Skip to main content

Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας: Ανανέωση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη

Ο Γιάννης Σακαρίδης, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Δράμας το 2020, σε μια δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο συγκυρία: την έναρξη της πανδημίας, που είχε τεράστιες επιπτώσεις (και) στον χώρο του κινηματογράφου.

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Σακαρίδη, στο τιμόνι του θεσμού.

Tο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έκανε δεκτή την εισήγηση του Προέδρου Γιώργου Δεμερτζή για συνέχιση της συνεργασίας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ για έναν ακόμα χρόνο και δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη ένα.

Η εισήγηση του Προέδρου του Φεστιβάλ προς το Δ.Σ του Οργανισμού:

«Τον Απρίλιο του 2020, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του καλλιτεχνικού μας Διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου, προβήκαμε εκτάκτως στην άμεση αναπλήρωση του με την επιλογή του καταξιωμένου σκηνοθέτη κ. Σακαρίδη.

Η κρίσιμη απόφαση, που καλεστήκαμε να πάρουμε τότε, επιλογής του κατάλληλου προσώπου το οποίο θα έπρεπε να ηγηθεί του μεγαλύτερου στην Ελλάδα Φεστιβάλ του είδους και ενός από τα πλέον καταξιωμένα και αναγνωρισμένα στο εξωτερικό, το οποίο λόγω των γνωστών προβλημάτων το τελευταίο διάστημα λειτουργούσε με άλλες ταχύτητες, αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος η πλέον κατάλληλη για το Φεστιβάλ.

Από το 2020, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τη ριζική ανανέωση και ποιοτική του αναβάθμιση, άλλαξε εποχή. Οι μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήσαμε, ξεκινώντας από την νέα και βραβευμένη οπτική του ταυτότητα, τη δημιουργία και προσθήκη νέων προγραμμάτων, καταξιωμένων συνεργατών, διεύρυνση των σχέσεων και συνεργιών με τους αρμοδίους δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, η σταθερή και ουσιαστική στήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α, πάντα σε σύμπνοια και άριστη συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, απέφεραν ως αποτέλεσμα να βιώνουμε όλοι μας μια νέα ακμάζουσα περίοδο για το Φεστιβάλ Δράμας, με διθυραμβικές κρητικές εντός και εκτός συνόρων.

Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι για τον Οργανισμό, η επιλογή του κ. Γιάννη Σακαρίδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή, υπήρξε ο καταλύτης για τη νέα εποχή του Φεστιβάλ Δράμας που είχε ανάγκη μετά από πολλά χρόνια ύπαρξης και παρουσίας του Θεσμού να ξαναβρεί την κατεύθυνση και το αναπτυξιακό του όραμα προκειμένου να συνεχίσει τη λαμπρή του πορεία.

Το Φεστιβάλ της Δράμας φέτος διανύει το 46ο έτος της διεθνούς του παρουσίας και με δεδομένο ότι τον Οκτώβρη θα έχουμε δημοτικές εκλογές, θεωρώ και προτείνω να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον κ. Γιάννη Σακαρίδη ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας για το έτος 2023, επεκτείνοντας τη θητεία του για διάστημα ενός έτους, με τη δυνατότητα ανανέωσης ενός ακόμη σε περίπτωση που το αποφασίσει η νέα δημοτική αρχή».

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος χαιρέτησε την απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού και συνεχάρη τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ για την επιλογή του Γιάννη Σακαρίδη να συνεχίσει στο τιμόνι της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Φεστιβάλ, ευχόμενος στον ίδιο καλή και δημιουργική θητεία με συνέχιση του πετυχημένου έργου που ανέδειξε το Φεστιβάλ Δράμας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Γιάννης Σακαρίδης, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Δράμας το 2020, σε μια δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο συγκυρία: την έναρξη της πανδημίας, που είχε τεράστιες επιπτώσεις (και) στον χώρο του κινηματογράφου.

*Ωστόσο, στα πρώτα δύο, και πλέον απαιτητικά, χρόνια της καραντίνας, το Φεστιβάλ Δράμας ήταν από τα λίγα που κατόρθωσαν να διεξαχθούν υβριδικά: και με φυσική παρουσία αλλά και σε διαδικτυακή μορφή, με τις ταινίες του προγράμματος για πρώτη φορά διαθέσιμες σε όλη την Ελλάδα, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, το Φεστιβάλ έκανε σημαντικά βήματα τα τρία χρόνια της θητείας του Γιάννη Σακαρίδη, πάντα σε άριστη συνεργασία και υποστήριξη από τη Διοίκηση και την αρωγή του Πρόεδρου:

* Εγκαινιάστηκαν νέα διαγωνιστικά  αλλά και παράλληλα προγράμματα. Τα τμήματα αυτά αφουγκράζονται τις νέες ανάγκες, τάσεις και θεματολογίες που αφορούν τον σύγχρονο κινηματογραφικό κόσμο: Διεθνές  και Εθνικό  Σπουδαστικό Πρόγραμμα, Animation, Short & Green, Film & Visual Arts, αλλά και το KIDDO, το ολοκαίνουργο διαγωνιστικό διεθνές πρόγραμμα για παιδιά.

*Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ, έχει το καινοτόμο πρόγραμμα Cinematherapy, που πλέον “τρέχει” όλη τη χρονιά ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία. Κατά την διάρκεια ομιλίας του ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης το χαρακτήρισε μάλιστα “αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πιλοτικής εφαρμογής για την πολιτιστική συνταγογράφηση”. Στο πλαίσιο του Cinematherapy πραγματοποιήθηκαν δύο masterclasses με τον οσκαρικό δημιουργό Πάβελ Παβλικόφσκι.

* Συνεχίστηκε δυναμικά και ενδυναμώθηκε η εκπαιδευτική διάσταση του φεστιβάλ. Αφενός με τη θέσπιση και παρουσίαση στο κοινό νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά κυρίως με τη υλοποίηση του οράματος του Φεστιβάλ και του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου, για την δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα συνδεδεμένης με το Φεστιβάλ. Η έναρξη του Προπτυχιακού Τμήματος Σπουδών Κινηματογραφικής Γραφής και Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου θα γίνει τον Φεβρουάριο, με εργαστήρια σκηνοθεσίας που θα πραγματοποιούνται στη Δράμα

* Αξιοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό τα ψηφιακά εργαλεία όσον αφορά τον προγραμματισμό, τις προβολές αλλά και την επικοινωνία του φεστιβάλ.

*Συνεχίστηκαν και διευρύνθηκαν οι πολύτιμες συνεργασίες με ξένα φεστιβάλ και οργανισμούς  (ΥΠΠΟΑ, ΕΚΚ, ΕΡΤ, EFA  κλπ) και εγκαινιάστηκαν νέες με οργανισμούς και φορείς όπως το ΕΚΟΜΕ και το Ίδρυμα Ωνάσης, άλλα και με άλλα Φεστιβάλ, χορηγούς και υποστηρικτές.

Τέλος,

*Ανανεώθηκε  η Οπτική Ταυτότητα του Φεστιβάλ και

*Δημιουργήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ, που του επέτρεψε να προβάλλει τις δημιουργίες των μικρομηκάδων σε όλη την επικράτεια.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ                                                                                                                           

Αποστολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) είναι να στηρίξει και να διαδώσει την τέχνη του κινηματογράφου, και ιδιαίτερα την ανάδειξη των ταινιών μικρού ως μέσο οπτικοακουστικής & πολιτιστικής έκφρασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιδιώκοντας παράλληλα την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.

Εδώ και 45 χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) είναι ταυτισμένο με τις πρώτες εμφανίσεις ανερχόμενων Ελλήνων σκηνοθετών όπως  της Φρίντας Λιάππα το 1980, του Γιάννη Οικονομίδη το 1992, του Γιώργου Λάνθιμου το 1995 και του Βασίλη Κεκάτου το 2015.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων και δραστηριοτήτων, όπως το Pitching Lab, το οποίο έχει καταστεί ήδη ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς εκπαιδευτικά προγράμματα με παραγωγή 25 ταινιών  μικρού μήκους τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι προβολές συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με το πρόγραμμα “Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει” που εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιείται σε περίπου 80 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, και μάλιστα σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στην κινηματογραφική κουλτούρα.

Το DISFF στοχεύει στη δικτύωση μεταξύ σκηνοθετών, παραγωγών, χρηματοδοτών και άλλων εκπροσώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας μέσα από επιλεγμένες δράσεις. Προσελκύει κάθε χρόνο διεθνείς επαγγελματίες της βιομηχανίας από τις Κάννες, το Τορίνο, τη Βιέννη και το Λοκάρνο, καθώς και στελέχη από  Έλληνες χρηματοδότες και υποστηρικτές των οπτικοακουστικών μέσων   (ΕΚΟΜΕ, ΕΚΚ, ΕΡΤ, TV5 Monde). Μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις όπως το Pitching Forum, Q&A σκηνοθετών, Industry meetings, το νεότευκτο Student Campus αλλά και πληθώρα εργαστηρίων, το Φεστιβάλ προσφέρει γόνιμο έδαφος για την διασύνδεση μεταξύ όλων των επαγγελματιών του χώρου και την ανάπτυξη νέων σχέσεων και συνεργασιών.

Παράλληλα με την έναρξη του Προπτυχιακού Τμήματος Σπουδών Κινηματογραφικής Γραφής και Έρευνας τον Φεβρουάριο του 2023, μία κομβική στιγμή για το Φεστιβάλ, προχωρά με σταθερά βήματα και  η μελέτη για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Ανδρικάκη της πόλης της Δράμας και το μετασχηματισμό του σε ένα Οπτικοακουστικό Κέντρο το οποίο θα στεγάσει, εκτός από το ίδιο το Φεστιβάλ, τις εγκαταστάσεις της υπό σύσταση Κρατικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων αλλά και αναδυόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα, ενώ εγκρίθηκε η χρηματοδότηση περίπου 1.500.000 ευρώ από το ΥΠ.ΠΟ.Α και το Ταμείο Ανάκαμψης και προχωρούν οι διαδικασίες για ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Ωδείου και Κινηματογράφου Ολύμπια, που αποτελούν δύο σημαντικά   κτίρια πολιτισμού αλλά και τέλεσης του Φεστιβάλ Δράμας.