Ένα κονσέρτο σε live streaming, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, με τη μουσική του μυστικιστή φιλόσοφου και πνευματικού δασκάλου, ελληνικής καταγωγής, Γκουρτζίεφ, στο επίκεντρο, ετοιμάζει το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γκουρτζίεφ και τη Θεατρική Ομάδα Ρόδα, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κονσέρτο σε εκτέλεση Τάκη Πατερέλη, ο οποίος αναπαράγει τις μελωδίες του συνθέτη σε πιάνο και φλάουτο.
Αντλώντας από παραδοσιακές μελωδίες, δερβίσικη μουσική και θρησκευτικούς ύμνους από την Ασία και Βόρεια Αφρική, ο Έλληνας φιλόσοφος του Πόντου Γεώργιος Γεωργιάδης -υπό το όνομα G.I. Gurdjieff, ενορχήστρωσε σε συνεργασία με τον μαθητή του και συνθέτη Thomas de Hartmann νέες μελωδίες, καινοτόμες, λιτές αλλά και πλούσια εκφραστικές.
Ο Τάκης Πατερέλης, ο οποίος ξεκινώντας από τζαζ σπουδές και έπειτα από συνεργασίες με σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής ασχολήθηκε εκτεταμένα με το έργο του Γκουρτζίεφ, ειδικά στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Θεατρική Ομάδα Ρόδα, μας μίλησε για τη διαδικτυακή εκδήλωση.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας πνευματικός δάσκαλος της σπουδαιότητας του Γκουρτζίεφ, αφιέρωσε χρόνο και κόπο για να δημιουργήσει μουσική. Ποιος ήταν ο σκοπός του; Σε τι στοχεύει η μουσική του;
«Ο ίδιος επέμενε ότι “τα αυτιά δεν αρκούν για αυτήν την μουσική, αλλά όλη η παρουσία πρέπει να είναι ανοιχτή”… Πριν κάποιος αναρωτηθεί για τη σημασία αυτής της δήλωσης, θα πρέπει να ανατρέξει στις ιδέες που έφερε ο Γκουρτζίεφ στη Δύση στις αρχές του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο Σώμα Γνώσης για τον άνθρωπο και τη σχέση του με το Σύμπαν, τον Κόσμο που τον περιβάλλει, καθώς επίσης και τη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης, διεύρυνσης αυτής της σχέσης.
Σε συνεργασία με τον Ρώσο μαθητή του, Τόμας ντε Χάρτμαν -σπουδαίο πιανίστα και συνθέτη των αρχών του περασμένου αιώνα, δημιούργησε 300 και πλέον κομμάτια για πιάνο. Ύμνοι και προσευχές, μελωδίες ασιατικών λαών, δερβίσικα τραγούδια… όπως επίσης και μουσική η όποια συνοδεύει τους ιερούς χορούς και κινήσεις, βασικά εργαλεία της γκουρτζιεφικής πρακτικής που ονομάζεται “Εργασία στον Εαυτό”… Η μουσική είναι λιτή, δυναμική, τελετουργική, απαλλαγμένη από φανταχτερά στολίδια, στιβαρή και περιεκτική… Μοιάζει σαν να θέλει να μεταβιβάσει “κάτι” ουσιαστικό…, όχι με λόγια… αλλά με ήχους..!
Στη συναυλία της ερχόμενης Παρασκευής θα παρουσιαστούν κομμάτια αυτής της μουσικής, με αφετηρία το CD που ηχογράφησα πριν από δύο χρόνια με τον τίτλο “Cosmic Rhythm”, σε παραγωγή-επιμέλεια της κας Μαρίας Περετζή. Η μόνη αλλαγή είναι ότι θα παιχτούν και κάποια κομμάτια με φλάουτο. Η προσπάθεια παρουσίασης της μουσικής του Γκουρτζίεφ ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν. Ο πρώτος δισκογραφικά καρπός της ήταν το CD “Seekers”, με τη μουσική ομάδα Ρόδα, ένα “υποσύνολο” της ευρύτερης αριθμητικά θεατρικής ομάδας Ρόδα, η οποία δημιουργήθηκε το 1991 από την κα Μαρία Περετζή, με στόχο τη διερεύνηση της Φιλοσοφικής πρακτικής του Γκουρτζίεφ μέσα από τη Θεατρική εμπειρία. Από το 2005, είμαι μέλος της Ρόδα, έχοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε πολλές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις… Ευελπιστώ την Παρασκευή (26/2) να μοιραστούμε όλοι μας την ηχητική “μαγεία” αυτής της τόσο ιδιαίτερης μουσικής».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]