Skip to main content

Εθνικό Θέατρο Ρόδου: Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης

Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, με συνολικό προϋπολογισμό 17.235.000 ευρώ, ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έπειτα από σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ροδίων Αντώνη Καμπουράκη.

Από το σύνολο του προϋπολογισμού, το ΥΠΠΟΑ χρηματοδοτεί το έργο με 16.800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η Περιφέρεια και ο Δήμος συμμετέχουν με 400.000 ευρώ και 35.000 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία αναλαμβάνει την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, ενός εμβληματικού μνημείου για τον τόπο, ενός έργου πρωτοποριακού στη σύλληψή του, για την εποχή του. Όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός, το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στόχος μας δεν είναι μόνον η αποκατάσταση του μνημείου, αλλά η επαναλειτουργία του με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητες. Ακολουθούμε το χρονοδιάγραμμά μας. Από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, εγκρίθηκε το σύνολο των προωθημένων προμελετών εκπόνησης του έργου. Το τεχνικό δελτίο για την χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας και Δήμου Ροδίων, η οποία αποστέλλεται στις 14 τ.μ. στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Με στενή και εξαιρετική συνεργασία των τριών φορέων ο στόχος επιτεύχθηκε. Είμαστε απολύτως συνεπείς στα όσα έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμος Ρόδου έχουμε πετύχει αυτό το επίπεδο συνεργασίας που φέρνει τα αποτελέσματα. Πιστοί στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκροτούμε μια συμμαχία που έρχεται να διασώσει το Εθνικό Θέατρο Ρόδου και να το παραδώσει στην κοινωνία λειτουργικό. Μετά από 17 χρόνια, όπου μόνο αφαιρούνται πράγματα από αυτό, ήρθε η ώρα να φτιαχτεί. Το χρονοδιάγραμμα τηρείται με ευλάβεια, με σκληρή δουλειά από την πλευρά όλων».

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Λίνα Μενδώνη για την επίσκεψη της στο νησί. Κάθε φορά που συναντιόμαστε, βλέπω ότι η ικανότητα που έχει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα για την αξιοποίηση της Ρόδου είναι μοναδική. Το Εθνικό Θέατρο καταστρέφεται από το 1972-73 με παρεμβάσεις, οι οποίες είχαν σκοπό να βρουν μια πρόχειρη κακή λύση στη συντήρηση ενός μεγάλου τοπόσημου για το νησί. Ευτυχώς το Υπουργείο συνειδητοποιεί ότι τα μεγάλα έργα έχουν ανάγκη σοβαρών παρεμβάσεων. Οφείλω να πω για το Εθνικό Θέατρο ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και κωφεύω σε φωνές από το σκοτάδι που κάνουν κριτική».

Το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού, με αίθουσες θεάτρου, χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής. Το έργο προβλέπει, επίσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, με πεζοδρομήσεις και ενοποίηση με την παρακείμενη αρχαιολογική ανασκαφή, καθώς και λειτουργική ενοποίηση με το παρακείμενο κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου, και του θερινού κινηματογράφου «Ρόδον».

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti, με σκοπό τη δημιουργία λυρικού θεάτρου που λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini». Από το 1981 και μετά δεν έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα το κτήριο να παρουσιάζει μέχρι και το 2006 σημαντικής έκτασης φθορές. Το 2005 το κτίριο πέρασε στην ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου. Το 1988 χαρακτηρίστηκε «ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» διότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο μορφολογικό και ρυθμολογικό ενδιαφέρον, είναι στοιχείο σημαντικό για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στη Ρόδο, και ιδιαίτερα για την εποχή του Μεσοπολέμου και έχει συνδεθεί με τη νεότερη ιστορία και την καλλιτεχνική ζωή της περιοχής». Έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο, το 1986, από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων.

[email protected]