«Θέλουμε δράσεις που θα μείνουν, που θα αφήσουν θετικό πρόσημο στον τόπο μας, παρακαταθήκη για το μέλλον» τόνισε στην εισήγησή της στη 2η ολομέλεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου.
«Είναι τιμή μας που σας έχουμε κοντά μας, καλωσορίζω τα νέα μέλη, είμαστε ολοκληρωμένη ομάδα» σημείωσε απευθυνόμενη στην ολομέλεια, που συνεδρίασε σήμερα στην αίθουσα Ιστορικών Κειμηλίων του Μουσείου Μπενάκη.
Η πρόεδρος της επιτροπής, παρουσίασε τους τέσσερις άξονες των επετειακών δράσεων: «Το 1821 στην Ελλάδα και τον κόσμο», «Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων», «Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους στον κόσμο» και «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος».
Σχετικά με τις δράσεις που υποβάλλονται στην πλατφόρμα πάνω στους άξονες, δήλωσε πως «είμαστε ανοιχτοί σε όλους, τους θέλουμε όλους, δεν θέλουμε διαχωρισμούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, μορφωτικού επιπέδου, λέμε ‘όχι’ μόνο σε διχαστικές προτάσεις».
Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ξεκαθάρισε πως η διοργάνωση των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων δεν θα κοστίσουν στο Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. «Η επιτροπή μας είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ειδικού σκοπού, κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες. Δε θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ από το κράτος» σημείωσε.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη της ολομέλειας, ότι η επιτροπή έχει ήδη επικοινωνήσει με 332 δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι επισκέψεις στην επαρχιακή Ελλάδα, με πρώτο σταθμό το Ναύπλιο και επόμενο το Μεσολόγγι στις 4 Μαρτίου. Ακολουθούν άλλες πέντε πόλεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα των επισκέψεων είναι υπό διαμόρφωση.
Η πρόεδρος της επιτροπής ευχαρίστησε το Μουσείο Μπενάκη για την ευγενική προσφορά του χώρου, προκειμένου να γίνει η συνεδρίαση.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας έλαβε χώρα η υποδοχή και η ενημέρωση των νέων μελών (Νίκος Αλιβιζάτος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Νικόλαος – Γρηγόριος Κανελλόπουλος, Νικόλας Παΐσιος, Γεώργιος Ρόρρης, Διονύσης Σαββόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Παναγιώτης Χηνοφώτης), η συμμετοχή των οποίων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Επιτροπής.
Τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής παρουσίασαν στα νέα μέλη, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής, Μάρτον Σίμιτσεκ και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Κωστής Κοντογιάννης. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην πλατφόρμα υποβολής προτάσεων, που λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας www.greece2021.gr, καθώς και στη διαδικασία αξιολόγησης. «Θέλουμε το 75% των δράσεων να αφήνουν κληρονομιά, να μπορούν να συνεχιστούν, και το 25% να είναι γιορτές» επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ο κ. Σίμιτσεκ και ανακοίνωσε πως η αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία του προπομπού… συνεχίζεται.
Στη συνεδρίαση της ολομέλειας, εκτός από τα νέα μέλη συμμετείχαν η Ελπίδα Βόγλη, ο Γιάννης Βούλγαρης, η Μαρία Ευθυμίου, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, η Αικατερίνη Καμηλάκη – Πολυμέρου, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Κώστας Κωστής, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, η Δέσποινα Μουζάκη, ο Νίκος Μουζέλης και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Δημήτρης Γόντικας, ο Richard Clogg, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, η Ελευθερία Ζεγγίνη, η Ιωάννα Λαλιώτου, η Μαρία Θέμελη, o Μαρκ Μαζάουερ, ο Γκρεγκ Παπαδόπουλος, ο Αλέξιος Πολίτης, ο Ιωάννης Ταρνανάς και ο Αριστείδης Χατζής.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της επιτροπής, τα μέλη της ολομέλειας αποδέχτηκαν ομόφωνα την πρόσκληση – πρόκληση της Προέδρου, να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για δράσεις, ανάλογα με τον χώρο που εκπροσωπούν. Ενδεικτικά, ο Διονύσης Σαββόπουλος τόνισε ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός, πως η Επιτροπή δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ακόμη και αν δεν είναι επαγγελματικά διατυπωμένες. Από κοινού με τον Σύλλα Τζουμέρκα και την Κατερίνα Ευαγγελάτου, κατέγραψαν την ανάγκη να δοθεί βήμα στις νέες γενιές, προκειμένου να καταθέσουν ιδέες που θα τύχουν ποικιλόμορφης υποστήριξης, εφόσον εγκριθούν.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, στάθηκε στην ανάγκη η επιτροπή να βοηθήσει ώστε «οι νέοι άνθρωποι στα σχολεία και όπου αλλού κινούνται να αλλάξουν νοοτροπίες σε σχέση με την αποδοχή του διαφορετικού, τη διαλλακτικότητα και την αλληλοϋποστήριξη».
Για «πάντρεμα πολιτισμού και τεχνολογίας», μίλησε ο Νικόλαος – Γρηγόριος Κανελλόπουλος. «Τα πάντα πρέπει να κοιτάνε στο μέλλον, το αύριο δεν είναι κάτι φουτουριστικό. Θα μπορούσε να είναι ακόμη και ένα ψηφιακό μουσείο σε μια πόλη, το οποίο θα μείνει για πάντα» είπε χαρακτηριστικά.
Σταύρος Ζουμπουλάκης και Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησαν «να υπάρχει χρονική ευελιξία στην υποδοχή των προτάσεων και η αξιολόγησή τους να μην περιορίζεται σε ένα ‘ναι’ ή ‘όχι’», αίτημα που έγινε άμεσα αποδεκτό. Η πρόεδρος δεσμεύτηκε να γίνει μία έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάθεσης και αξιολόγησης των προτάσεων.