Στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ανήκει η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο Έλληνας ποιητής, το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό.
Η ημέρα της εαρινής ισημερίας
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998, στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.
Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην Unesco, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Το σκεπτικό της απόφασης
Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.
Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης – και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά: «Δεν υπάρχει Tέχνη χωρίς Ποίηση».
Εκδηλώσεις
Η καθιερωμένη από το 2000 Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αποκτά φέτος ανανεωμένη φόρα με το «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», βρίσκει στέγη τόσο σε μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία, ταρακουνάει εξωτερικούς χώρους και στοές της πόλης, φέρνοντας την ποιητική άνοιξη με πλήθος εκδηλώσεων πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επίσημη ημερομηνία της 21ης Μαρτίου -όλες με ελεύθερη είσοδο και αρκετούς συμμετέχοντες.
Ο δήμος Αθηναίων δίνει τον παλμό
Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων που διαδίδουν τον ποιητικό λόγο σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, ξεχωρίζει η ολονυχτία ποίησης. Στις 21 του Μαρτίου, εβδομήντα γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών συγκεντρώνονται στον πάνω όροφο του Ιανού για να διαβάσουν τα αγαπημένα τους ποιήματα και να ερμηνεύσουν μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Η βραδιά ξεκινάει στις 8 και τελειώνει μετά τα μεσάνυχτα. Να σημειωθεί ότι όποιος από το κοινό επιθυμεί, μπορεί να διαβάσει ένα ποίημα της επιλογής του. Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) | 21/3 | 8 μ.μ.
Στη Στοά του Βιβλίου… με πανσέληνο
Στη μνήμη του προσφάτως αποθανόντα Μιχαήλ Μήτρα (1944-2019), που ύστερα από δική του πρόταση καθιερώθηκε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αφιερώνεται η βραδιά της 21ης Μαρτίου στη Στοά του Βιβλίου. Μέλη και φίλοι του Κύκλου των Ποιητών σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία απαγγέλλουν ποιήματα, συνοδευόμενοι μελωδικά από μουσικούς και συνθέτες όπως οι Νίκος Τσώλης και Ιάσονας Καλόγερος, σε μια γιορτή προς τιμήν του περιβάλλοντος του πολιτισμού, αλλά και του πολιτισμού του περιβάλλοντος. Στοά του Βιβλίου | 21/3 | 7 μ.μ.
Διανοούμενοι σε ομηρικό τέμπο
Μια μέρα μετά από την καθιερωμένη παγκόσμια ημέρα, στις 22 Μαρτίου, η Εταιρεία Συγγραφέων, επίσης στη μνήμη του Μιχαήλ Μήτρα, γιορτάζει με την εκδήλωση με τίτλο «Στο Φως του Ομήρου», με εισήγηση του συγγραφέα και Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργη Γιατρομανωλάκη. Αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη θα διαβάσουν οι συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Ζυράννα Ζατέλη και Αχιλλέας Κυριακίδης. Την εκδήλωση επενδύει μουσικά ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής. Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος κι από Σόλωνος) | 22/3 | 7.30 μ.μ.
Μια τέλεια εξαφάνιση στα βόρεια
Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζει και το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά με τον Γιάννη Μπασκόζο να συνομιλεί με την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για τη ζωή και το έργο της, υπό τον ήχο κάποιων μελοποιημένων έργων της ίδιας από το συγκρότημα Dilemma (Πόπη Νταλαχάρη – Σωτήρης Τράγκας) και τίτλο «Η τέλεια εξαφάνιση». Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης (Κηφισίας 310, Κηφισιά) | 21/3 | 7 μ.μ.
Ένα ποίημα για τον μεγάλο Ζακύνθιο
Σε έναν άλλο μεγάλο ποιητή, τον Ανδρέα Κάλβο και τα 150 χρόνια (1792-1869) από τον θάνατό του, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, σε συντονισμό της Ανθούλας Δανιήλ. Οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να προσέλθουν με ποίημα δικό τους ή ξένο προς τιμήν του Ζακύνθιου ποιητή. Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει (Ακαδημίας 32, Σύνταγμα) | 22/3 | 7 μ.μ.
Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίθει πολιτισμού και έμπνευσης, η 21η Μαρτίου αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημιουργούς, τιμώντας τα έργα και τη μνήμη τους.
«Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»
Ντελακρουά
ΚΘΒΕ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τιμά τους ποιητές Μιχάλη Κατσαρό και Μίλτο Σαχτούρη. Με αφορμή 100 χρόνια από τη γέννηση των δύο ξεχωριστών ποιητών της Μεταπολεμική γενιάς, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα διαβάσουν ποιήματα, ενώ για το έργο τους θα μιλήσουν οι Καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Ιωάννα Ναούμ (Επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας) και Μιχάλης Μπακογιάννης (Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας). Στην εκδήλωση, η οποία θα έχει ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό ενώ, εκτός από επιλεγμένα ποιήματα, θα ακουστούν έργα των δύο ποιητών μελοποιημένα από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. ΚΘΒΕ, στις 18:30, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Κέντρο Μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης
Η γιορτή της Ποίησης, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό εδώ και δεκατέσσερα χρόνια και υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών, είναι αφιερωμένη φέτος στον μεγάλο ποιητή της Θεσσαλονίκης Ντίνο Χριστιανόπουλο και στη μνήμη του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 7μ.μ. σε αίθουσα της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι).
«Ίδε το έαρ το γλυκύ» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ), προσκαλεί το κοινό στην εκδήλωση με τίτλο «Ίδε το έαρ το γλυκύ», που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του ΜΒΠ, την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ημέρα παγκόσμιου εορτασμού της εισόδου στην «Εαρινή Ισημερία», καθώς επίσης και εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης», προγραμματίζεται περιοδική έκθεση και εκδήλωση Λόγου, με τίτλο «Ίδε το έαρ το γλυκύ» [λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη].
«Ωδές» στην Οικία Τέλλογλου
Άγγελος Σικελιανός, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Μ. Καραγάτσης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κωνσταντίνος Καβάφης, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, είναι ορισμένα από τα πορτρέτα προσωπικοτήτων της ποίησης και της λογοτεχνίας που φιλοτέχνησε η Κατερίνα Χατζή και θα παρουσιαστούν στην έκθεση «ΩΔΕΣ», στην Οικία Τέλλογλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 19.00 [Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος].
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον Ιανό
O Ιανός γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και προσκαλεί το κοινό σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ νέων ποιητών με θέμα: Η ποίηση που εμπνέει και εμπνέεται… Νέοι δημιουργοί μιλούν για τη δική τους ποίηση αλλά και για την έμπνευση που τους οδηγεί στην ποίηση και διαβάζουν αποσπάσματα αγαπημένων τους ποιημάτων. Συμμετέχουν οι Γιάννης Κυρατσός, Ελένη Σκάρπου, Έλλη Φρεγγίδου. Συντονίζει η Ιωάννα Δανδέλια, δημοσιογράφος – διευθύντρια εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας [Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 19.00, στον Ιανό, Αριστοτέλους 7].
Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης – Ποιητικό γαϊτανάκι
Ανατρέξτε στην βιβλιοθήκη σας, βρείτε το ποίημα που σας συγκλόνισε και από τις 6 το απόγευμα και μετά μπορείτε να το απαγγείλετε στο βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης σε ένα ποιητικό γαϊτανάκι. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Κωστής Ζαφειράκης και θα συμμετάσχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική με αγαπημένα μελοποιημένα ποιήματα ερμηνευμένα από τον Γιώργο Παπούδη. Τον δικό τους φόρο τιμής θα αποτίσουν άνθρωποι του πνεύματος από τον χώρο της λογοτεχνίας, της μουσικής και του θεάτρου. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Μέγιστος χρόνος απαγγελίας 2 λεπτά [Μητροπόλεως 92].