Skip to main content

Η ιστορική «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση συνεχίζει τις αφηγήσεις της

Το πλοίο «Νεράιδα», το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό Μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες και ένα από τα πλοία – σύμβολα της χρυσής εποχής του τουρισμού στον Αργοσαρωνικό, υποδέχεται ξανά μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Σκοπός του Μουσείου, μεταξύ άλλων, είναι η ανάδειξη της ιστορίας του πλοίου «Νεράιδα» και της επιχειρηματικής ιστορίας του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, η παρουσίαση της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της χώρας μας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά..

Στις αρχές του 1950, το «Νεράιδα» σάλπαρε για πρώτη φορά στον Αργοσαρωνικό με το όνομα «Laurana» που του είχαν δώσει οι Iταλοί ιδιοκτήτες του, δέκα περίπου χρόνια πριν. Με το όνομα αυτό είχε εξυπηρετήσει ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις βόρειες ακτές της Αδριατικής, είχε θητεύσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως διασωστικό πλοίο του ιταλικού στόλου και στη συνέχεια είχε δρομολογηθεί στη γραμμή Μάλτα -Συρακούσες. Με το όνομα αυτό, επίσης, το αγόρασε ο Γιάννης Λάτσης τον Δεκέμβριο του 1949 από μαλτέζικη ακτοπλοϊκή εταιρεία. Σύντομα, ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής του και δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, την οποία εξυπηρέτησε έως το 1974.

Βαπτίστηκε από τον Νικόλαο Πλαστήρα

Είχε την τιμή να βαπτιστεί «Νεράιδα» από τον Νικόλαο Πλαστήρα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ύδρας και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε εν πλω. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, σε πλήθος ελληνικών ταινιών αλλά και το 1957 στη χολιγουντιανή παραγωγή «Το Παιδί και το Δελφίνι» του Ζαν Νεγκουλέσκο, με πρωταγωνιστές τη Σοφία Λόρεν, τον Άλαν Λαντ και τον Κλίφτον Γουέμ. Πάνω από όλα, όμως, είχε την τύχη να μεταφέρει, για περίπου είκοσι πέντε χρόνια, χιλιάδες Έλληνες και ξένους, ντόπιους και τουρίστες, στα λιμάνια του Αργοσαρωνικού, άλλους για επαγγελματικούς λόγους και άλλους για διασκέδαση και αναψυχή.

«Το τυχερό βαπόρι» του καπετάν – Γιάννη Λάτση

Παρόλο που ήταν ένα από τα μικρότερα και, οπωσδήποτε, ένα από τα λιγότερο προσοδοφόρα πλοία του στόλου του καπετάν – Γιάννη Λάτση, πάντα ο ίδιος και η οικογένειά του το θεωρούσαν το πιο τυχερό. Αρκετοί, άλλωστε, ακόμα θυμούνται τον ίδιο στο λιμάνι του Πειραιά άλλοτε να κόβει εισιτήρια, άλλοτε να μοιράζει κάρτες ελευθέρας επιβίβασης κι άλλοτε να μεταφέρει τις αποσκευές των επιβατών του «Νεράιδα». Έτσι,  δεν ακολούθησε τη μοίρα της πλειονότητας των πλοίων που συμπληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους, και δεν οδηγήθηκε ποτέ για διάλυση. Αντίθετα, παρέμεινε παροπλισμένο στην Ελευσίνα για πάνω από τριάντα χρόνια, έως το 2007, οπότε και η οικογένεια αποφάσισε τη μετασκευή, η οποία διήρκεσε περίπου 3 χρόνια.

Το «Νεράιδα», που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και η είσοδος είναι δωρεάν.

Επισκέψεις

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σχολείων, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα συνεχίζει την υλοποίηση του εκπαιδευτικού διαδραστικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα: ένα Παιχνίδι εν Πλω», για μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 8-12 ετών σχολικών μονάδων της Δ΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας (περιλαμβάνει τις περιοχές Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ελληνικό, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και Ταύρος). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά από ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες που διεξάγονται στους χώρους του Μουσείου από ειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά εξερευνούν το ιστορικό πλοίο της γραμμής του Αργοσαρωνικού, γνωρίζουν όψεις της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας του 20ού αιώνα και διερευνούν επιμέρους θεματικές όπως το ταξίδι και η θάλασσα, τα καράβια και η ναυσιπλοΐα, η επικοινωνία και οι μεταφορές, οι άνθρωποι και οι αναμνήσεις. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν. Το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος, του εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και η δαπάνη μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, στο πλαίσιο της κοινωφελούς δράσης του.

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, απαιτείται να συμπληρωθεί  φόρμα αίτησης και στη συνέχεια να αποσταλεί μέσω e-mail στο: [email protected]. Εντός δύο ημερών από την παραλαβή της αίτησης, το προσωπικό του Μουσείου θα επικοινωνήσει με τους ενδιαφερόμενους για την οργάνωση της επίσκεψης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι, επίσης, διαθέσιμο δωρεάν κάθε Κυριακή στις 11:00-12:00 για μεμονωμένες επισκέψεις παιδιών, ηλικίας 6-12 ετών.

Ωράριο λειτουργίας
Παρασκευή: 17:00-20:30 (τελευταία προσέλευση: 20:00)

Σάββατο: 11:00-18:00 (τελευταία προσέλευση: 17:30)

Κυριακή: 12:00-18:00 (τελευταία προσέλευση: 17:30)

Επικοινωνία: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω e-mail στο: [email protected]  και στο τηλέφωνο: 210 6282888.

naftemporiki.gr