Skip to main content

Πέθανε η ηθοποιός Νίτσα Μαρούδα

Η Ελένη (Νίτσα) Μαρούδα, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1935, και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου. Έπαιξε σε πολλές ταινίες την δεκαετία 60' και του 70' της λεγόμενης χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, με τους χαρακτηριστικά κωμικούς ρόλους που έπαιζε. Σπούδασε ηθοποιία στη σχολή μουσικού θεάτρου Θεοφανίδη.

Την τελευταία της πνοή, στα 87 της χρόνια, άφησε η ηθοποιός Νίτσα Μαρούδα, η οποία πέθανε από ανακοπή. Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ακόμα μία δυσάρεστη είδηση. Το γλυκό κορίτσι του σινεμά, η όμορφη κοπελίτσα που μας έκανε να γελάμε με το νάζι της έφυγε από κοντά μας ξαφνικά από ανακοπή! Γεννημένη το 1935, μας χάρισε άπειρες όμορφες στιγμές στον κινηματογράφο και το θέατρο… Αύριο 4,30 την αποχαιρετάμε στο κοιμητήριο Χαλανδρίου… Καλό ταξίδι γλυκιά μας Αγαπημένη Νίτσα»!

Η Ελένη (Νίτσα) Μαρούδα, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1935, και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου. Έπαιξε σε πολλές ταινίες την δεκαετία 60′ και του 70′ της λεγόμενης χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, με τους χαρακτηριστικά κωμικούς ρόλους που έπαιζε. Σπούδασε ηθοποιία στη σχολή μουσικού θεάτρου Θεοφανίδη.

Η πρώτη της ταινία στο σινεμά ήταν «Tο αγρίμι» του Κώστα Καραγιάννη το 1960, και έπαιξε συνολικά σε 37 ταινίες δίπλα σε όλα τα ιερά τέρατα του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής. Τελευταία της ταινία ήταν το 1980 το «Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες» και τελευταία εμφάνιση της στην τηλεόραση της Υ.Ε.Ν.Ε.Δ. το 1982 στην σειρά «Κομμωτήριο – Ιστορίες του σεσουάρ». Έχει μείνει χαρακτηριστική η ατάκα της «θέλετε ένα περγαμόντο;», στην ταινία «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης», το 1968. Παντρεύτηκε τον Συμεών Κολοκοτά, ενώ η κόρη της Ιωάννα είναι σύζυγος του πολιτικού και πρώην υπουργού Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  

Πληροφορούμενη την απώλεια της Νίτσας Μαρούδα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ιδιαίτερη φωνή και την αναγνωρίσιμη φιγούρα της, με την υπερβολική κόμμωση της εποχής και το πεταχτό βάδισμα, η Νίτσα Μαρούδα δημιούργησε τον χαρακτήρα του αφελούς κοριτσιού στον ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος αν και συνήθως δεν ήταν κεντρικός, υπήρξε απαραίτητος δίπλα στους πρωταγωνιστές των αγαπημένων ελληνικών ταινιών. Επαιξε με τους περισσότερους σπουδαίους πρωταγωνιστές και συχνά, ακόμη και με μια ατάκα μόνο, έκλεβε την παράσταση. Η παρουσία της στον ελληνικό κινηματογράφο είναι χαρακτηριστική του ταλέντου και της ευρηματικότητας, με την οποία οι Ελληνες ηθοποιοί, στον κινηματογράφο εκείνης της εποχής, δημιουργούσαν έναν τύπο, εντελώς προσωπικό, που δεν μπορούσε να παίξει κανείς άλλος. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην κόρη της, Ιωάννα και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και στους πολλούς φίλους της».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νίτσα Μαρούδα με το ταλέντο της και τους χαρακτήρες που δημιούργησε έγινε αναπόσπαστο μέρος των  ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 60’ και του 70’ στις οποίες συμμετείχε. Ερμηνεύοντας κυρίως κωμικούς ρόλους δίπλα σε «ιερά τέρατα» της εποχής όπως ο Αλεξανδράκης, ο Βουτσάς και η Καρέζη, η Νίτσα Μαρούδα κατάφερε να ξεχωρίσει για την εργατικότητα και το χιούμορ της. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».