Η 24χρονη Αμάντα Γεωργιάδη με το «Die Together», η οποία εκπροσωπεί φέτος την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision, πέρασε στον μεγάλο τελικό, που θα γίνει το Σάββατο 14 Μαΐου.
Η Ελλάδα εμφανίστηκε στην 15η θέση, αμέσως μετά την Ισλανδία και πριν από τη Νορβηγία με την νεαρή τραγουδίστρια να εντυπωσιάζει με την ερμηνεία και τη σκηνική της παρουσία στο «Die Together», επαληθεύοντας τα στοιχήματα που την ήθελαν να προκρίνεται με ευκολία στον τελικό.
Τη σκηνοθεσία της σκηνικής εμφάνισης της συμμετοχής της Ελλάδας υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Σίλια Κριθαριώτη, επιμελήθηκε την ενδυματολογική εμφάνιση της Αμάντας Γεωργιάδη.
Ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.
Μαζί με την χώρα μας πέρασαν και οι Ελβετία, Αρμενία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Μολδαβία και Ολλανδία.
Φέτος, ο ευρωπαϊκός μουσικός διαγωνισμός πραγματοποιείται στο Pala Olimpico του Τορίνο, μετά τη νίκη των Maneskin με το τραγούδι «Zitti e buoni».
Από τις συμμετοχές που συζητήθηκαν στον α’ ημιτελικό ήταν αναμφίβολα η εμφάνιση της Ουκρανίας, που φέτος θεωρείται το μεγάλο φαβορί και φιγουράρει ψηλά στις λίστες με τα στοιχήματα. Το συγκρότημα Kalush Orchestra ερμήνευσε το τραγούδι «Stefania» ξεσηκώνοντας το κοινό. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί ύμνο στην αγάπη για τις μητέρες, ενώ -μετά την εισβολή και τον πόλεμο- πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα – πατρίδα.
Προκλήσεις από την τραγουδίστρια της Αλβανίας
Η πρώτη χώρα που ανέβηκε στη σκηνή του Pala Olimpico ήταν η Αλβανία. H Ronela Hajati τραγούδησε το «Sekret» και ξεσήκωσε το κοινό με τον χορό της.
Φορώντας ένα αποκαλυπτικό ρούχο και με τη συνοδεία τεσσάρων ημίγυμνων ανδρών και μιας γυναίκας έκανε δυναμική έναρξη, κρατώντας μάλιστα την ίδια τη χορογραφία παρά τις συστάσεις που της είχαν γίνει να την αλλάξει μετά την πρώτη πρόβα. Ωστόσο, στο τέλος της ερμηνείας της και ενώ βρισκόταν πάνω στη σκηνή η Ronela Hajati σχημάτισε τον αλβανικό αετό, που θεωρείται εθνικιστικό σύμβολο για πολλούς και προκάλεσε αντιδράσεις.
Οικοδεσπότες της βραδιάς, στο Pala Olimpico, ήταν οι Mika, Laura Pausini και Alessandro Cattelan, ενώ κομβικό ρόλο έπαιξε και ο Leo, μία ιπτάμενη μηχανή (drone) – αναφορά στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι αλλά και τον Τζεπέτο, τον πατέρα του Πινόκιο, η οποία άνοιξε τη βραδιά, πέταξε μέσα στην αρένα και εκτέλεσε χρέη ξεναγού στις συμμετέχουσες χώρες.
Εκτός από τους διαγωνιζόμενους, στη σκηνή ανέβηκαν και οι Diodato, Dardust, Benny Benassi και Sophie & The Giants.
Την Πέμπτη 12 Μαΐου, άλλες 18 χώρες θα διαγωνιστούν για 10 ακόμα θέσεις στον τελικό.
Τα τραγούδια των «Big Five» (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία ως διοργανώτρια χώρα) δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον τελικό της 66ης Eurovision.