Στις 9 Απριλίου, το Ίδρυμα Ωνάση θα διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους παράγουμε, διακινούμε και κωδικοποιούμε τις εικόνες γύρω μας, μέσω διαδραστικών εκθέσεων, διαλέξεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων.
Το πρότζεκτ «For Ever More Images?» άντλησε έμπνευση από τα Χρυσά Αρχεία, το οπτικοακουστικό υλικό που μετέφεραν στο διάστημα το 1977 τα διαστημόπλοια Voyager I και ΙΙ. Αυτά λειτούργησαν ως χρονοκάψουλα του μέλλοντος για πιθανούς εξωγαλαξιακούς παραλήπτες, που ερμηνεύει και κοινοποιεί την ύπαρξη και τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στον πλανήτη Γη. Πώς όμως θα διαλέγαμε τις εικόνες που θα στέλναμε σήμερα, 42 χρόνια αργότερα; Μήπως θα στέλναμε ένα μήνυμα κινδύνου για τον ίδιο τον πλανήτη;
Η νέα έκθεση-εγκατάσταση έχει σκοπό να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και να εξετάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις εικόνες μίας εποχής, όπου οι φωτογραφίες αξιολογούνται από προγραμματιστικές ρουτίνες, αλγόριθμους και αυτοματοποιημένες συμπεριφορές. Το «For Ever More Images?» εγκαινιάζεται στις 9 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, υπό τους ήχους της DJ Agent Mo, αλλιώς γνωστής ως Μαρίνα Γιώτη, με είσοδο ελεύθερη και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ωδείου Αθηνών και του πανεπιστημίου NYU της Αθήνας.
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη. Ξεκινάει με την έκθεση φωτογραφιών στις 9 με 22 Απριλίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε επιμέλεια των Γιώργου Καραήλια, Γιώργου Πρίνου και Πάσκουα Βόργια, καθημερινά στις 16:00-22:00. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης είναι οι Natalie Bookchin, James Bridle, Adam Broomberg και Oliver Chanarin, Harun Farocki, Joan Fontcuberta, Forensic Architecture, Πάνος Μαζαράκης, Μαρία Μαυροπούλου, Raih Mroue, Jon Rafman, Taryn Simon, Monika Sziladi, Penelope Umbrico, Cameron Wilson και Liam Young.
Μία ημέρα μετά την έναρξη της έκθεσης, στις 10 Απριλίου, αρχίζει και το εργαστήριο «School of images», που θα διαρκέσει και αυτό έως τις 22 Απριλίου. Αφορά καλλιτέχνες, τεχνολόγους και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και διεξάγεται από τον καλλιτέχνη και συγγραφέα James Bridle, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το τρίτο μέρος είναι το «Συμπόσιο», μία σειρά διαλέξεων και συζητήσεων την οποία έχει επιμεληθεί ο Καθηγητής του Πρίνστον, Eduardo Cadava. Στο συμπόσιο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από Πανεπιστήμια του Πρίνστον, της Νέας Υόρκης, της Βαρκελώνης, του Βερολίνου, του Οντάριο, της Κολομβίας, αλλά και της Αθήνας -όπως το Πάντειο, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο NYU Athens.
naftemporiki.gr