Skip to main content

Πέθανε ο σπουδαίος δάσκαλος Βυζαντινής μουσικής Κωνσταντίνος Μάρκος

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο μουσικοπαιδαγωγός και καταξιωμένος σκαπανέας της νεοελληνικής παραδοσιακής ασματωδίας, πρωτοψάλτης και συγγραφέας Κωνσταντίνος Ι. Μάρκος.

Γεννήθηκε στο Κονιάκο της Δωρίδος, στα 1938. Σπούδασε Παιδαγωγική, Φιλολογία, Θεολογία, Βυζαντινή Μουσική και δίδαξε στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση.  Ασχολήθηκε επισταμένα με τη μελέτη του Δημοτικού Τραγουδιού και θήτευσε ως δάσκαλος στη Σχολή Εθνικής Μουσικής του Σίμωνα Καρά και ως ερευνητής του ομώνυμου Συλλόγου. Δίδαξε επίσης στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Νικαίας Πειραιά. Υπηρέτησε ώς πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού τών Αγίων Κωνσταντίνου καί Ελένης στό Αιγάλεω και  διετέλεσε επί σειρά ετών διδάσκαλος και χοράρχης  της Χορωδίας Ελληνικής Παραδοσιακής (Βυζαντινής και Δημοτικής) Μουσικής του Δήμου Παιανίας με την οποία εμφανίσθηκε και σε διεθνείς μουσικές διοργανώσεις όπως στα Παγκόσμια Συνέδρια «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» του Αμερικανικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, στο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Χορωδιακής Μουσικής της Χαϊνούφκα Πολωνίας, κ.α. 

Στα 1912 μετέγραψε στη βυζαντινή μουσική σημειογραφία την Πανηγυρική Ακολουθία του Αγίου Ελισσαίου, που συνέγραψε ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Το έργο συμπεριελήφθηκε στην κορυφή του ιστορικού επετειακού λευκώματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης «Δέλτος Ανδρονίκου Μοναχού», αφιερωμένου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός».  

Ο Κωνσταντίνος Μάρκου έγραψε πλήθος βιβλίων ανάμεσα στα οποία: Δημοτικά τραγούδια Κονιάκου Δωρίδος 1978, Ακριτικά Δημοτικά Τραγούδια 1995-96, Ιστορικά Δημοτικά Τραγούδια της Αλώσεως με ιστορική και μουσικολογική εισαγωγή 1998, Επετειακά Δημοτικά Τραγούδια, τόμος Α’  2010, Επετειακά Δημοτικά Τραγούδια, τόμος Β’  2011, Θεωρία και πράξη της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τόμος Α’  2010, Ελληνικά Κάλαντα – Εκλογή  2011,  Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου 1994, Ακολουθίες του Μεγάλου και Μικρού Παρακλητικού Κανόνος 1997, κ.ά.

Επίσης επιμελήθηκε το Ειρμολόγιο Ιωάννου τού Πρωτοψάλτου το οποίο και συνεπλήρωσε, την Ασματική Ακολουθία εις την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Ατταλειωτίσσης και την
Ασματική Ακολουθία εις τον Άγιον Ευγένιον τον Τραπεζούντιον.

Στο ερευνητικό έργο του περιλαμβάνονται ανέκδοτες μελέτες, ιδιαίτερα της βυζαντινής μουσικής παλαιογραφίας και η καταγραφή περισσότερων από 3.000 δημοτικά τραγούδια.