«Ω γη της Ιωνίας, σένα
αγαπούν ακόμη,
σένα η ψυχές των
ενθυμούνται ακόμη» -Κ.Π. Καβάφης
1922-2022. 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, μια θλιβερή επέτειος που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα, όχι μόνο στη συνείδηση των απογόνων του Μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θηβαίων, κ. Γιώργου Αναστασίου, και σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας-Πολιτισμού και Αθλητισμού, η πρόσοψη του παλαιού Δημαρχείου της Θήβας στολίζεται με επετειακό πανό – «Προσκλητήριο Μνήμης και Τιμής» για τα 100 χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης, τιμώντας εκείνους που βίωσαν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό και κρατώντας ζωντανή τη μνήμη τους.
«Αποτελεί ιερό μας χρέος να τιμήσουμε εκείνους που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν βίαια τα ματωμένα χώματα της Μικρασίας. Το 1922 έχει σημαδέψει τη συλλογική μνήμη ως το τέλος του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και ταυτόχρονα ως η ιστορική αφετηρία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Για τη Θήβα, μια από τις πόλεις που φιλοξένησε οικογένειες Μικρασιατών στον Προσφυγικό Συνοικισμό, η συγκεκριμένη επέτειος είναι ξεχωριστής σημασίας. Με την ανάρτηση του πανό ανοίγουμε την αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τον Προσφυγικό Ελληνισμό που προγραμματίζει ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Θήβας. Κρατάμε τη φλόγα αναμμένη!» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αναστασίου.
Και προσθέτει: «Το 2022 αποτελεί μια χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό και συγκινησιακή φόρτιση. Και γι’ αυτό, ας μου επιτραπεί να επικαλεστώ ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα», περικλείοντας μέσα σε λίγες λέξεις όλα όσα έζησαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας: «Γκρέμισε ο κόσμος μας! Γκρέμισε η Σμύρνη μας! Γκρέμισε η ζωή μας!»