Με τη βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέα Χέρτα Μίλερ ανοίγει ο κύκλος σημαντικών ξένων συγγραφέων που επισκέπτονται την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων.
«Η λογοτεχνία δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα, όμως, έστω και εκ των υστέρων, μπορεί να επινοήσει μια γλώσσα ικανή να μας δείξει όσα συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας όταν εκτροχιάζονται οι αρχές» είχε δηλώσει κατά τη βράβευση με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 2009, η Χέρτα Μίλερ. Βραβευμένη για το θάρρος και το δημιουργικό της έργο με το οποίο αντιστάθηκε στην καταπίεση και την τρομοκρατία των αυταρχικών καθεστώτων, η Γερμανίδα συγγραφέας επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα.
Η αρχή μιας σειράς επισκέψεων κορυφαίων συγγραφέων
Η επίσκεψη της σπουδαίας Γερμανίδας συγγραφέως αποτελεί πρόδρομη δράση του μεγάλου γεγονότος που ξεκινά για την Αθήνα στις 23 Απριλίου και διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο, της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων και η UNESCO.
Η νομπελίστα Χέρτα Μίλερ ανοίγει τον κατάλογο των επισκέψεων μιας σειράς βραβευμένων και δημοφιλών συγγραφέων που θα τιμήσουν την πόλη και τη διοργάνωση, όπως οι Ian McEwan, Peter Handke, George Saunders και πολλοί άλλοι.
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποδέχθηκε σήμερα τη βραβευμένη συγγραφέα
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδέχθηκε σήμερα τη βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας συγγραφέα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.
«Έχοντας βιώσει την τελευταία στρατιωτική δικτατορία στην Ευρώπη, κατανοούμε τους κινδύνους που υπάρχουν, όταν εκδηλώνεις την αντίθεσή σου απέναντι στο καθεστώς», δήλωσε ο κ. Καμίνης, αναφερόμενος στις διώξεις που υπέστη η συγγραφέας από το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. «Βλέπουμε ωστόσο και σήμερα δημοκρατίες να γλιστρούν προς τον αυταρχισμό, εφόσον δεν τηρούνται δημοκρατικές διαδικασίες με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει σύγχυση μεταξύ δημοκρατίας και επικράτησης της πλειοψηφίας. Η δημοκρατία πρέπει να ‘ναι ριζωμένη βαθιά στα πιστεύω των ανθρώπων» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Η Χέρτα Μίλερ εξέφρασε την ανησυχία της για την αναβίωση απολυταρχικών και ακροδεξιών τάσεων ακόμα και σε κράτη του Ευρωπαϊκού και δυτικού κόσμου. «Πάντα πίστευα ότι είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσεις δικτατορίες, αλλά τελικά συμβαίνει. Έζησα πολλά ενάντια στη θέλησή μου και πάντα με απασχολούσε, πώς θα καταφέρω να συνεχίσω έτσι. Κι ενώ νόμιζα ότι όλο αυτό είχε πάρει τέλος, βλέπω δυστυχώς να αναβιώνει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε συνάρτηση με την προσφυγική κρίση. Παράλληλα όμως βλέπω να αναβιώνουν και θετικές αξίες. Τα πράγματα κινούνται κυκλικά, σαν να βρισκόμαστε σ’ ένα καρουσέλ», σημείωσε η κάτοχος του Νόμπελ λογοτεχνίας 2009.
Στη συζήτηση, στην οποία από την πλευρά του δήμου Αθηναίων συμμετείχαν ο συντονιστής της διοργάνωσης Γιάννης Τροχόπουλος, η συντονίστρια προγράμματος Εριφύλη Μαρωνίτη και η διαχειρίστρια του έργου Ρούλα Βαβαλέα, τονίστηκε ο στόχος της διοργάνωσης να προωθήσει το βιβλίο και την ανάγνωση στις γειτονιές της Αθήνας, καθώς και ο ζωτικός ρόλος των συγγραφέων στη δημοκρατική ανάπτυξη των κοινωνιών.
Η επίσκεψη της Χέρτα Μίλερ πραγματοποιείται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το Goethe-Institut Athen και τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Αύριο, Πέμπτη 22 Μαρτίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η συγγραφέας θα διαβάσει αδημοσίευτα έργα της στην Ελλάδα -ποιητικά κολάζ και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» σε μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου. Τα ελληνικά κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια. Με τη Χέρτα Μίλερ θα συνομιλήσει ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος.