Δύο εκπρόσωποι των «Λευκών Κρανών», των διάσημων διασωστών που δρουν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία και αναμένονταν απόψε στην τελετή απονομής των Όσκαρ στο Λος Άντζελες, δεν θα μεταβούν τελικά στις ΗΠΑ, επικαλούμενοι τον επιτακτικό χαρακτήρα της δουλειάς τους και ένα διαβατήριο που δεν έγινε αποδεκτό.
Ήταν προγραμματισμένο ο Ράεντ Σάλεχ, αρχηγός των «Λευκών Κρανών», και ο Χάλεντ Χατίμπ, ένας διασώστης που μαγνητοσκόπησε πολλές συγκλονιστικές σκηνές διάσωσης μετά τους βομβαρδισμούς στη Συρία, να παρίστανται στη βραδιά των ‘Οσκαρ. H οργάνωσή τους αποτελεί το θέμα του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «The White Helmets» (Τα Λευκά Κράνη) του σκηνοθέτη Ορλάντο φον Άινζιντελ, υποψήφιου για Όσκαρ στην κατηγορία αυτή.
«Έπειτα από τρεις ημέρες στο αεροδρόμιο, δεν μου επετράπη να πάω στα ‘Οσκαρ. Είχα αμερικανική βίζα αλλά το διαβατήριό μου δεν έγινε αποδεκτό. Λυπηρό, αλλά έχω δουλειά να κάνω εδώ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter χθες ο Χατίμπ, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη.
«Χρειάζονται έγκυρα έγγραφα για να ταξιδέψει κανείς στις ΗΠΑ», σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής Αρχής Μετανάστευσης όταν ρωτήθηκε από το AFP.
Σε άλλο μήνυμα στο Twitter, o Χατίμπ είχε κάνει λόγο για αύξηση της δουλειάς προκειμένου να εξηγήσει την ακύρωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ: «Πήρα αμερικανική βίζα αλλά δεν θα παραστώ στην τελετή των Όσκαρ λόγω του κατεπείγοντος της αποστολής μας. Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθάμε τον κόσμο».
«Έπρεπε να ταξιδέψω την Τρίτη, αλλά υπήρχε πολλή δουλειά εξαιτίας των βομβαρδισμών. Επιπλέον, δουλεύω για την παραγωγή ενός άλλου φιλμ για τα Λευκά Κράνη που αναμένεται να είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες», είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP.
Ο Σάλεχ είχε επικαλεστεί τους ίδιους λόγους όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικά από το AFP: «Δεν θα πάω λόγω της πίεσης της δουλειάς που οφείλεται στην κλιμάκωση από τις κυβερνητικές δυνάμεις των βομβαρδισμών στις επαρχίες Ντεράα, Χομς και Δαμασκού».
Επί εβδομάδες οι διασώστες κινδύνευαν να μην παραστούν στην τελετή στο Λος Άντζελες λόγω του διατάγματος που υπέγραψε στις 27 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τραμπ, απαγορεύοντας για τρεις μήνες την είσοδο όλων των Σύρων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στις 9 Φεβρουαρίου, αμερικανικό εφετείο επικύρωσε την αναστολή της εφαρμογής του διατάγματος, επιτρέποντας έτσι τη χορήγηση βίζας για τους διασώστες.
Στις 18 Φεβρουαρίου, ο Σάλεχ είχε εκφράσει ικανοποίηση που πήρε βίζα για τον ίδιο και τον συνάδελφό του.
Από την ίδρυσή του το 2013, το σώμα των διασωστών αυτών αριθμεί 3.000 εθελοντές και δηλώνει ότι έχει σώσει περισσότερες από 78.000 ζωές. Αντλεί το όνομά του από τα λευκά κράνη που φορούν τα μέλη του.