Skip to main content

Στον θαμπό καθρέφτη της σχεδόν άγνωστης Συρίας

Αποτέλεσμα κάποιων πολυήμερων οδοιπορικών στην Εγγύς Ανατολή, μέσα από τα οποία μιλά για την τόσο κοντινή, αλλά σχεδόν άγνωστη Συρία, που κάποτε ήταν μέγιστη, αλλά τώρα είναι βαθιά πληγωμένη, το νέο βιβλίο της Λολίτας Γεωργίου, «Συρία: Χρονικό σε θαμπό καθρέφτη», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στις σελίδες του βιβλίου, κινούνται θεοί, γραφείς και έμποροι, υψώνονται αγέρωχες πολιτείες, ακούγονται ελληνικοί ψίθυροι, παλεύουν θρησκείες µε κατακτητές. Συγχρόνως, υπάρχουν κήποι µε λεμονανθούς, φρούρια και πολέμαρχοι, τροβαδούροι, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι – πιόνια στα ανελέητα σχέδια των κραταιών. Από τα πανάρχαια χρόνια της Αστάρτης, μέχρι πέντε μέρες πριν αρχίσει ο πόλεμος, η διήγηση είναι µια αναφορά σε μέρες αγάπης, µίσους, δόξας και δακρύων, που παρουσιάζονται µε οξυδέρκεια, τόλμη, τρυφερότητα και ελπίδα.

Με πάθος για τα ταξίδια

Η Λολίτα Ιατρίδου – Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Θέλοντας από τα παιδικά της χρόνια να γίνει ξεναγός, σπούδασε Ιστορία – Αρχαιολογία και εργάστηκε µε ομάδες ξένων Πανεπιστήμων και Μουσείων, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε περιοχές της Μεσογείου, σχετικές µε τον ελληνικό πολιτισμό. Το πάθος των ταξιδιών την οδήγησε σε πολλές και, συχνά, δυσπρόσιτες χώρες, όπου είδε, έμαθε, φωτογράφισε και, τώρα, ασχολείται µε την ταξιδιωτική λογοτεχνία. Επίσης, δίνει συχνά διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για αρχαιολογικά και ταξιδιωτικά θέματα.

naftemporiki.gr