Skip to main content

Πέθανε ο συγγραφέας του «Discworld», Τέρι Πράτσετ

Ο Βρετανός συγγραφέας χιουμοριστικών μυθιστορημάτων φαντασίας, γνωστός κυρίως για τη σειρά του Δισκόκοσμος («Discworld»),Τέρι Πράτσετ, πέθανε σε ηλικία 67 ετών.

Ο Πράτσετ έπασχε από πρώιμο Αλτσχάιμερ και είχε δηλώσει ότι ήταν υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Πέθανε στο σπίτι του, με τη γάτα του να κοιμάται στο κρεβάτι του και με την οικογένειά του στο πλάι του.
Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο εκδοτικός οίκος του συγγραφέα. Ο Λάρι Φίνλεϊ, από τον εκδοτικό οίκο Transworld, δήλωσε ότι «ο κόσμος έχασε ένα από τα πιο λαμπρά και πιο οξυδερκή μυαλά».

«Όπως γνωρίζουν όσοι τον διαβάζουν, ο Δισκόκοσμος ήταν το όχημά του για να σατιρίσει αυτόν τον κόσμο: το έκανε τόσο έξυπνα, με απίστευτο ταλέντο, τεράστιο χιούμορ και συνεχείς ανακαλύψεις» δήλωσε ο Φίνλεϊ.

Ο Τέρι Πράτσετ γεννήθηκε το 1948 στο Μπάκινχαμσαιρ. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος. Το 1971 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «The Carpet People». Το πρώτο βιβλίο της σειράς του Δισκόκοσμου, «Το χρώμα της μαγείας», εκδόθηκε το 1983. Από το 1987 άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Συνολικά είχε γράψει  49 βιβλία, 38 από τα οποία ήταν μυθιστορήματα του «Κύκλου του Δισκόκοσμου» (“Discworld”), ενώ είχε χαρακτηριστεί ως ιδιοφυΐα της χιουμοριστικής φανταστικής λογοτεχνίας.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 37 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 65 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το 2009 έλαβε τον τίτλο του ιππότη, για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία.

naftemporiki.gr