Καταρχήν, η σπουδαιότητα του εγχειρήματος μοιάζει αυταπόδεικτη: τα Μετέωρα, ένας μοναδικός τόπος όπου η φύση αγκαλιάζει με τις καμπύλες της τον μοναχισμό, την ιστορία, τα γράμματα και τις τέχνες, τερματίζουν δεύτερα, μετά την Ακρόπολη, στη λίστα με τα πιο επισκέψιμα μνημεία στην Ελλάδα. Δίχως άλλο λοιπόν, ο εν λόγω χώρος, με τις ιδιαιτερότητές του, καθιστά την πρωτοβουλία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Θεόκλητου (Λαμπρινάκου) για ίδρυση ακαδημίας με σκοπό την ανάδειξη της άυλης και υλικής κληρονομιάς των Μετεώρων αναγκαία και βαρύνουσας σημασίας. Μέσα στα πλαίσια αυτά κινείται και η έκδοση του εξαιρετικού πρώτου τεύχους των Αναλέκτων Σταγών και Μετεώρων.
Η πρώτη εντύπωση αφορά την υψηλή ποιότητα της έκδοσης και την υποδειγματική επιμέλεια των κειμένων. Σε δεύτερο επίπεδο, ο θεματικός πλούτος των μελετών αποδίδει πρόσθετη αξία στον τόμο, αγγίζοντας διάφορες πτυχές της ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, του υλικού πολιτισμού και της ιστορίας της διανόησης. Μέσα στις σελίδες του περιοδικού ξετυλίγεται ο μοναδικός πλούτος που κρύβεται στα Μετέωρα, ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Το βασικό στοιχείο το οποίο ξεπροβάλλει μέσα από τις συμβολές του τόμου είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος τον οποίο έπαιξαν οι μονές σε διάφορες πνευματικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ζυμώσεις ανά τις εποχές. Η Σερβοκρατία στη Θεσσαλία, οι πολυσύνθετες επαφές με την οθωμανική διοίκηση και την αυτοκρατορική Ρωσία, αλλά και τα μοναδικά κειμήλια από Δύση και Ανατολή που κοσμούν τα μοναστηριακά σκευοφυλάκια, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θίγονται. Στους γνώστες της ελληνικής βιβλιογραφίας ο χαρακτήρας του περιοδικού μπορεί να θυμίσει τα ιστορικά Ηπειρωτικά Χρονικά, η έκδοση των οποίων εξάλλου βασίστηκε αρχικά στη συνδρομή της μητρόπολης Ιωαννίνων. Η δε φιλοξενία μελετών γραμμένων από Έλληνες και ξένους ερευνητές, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική, υπογραμμίζει τη διεθνή υπόσταση που ήθελαν οι συντάκτες να προσδώσουν. Αυτό ομολογουμένως αρμόζει στα Μετέωρα ως μνημείο στον κατάλογο της Unesco.
Χωρίς υπερβολή λοιπόν, το εν λόγω επιστημονικό περιοδικό αποτελεί το πρώτο εγχείρημα αυτού του είδους που αφορά τα Μετέωρα, στο οποίο ευχόμαστε να μακροημερεύσει και να τύχει της αναγνώρισης που του αξίζει.
Φωτογραφία: Εξώφυλλο του περιοδικού (γραφίστας: Δ. Σαριγγαλάς)