Η κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly) διοργανώνεται στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Divani Caravel Hotel) από 16 έως 24 Ιουλίου 2022.
Το εξαιρετικής σημασίας γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα φέρει το όνομα: COSPAR Athens 2022 (https://www.cosparathens2022.org/) και συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.).
Τις Γενικές Συνελεύσεις της COSPAR στηρίζουν με την ενεργή παρουσία τους όλοι οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο, καθώς και η αιχμή του δόρατος της διεθνούς διαστημικής τεχνολογίας. Στον εκθεσιακό χώρο θα κυριαρχεί η παρουσία της NASA, ενώ θα συμμετέχουν ενεργά οι: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), Lockheed Martin, CNES, Johns Hopkins University Applied Physics Lab, Jet Propulsion Laboratory, Southwest Research Institute και πολλοί άλλοι οργανισμοί που έχουν γράψει ιστορία στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
Οι Γενικές Συνελεύσεις της COSPAR διοργανώνονται ανά διετία σε διαφορετική ήπειρο και προωθούν την εξερεύνηση του Διαστήματος, μακριά από γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Η COSPAR έχει τις ρίζες της στο Διεθνές Συμβούλιο Επιστημονικών Ενώσεων (σημερινό Διεθνές Συμβούλιο Επιστημών) και πιο συγκεκριμένα στην απαρχή της διαστημικής εποχής του Sputnik, του Vostok 1 και του προγράμματος Apollo, στα μέσα του 20ού αιώνα.
Η υποψηφιότητα της Αθήνας υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο της COSPAR μεταξύ τεσσάρων ισχυρών ευρωπαϊκών υποψηφιοτήτων (Αθήνα, Βαρσοβία, Λωζάνη, Πράγα) το 2018. Το συνέδριο, μεταξύ πολλών παράλληλων δραστηριοτήτων, πλαισιώνει και η Συνέλευση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (International Academy of Astronautics), που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.
Σε αυτή τη συγκυρία του τέλους της πανδημίας Covid-19 και των πρωτόγνωρων προκλήσεων στην περιοχή μας, η διεξαγωγή της COSPAR Athens 2022 αποκτά ιστορική σημασία, πέραν της ιστορικά πρώτης για την Ελλάδα διοργάνωσης. Έχει σκοπό να καταδείξει αφενός τις δυνατότητες της ελληνικής κοινότητας διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας και αφετέρου αυτές της ισχυρής και καταξιωμένης ελληνικής διασποράς, η οποία, περισσότερο από ποτέ, αφουγκράζεται και στηρίζει την κοινότητα εντός συνόρων.
Η Αθήνα περιμένει χιλιάδες καταξιωμένους επιστήμονες τον ερχόμενο Ιούλιο. Η Ελλάδα δείχνει τι μπορεί να πετύχει, ακόμα και σε θέματα αιχμής, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα. Η διοργάνωση, στηριζόμενη από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, επιθυμεί να δώσει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής, εμψυχώνοντας τη νέα γενιά και δείχνοντάς της ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνία της γνώσης, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, σε σημαίνουσες, εστιασμένες συνεργασίες και στους Έλληνες επιστήμονες του Διαστήματος ανά τον κόσμο.
Επικεφαλής Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής:
- Δρ Σταμάτιος Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών) – Πρόεδρος
- Καθ. Ιωάννης Δαγκλής (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) – Αντιπρόεδρος
Επικεφαλής Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής:
- Δρ Μανώλης Γεωργούλης (ΚΕΑΕΜ Ακαδημίας Αθηνών) – Πρόεδρος
- Δρ Νίκος Σέργης (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) – Αντιπρόεδρος
Στηρίζουν την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή:
Ίδρυμα Ευγενίδου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας «Δημόκριτος», Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, si-Cluster, Ελληνογερμανική Αγωγή, Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Πανεπιστήμια Αιγαίου, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Θράκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, Aegean Airlines, άλλοι ιδιωτικοί φορείς.