Skip to main content

«Γιάννης Μόραλης – Χώρος Ιδιωτικός»

Πτυχές της ζωής και της δημιουργίας του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη που επηρέασε καθοριστικά, τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, αναδεικνύει η έκθεση «Γιάννης Μόραλης-Χώρος Ιδιωτικός» στο Μουσείο Μπενάκης της οδού Κουμπάρη.

Σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης-Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, η έκθεση εστιάζει κατά κύριο λόγο στην προσωπικότητα του δημιουργού και στον ιδιωτικό του χώρο.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη αναφέρεται στην οικογένεια, την παιδική ηλικία και τα νεανικά χρόνια του ζωγράφου και περιλαμβάνει ένα, εν πολλοίς, ανεξερεύνητο πρωτογενές υλικό σχεδιασμάτων, σημειώσεων και πρωτόλειων του ζωγράφου.

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στον κατεξοχήν προσωπικό χώρο του, το εργαστήριο της οδού Δεινοκράτους 9, το περιβάλλον, δηλαδή, στο οποίο εργάστηκε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της καλλιτεχνικής του ζωής. Ο χώρος αυτός αναδεικνύεται στην έκθεση, πλαισιωμένος με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής, τα χρωματικά του δοκίμια και τα προσωπικά του αντικείμενα.

Τέλος, η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στη «μετάβαση στην ωριμότητα» και τις σχέσεις του Μόραλη με τους φίλους και συνεργάτες του, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες συνεργασίες, αλλά και έργα άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του επιστήθιου φίλου του Γιάννη Παππά και του Γιάννη Τσαρούχη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, καθώς και μελέτες, μακέτες, γλυπτά, κεραμικά, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων. Ψηφιακές εφαρμογές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που εκτίθενται, ιδιαίτερα αυτή της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη, καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφίες, παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, συνιστώντας ένα πρωτότυπο υλικό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση περαιτέρω ερευνητικών προσεγγίσεων.

Την έκθεση επιμελούνται οι Νίκη Δάφνη και Τάσος Κουτσούρης, ενώ ο σχεδιασμός είναι του Σπύρου Νάσαινα. Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί αναλυτικός κατάλογος με χαιρετισμό του επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργη Μαγγίνη και κείμενα της Νίκης Δάφνης, του Τάσου Κουτσουρή και του Κωνσταντίνου Φιολάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 8/1/2023