Το Φεστιβάλ της Άνοιξης, μια νέα πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, εγκαινιάζεται στις 31 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 17 Απριλίου.
Σε αυτή την εαρινή γιορτή των τεχνών, η Αθήνα γίνεται το επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος, προσφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες στο κοινό. Διεθνούς φήμης σύνολα, μουσικοί, χορογράφοι και εκπρόσωποι από το ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας εμφανίζονται στη σκηνή του Μεγάρου.
Οι εκδηλώσεις της εαρινής γιορτής
Η αυλαία του Φεστιβάλ της Άνοιξης ανοίγει στις 31 Μαρτίου με τις Κάτια και Μαριέλ Λαμπέκ, που αποτελούν ένα από τα καλύτερα πιανιστικά δίδυμα διεθνώς και διαπρέπουν εδώ και πέντε δεκαετίες στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες του κόσμου. Οι συναυλίες τους αποδεικνύονται πάντοτε συναρπαστικές, χάρη στο σπινθηροβόλο και φινετσάτο παίξιμό τους, αλλά και χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αλληλοσυμπληρώνονται οι διαφορετικές πιανιστικές τους ιδιοσυγκρασίες.
Οι δύο φημισμένες σολίστ θα ερμηνεύσουν τις «Έξι αρχαίες επιγραφές για δύο πιάνα» του Κλοντ Ντεμπισί και την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» (εκδοχή για δύο πιάνα) του Ίγκορ Στραβίνσκι καθώς και τη «Φαντασία σε φα ελάσσονα για τέσσερα χέρια» του Φραντς Σούμπερτ.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την 1η Απριλίου με τη συναυλία της μεγάλης κυρίας του πιάνου Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια που συγκίνησε ιδιαίτερα το ελληνικό κοινό με την έξοχή της ερμηνεία στις σονάτες για πιάνο του Σούμπερτ την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019. Αυτή τη φορά, η αγαπημένη γνώριμη των φίλων του Μεγάρου θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό στην παρουσίαση του Δεύτερου κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Γιοχάννες Μπραμς.
Στις 3 Απριλίου έρχεται στο Μέγαρο ο Γκοτιέ Καπισόν, ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του βιολοντσέλου διεθνώς. Θα μοιραστεί τη σκηνή με τον αγαπημένο φίλο του Ζερόμ Ντικρό, διακεκριμένο πιανίστα και συνθέτη, με τον οποίο κάνουν συχνές κοινές εμφανίσεις ανά τον κόσμο, μαγεύοντας με το πάθος και τον δυναμισμό τους ακροατές και κριτικούς. Το πρόγραμμά τους, για τη συναυλία τους στο Μέγαρο, είναι ένα γοητευτικό μουσικό καλειδοσκόπιο. Συνδυάζει δύο χαρακτηριστικές σονάτες για τσέλο και πιάνο των Κλοντ Ντεμπισί και Γιοχάνες Μπραμς από την εργογραφία τους για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων με πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και μεταγραφές έργων διάσημων συνθετών καθώς και με ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του αμερικανικού ragtime: τον κοσμαγάπητο «Εntertainer» του Σκοτ Τζόπλιν.
Η Μαρία Ζοάο Πίρες, μια κορυφαία πιανίστα με μακρά διεθνή πορεία, πάμπολλες βραβεύσεις και διθυραμβικές κριτικές, δισκογραφικές καταθέσεις αναφοράς αλλά και ιδιαίτερα αξιόλογες ζωντανές ερμηνείες στο κλασικό και το ρομαντικό ρεπερτόριο, εμφανίζεται στο Μέγαρο στις 4 Απριλίου. Θα μοιραστεί μαζί μας μερικές από τις ομορφότερες σελίδες της γερμανικής και γαλλικής εργογραφίας για πιάνο. Για το ένα και μοναδικό ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης επέλεξε τις αριστουργηματικές Σονάτες αρ. 13 σε λα μείζονα, D. 664 και αρ. 21 σε σι ύφεση μείζονα, D. 960 του Φραντς Σούμπερτ, αλλά και μία από τις πιο ονειρικές συνθέσεις του Κλοντ Ντεμπισί, τη Σουίτα από το Μπέργκαμο, από την οποία ξεχωρίζει το κοσμαγάπητο «Σεληνόφως» («Clair de lune»).
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), μια από τις πιο αξιόλογες ορχήστρες κρουστών της Ευρώπης, το Σύνολο Les Percussions de Strasbourg, έρχεται στην Αθήνα στις 10 Απριλίου για να μας μυήσει στον ιδιότυπο κόσμο του μεγάλου αρχιτέκτονα των ήχων. Το Σύνολο Κρουστών του Στρασβούργου, το οποίο συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια διεθνούς καλλιτεχνικής πορείας, επέλεξε για τη μία και μοναδική εμφάνισή του στο Μέγαρο τις «Πλειάδες» (1979) και την «Περσέφασσα»(1969), δύο συνθέσεις-προκλήσεις για τον ακροατή, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ρυθμική ένταση και τεράστιο ηχοχρωματικό πλούτο. Η συναυλία των Κρουστών του Στρασβούργου συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις/δράσεις του Meta-xenakis.org., μιας πρωτοβουλίας σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών σε πέντε χώρες και τρεις ηπείρους, με σκοπό τη διοργάνωση αφιερωμάτων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πολυμαθούς Ιάννη Ξενάκη. Στόχος είναι να γίνει μια διηπειρωτική γιορτή για τη ζωή και το έργο του. Οι κύριοι συνεργάτες συμπράττουν με τοπικούς καλλιτέχνες και ιδρύματα για να αναδείξουν όχι μόνο την προσωπικότητα του Ξενάκη και τις δημιουργίες του, αλλά και την καλλιτεχνική και φιλοσοφική του κληρονομιά, η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στις τέχνες του 21ου αιώνα.
H αυλαία του Φεστιβάλ της Άνοιξης κλείνει με το σπουδαιότερο χορευτικό γεγονός της άνοιξης. Τις τρεις παραστάσεις (15, 16 και 17/4) της Martha Graham Dance Company, της ομάδας που δημιούργησε η ιέρεια του μοντέρνου χορού, ενός ιστορικού συνόλου που έχει πίσω του 95 χρόνια πρωτοποριακής δημιουργίας και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες συναρπάζοντας εκατομμύρια θεατές.
Οι χορευτές του εμβληματικού συγκροτήματος θα ερμηνεύσουν σε πρώτη πανευρωπαϊκή τη νέα παραγωγή «Canticle for Innocent Comedians» («Άσμα για αθώους κωμωδούς»), που βασίζεται σε πρωτότυπη μουσική του Jason Moran και είναι εμπνευσμένη από τα θέματα ενός έργου της Graham, το οποίο είχε χαθεί από τα 1952. Σε αυτές τις τρεις παραστάσεις, οι φίλοι του χορού θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν τη Martha Graham Dance Company στη χορογραφία «Acts of Light» («Πράξεις φωτός», 1981) σε μουσική του Carl Nielsen, μιας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της σκανδιναβικής μουσικής.