Για τον Δημήτρη Λιγνάδη μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν ήταν ποτέ φίλος της και πως πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο. Αλλά όπως είπε, «το μάθαμε τώρα, δεν το γνωρίζαμε πριν».
Μιλώντας σε ενημέρωση στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Πολιτισμού, σε έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, για την πολύκροτη υπόθεση της παραίτησής του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου εν μέσω των καταγγελιών που βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο φως περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός της φίλος και πως ο ίδιος δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019 αλλά πως έχει μια σχέση αδιάλειπτη με αυτό.
Η κα Μενδώνη υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός της φίλος ούτε της ίδιας ούτε του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι δεν γνώριζε για τις φήμες που υπήρχαν σχετικά με την προσωπική του ζωή.
«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε η υπουργός.
«Δικός μου προσωπικός φίλος δεν υπήρξε ποτέ»
«Ο Δημήτρης Λιγνάδης δικός μου προσωπικός φίλος δεν υπήρξε ποτέ. Είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία το 2014 και τον ξαναείδα όπως οι περισσότεροι στην παράστασή του το 2018 όπου τον συνεχάρη και τίποτε περισσότερο» τόνισε η κα Μενδώνη ενώ έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις και για τη σχέση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ακούγονται ψέματα, και διαστρεβλώσεις. Κάποιοι απομονώνουν φράσεις για να δημιουργήσουν fake news. Ακούστηκε ότι ο Λιγνάδης είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού και του έκανε και μαθήματα ορθοφωνίας. Ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κ. Λιγνάδη προσωπικά, αυτά προκύπτουν από κάποιους που έχουν την ανάγκη για μυθεύματα» είπε.
Όσο για τον διορισμό του, ανέφερε τα εξής: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λγινάδης έχει μια σχέση αδιάλειπτη με το Εθνικό Θέατρο.»
«Επικίνδυνος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα»
«Η πρωταγωνίστρια του στους ”Πέρσες” ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος… αυτό προέκυψε τώρα» ανέφερε η υπουργός.
«Όταν τοποθετήσαμε τον Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου βγάλαμε προκήρυξη. Με αντίστοιχες προκηρύξεις θα τοποθετούνται οι διευθυντές των οργανισμών.
Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» τόνισε η ίδια.
«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ.», είπε χαρακτηριστικά.
Στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου
Η κα Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για σεξουαλική βία από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.
Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση, ύστερα και από τη νέα (δεύτερη) μήνυση σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού από 25χρονο (σήμερα) άνδρα που τον κατηγορεί για βιασμό όταν ήταν 14 ετών.
Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού θέτει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των καταγγελιών.
«Με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη»
Όπως δήλωσε η υπουργός, όταν πρωτοβγήκαν οι φήμες που τον ενέπλεκαν σε σεξουαλικές επιθέσεις, επικοινώνησε η ίδια με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή.
«Τον πιέσαμε πολύ να μας πει εάν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες. αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν είχε σχέση με τίποτα από όλα αυτά. Ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για τη δράση του, εκείνος εξακολουθούσε να επιμένει. Αυτό ας το δούμε σαν προσωπική μαρτυρία. (Ο Δημήτρης Λιγνάδης) παραιτήθηκε μετά την καταγγελία του Νίκου Σ. η οποία επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή του να παραιτηθεί».
«Δεν έχω καμία πολιτική ευθύνη»
Η υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε επανειλημμένα ότι φέρει πολιτική ευθύνη: «Πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη όταν δεν γνωρίζαμε; Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για αυτά όλα, τα οποία αφορούν στην προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία είναι καταδικαστέα και αποτρόπαια.
Ποιος θα ήταν τόσο αφελής ώστε να τον τοποθετήσει στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή αν γνώριζε. Ούτε στο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου δεν γνώριζαν. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη αναφορά (για τη συμπεριφορά του κ. Λιγνάδη) σε παλιά πρακτικά και αν υπήρχε, αυτό θα το έπρεπε να το γνωρίζουν στο Εθνικό Θέατρο και να υπάρχει κάπου στο αρχείο του ΥΠΠΟΑ. Δεν έχω ψάξει βέβαια το αρχείο, δεν είναι η δουλειά μου, αλλά από όσο ξέρω δεν υπάρχει τέτοιου είδους γραπτή καταγγελία».
Κάτοικοι στο Μεταξουργείο μαζεύουν υπογραφές για να τον διώξουν
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γείτονες του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μεταξουργείο έχουν παγώσει από τις εξελίξεις. Κάποιοι μάλιστα, στο άκουσμα των φοβερών καταγγελιών σε βάρος του, είναι οργισμένοι και ζητούν την απομάκρυνση του ηθοποιού και σκηνοθέτη από τη γειτονιά τους.
Αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το γεγονός, ακούγεται ότι μαζεύονται υπογραφές για να ζητήσουν από τον Δ. Λιγνάδη να φύγει. Κάτι που φυσικά μπορεί να είναι θεμιτό από την πλευρά τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί και να συμβεί.
Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έχει αγοράσει ένα πολύ όμορφο loft μεταξύ του Μεταξουργείου και του Σταθμού Λαρίσης, κοντά στα παλιά στούντιο της Φίνος Φιλμ.