Skip to main content

Ο ιστορικός ξενώνας «Περσεύς» μετατρέπεται σε Μουσείο

Τη μετατροπή του ιστορικού ξενώνα «Περσεύς» Σερίφου σε Μουσείο με την Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου και την έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τον μύθο του Περσέα θα εγκαινιάσει την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 5.30 το απόγευμα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το παροπλισμένο κτήριο «Περσεύς», έργο του αρχιτέκτονα Φίλιππου Βώκου του 1962-63, τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη χαρακτηριστική τυπολογία των Ξενία, που έχει μερικώς παραχωρηθεί από τον Δήμο Σερίφου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ξαναζωντανεύει: εκδύεται το ένδυμα του ξενώνα για να φορέσει αυτό του Μουσείου.

Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά, βάσει της έννοιας της «έκδυσης»/«ένδυσης», η οποία, πέραν της αλλαγής χρήσης, αναφέρεται και στην αρχιτεκτονική μεταμόρφωση που προϋποθέτει η ανακαίνιση, προς ανάδειξη των συνθετικών αρχών και των στοιχείων του ιστορικού κτηρίου, υπό το πρίσμα της νέας του χρήσης.

Όσο το νέο ένδυμα προετοιμάζεται, το κτήριο στην ακροθαλασσιά της Σερίφου αναπολεί μνήμες της παλιάς του χρήσης που αντηχούν στα δωμάτιά του, τα οποία τώρα γεμίζουν με έργα τέχνης, αρχαία και σύγχρονα. Χρήσεις και μνήμες συμπλέκονται. Η διττή περιοδική έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του εν τη γενέσει έργου μετατροπής σε Μουσείο του ιστορικού Ξενία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με την απόδοσή του στο κοινό.

Ο «Περσεύς» ανακτά σταδιακά την παλιά του αίγλη, ως Μουσείο πλέον, και συνομιλεί με τα αντικείμενα τέχνης που φιλοξενεί.

Ο μύθος του Περσέα αποτελεί το νήμα της αφήγησης, την αφορμή για περιήγηση στον χώρο και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί: της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου και της περιοδικής έκθεσης έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με τον υπότιτλο «Περσέας- Από τη Σέριφο στα άστρα».

Αρχαιολογική Συλλογή

Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου παρουσιάζεται ξανά στο κοινό μετά από ένα έτος στο νέο της κέλυφος, εντός των δωματίων παραθερισμού του ξενώνα.

Απαρτίζεται κυρίως από τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων καθώς και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών που χρονολογούνται από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο και αφηγούνται ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν της νήσου.

Πρόκειται για διάσπαρτα ευρήματα από τη Χώρα, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σερίφου. Διακριτή ενότητα αποτελούν ευρήματα από το έργο της αποκατάστασης του Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια (έργο ΕΣΠΑ 2007-2013), που σήμερα είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Εκτίθενται αγγεία, κυρίως πίθοι ύστερης κλασικής περιόδου και αμφορείς εργαστηρίων του Αιγαίου (Θάσος, Κρήτη) από αποθέτη της ύστερης αρχαιότητας (4 ος -7 ος αι.) δίπλα στον πύργο.

Σύγχρονη έκθεση

Η σύγχρονη έκθεση με τον τίτλο «Περσέας: από τη Σέριφο στα άστρα» (επιμ. Γιώργος Γεωργακόπουλος) περιλαμβάνει τέσσερα επιτοίχια τυπώματα εικαστικών έργων από τους καλλιτέχνες  της cheapart Φιόνα Μουζακίτη, Νίκο Γιαβρόπουλο, Φωτεινή Καπίρη και Πηνελόπη Μασούρη, που εμπνέονται από τον μύθο του Περσέα και ένα έργο ηχητικής εγκατάστασης (sound art) του Νίκου Σταυρόπουλου, με αναφορές σε μουσικές και ήχους της λειτουργίας του κτηρίου ως ξενοδοχείου.