία με ψευτοτραγικό τέλος», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Πανάδη, στο Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα, από τις 30 Μαρτίου έως τις 12 Μαΐου, για 12 παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (εκτός Δευτέρας και Τρίτης του Πάσχα), στις 9.30 το βράδυ.
«Η αγάπη είναι πιο κρύα από τον θάνατο»
Ο σκηνοθέτης, του οποίου η σύντομη ζωή υπήρξε βίαιη και ταραχώδης, αλλά και πρωτόγνωρα δημιουργική, αφού, μέσα σε 13 χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει 41 ταινίες μεγάλου μήκους, ρεκόρ αξεπέραστο στην ιστορία του κινηματογράφου, έγραψε αυτό το έργο σε ηλικία 20 ετών, σε μια περίοδο προσωπικής και καλλιτεχνικής αβεβαιότητας.
Στην ιστορία του, παρακολουθούμε την αγάπη ενός νέου και ενός μεγαλύτερου σε ηλικία άνδρα, στην οποία επεμβαίνουν δύο γυναίκες, μέσα από τα βασικά δίπολα του Φασμπίντερ: αγάπη και φρίκη, σεξ και θάνατος. Οι χαρακτήρες του έργου πολεμούν τη συναισθηματική εξάρτηση σαν να είναι αρρώστια, παλεύουν για την εξουσία στη δυαδική σχέση και χρησιμοποιούν κάθε μέσο, για να είναι νικητές.
Όσο τυραννικά λειτουργεί μια κοινωνία, τόσο τυραννικά λειτουργούν και οι σχέσεις, από τις οποίες συγκροτείται. Δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ των φύλων, πρόκειται για μια αέναη μάχη μεταξύ εξουσιαζόμενων και εξουσιαστών, που καταλήγει στην ολοκληρωτική απώλεια, όχι ως τιμωρία, αλλά ως μια φευγαλέα αυτογνωσία. Μια στιγμιαία γνώση για μελλοντικές προβολές.
Από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεταπολεμικής Γερμανίας
Ανήκοντας στη γενιά των Γερμανών σκηνοθετών που, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αποτέλεσαν ένα κινηματογραφικό ρεύμα με την επωνυμία Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος, ο Φασμπίντερ ήταν, επίσης, σκηνοθέτης του θεάτρου, ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Μάλιστα, η σταθερή ενασχόλησή του με το θέατρο έχει σημαδέψει και την παρουσία του στον χώρο του κινηματογράφου, αφού η θεατρικότητα είναι ένα μορφολογικό χαρακτηριστικό πολλών ταινιών του.
Σκοτεινά αδιέξοδα μηδενιστικών διαστάσεων
Στις – σκοτεινών τόνων και μηδενιστικής διάστασης – ταινίες του, οι ήρωες – άνδρες και γυναίκες, ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι – ζουν καταπιεσμένοι στο περιθώριο και, συχνά, βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Η ανθρώπινη φθορά, ο πόνος, η αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων, η βία σε όλες τις εκφάνσεις της και τα αδιέξοδα και με τραγική κατάληξη ερωτικά πάθη κυριαρχούν στα έργα του, τα οποία αποτελούν ένα σκληρό σχόλιο για την ηθική παρακμή της μεταπολεμικής Γερμανίας, για την κάθε είδους εξάρτηση, την εκπόρνευση, την προδοσία και την απιστία.
Με ωμότητα, αλλά και ιδιαίτερη ευαισθησία, αποτύπωσε το δράμα προσώπων, που εγκλωβίζονται και ασφυκτιούν μέσα στις εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας και, τελικά, συντρίβονται από τις κοινωνικές προκαταλήψεις και την ανελέητη εκμετάλλευση, συναισθηματική ή υλική. Δίνοντας προσοχή στα προσωπικά αδιέξοδα των ατόμων, χωρίς να ενδιαφέρεται για την τεχνική τελειότητα, σκιαγράφησε με σκοτεινές αποχρώσεις το συλλογικό αδιέξοδο μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Αντιμέτωπος με τους δαίμονές του
Η ζωή του ήταν γεμάτη προβλήματα και ταραχές. Έπαιζε συνεχώς με τα άκρα και ερχόταν αντιμέτωπος με τους εσωτερικούς του, αλλά και τους εξωτερικούς δαίμονες. Η δυσκολία αποδοχής του σεξουαλικού του προσανατολισμού, η μοναχική και καταπιεσμένη ζωή ενός ομοφυλόφιλου άνδρα, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις του και η σχέση του με τα ναρκωτικά,
μετουσιώθηκαν στα έργα του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 37 ετών, από υπερβολική δόση.
Ταυτότητα παράστασης
Απόδοση – σκηνοθεσία – σκηνικός χώρος: Μιχάλης Πανάδης, πρωτότυπη μουσική: Μαρίζα Ρίζου, μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Πανάδης – Μαρίζα Ρίζου, σχεδιασμός σκηνικού: Βασίλης Μαντζούκης, κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Μπρούζος, φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου, φωτογραφίες: Ρου Ζάνου, βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή, παραγωγή: Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα, Μιχάλης Πανάδης. Παίζουν: Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Σουλεϊμάν, Δανάη Παπουτσή, Νατάσα Παπανδρέου.
Πληροφορίες
Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα: Σερβίων 8 – Βοτανικός. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ. Κρατήσεις: τηλεφωνικά: 6983 313302, ηλεκτρονικά: [email protected].
naftemporiki.gr