Skip to main content

«Ανώνυμες Διαδρομές. Μια προσωπική ματιά στην Ελλάδα 2007-2017»

H έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Σωτηρόπουλου με τίτλο «Ανώνυμες Διαδρομές. Μια προσωπική ματιά στην Ελλάδα 2007-2017» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, σε επιμέλεια Κωστή Αντωνιάδη, ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Μαρτίου.

H δεκαετία του 2010, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες φωτογραφίες της έκθεσης, ήταν για την Ελλάδα εποχή μετάβασης. Μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση, μια νέα καθημερινότητα αναδύθηκε.

Όλα  έμοιαζαν, τότε,  να σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής. Αφετηρία -όπως και σε παλαιότερες φωτογραφικές εργασίες του Σωτηρόπουλου- είναι και εδώ η «απώλεια»· οι φωτογραφίες του δεν εικονογραφούν την κρίση, αλλά ακροβατούν ανάμεσα σε ένα «πριν», ένα αβέβαιο «τώρα» κι ένα ακόμα πιο αβέβαιο «μετά».

Φωτογραφίζει αθόρυβα, με το αεικίνητο βλέμμα  περιπατητή που επιθυμεί να συλλάβει και να διαμορφώσει τη συνολική εικόνα ενός τόπου και μιας εποχής. Φωτογραφίες  μεταναστών στην Αθήνα, διαδηλώσεων στους δρόμους, καλοκαιρινών στιγμών δίπλα στη θάλασσα, πανηγυριών ή τοπικών γιορτών στην επαρχία αποτυπώνουν με διαύγεια σκηνές μιας φαινομενικά αδιατάρακτης καθημερινότητας.

Η σκέψη, η παρατήρηση και η καθαρή φωτογραφική απεικόνιση αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία κατανόησης του έργου του Σωτηρόπουλου. Δέκα χρόνια μετά, μας λέει ότι η ζωή συνεχίζεται και μας προσκαλεί να κοιτάξουμε βαθιά «μέσα» στις φωτογραφίες του για να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που άφησε πίσω της αυτή η δεκαετία.

Την έκθεση «Ανώνυμες Διαδρομές» συνοδεύει το ομότιτλο φωτογραφικό βιβλίο του Παναγιώτη Σωτηρόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

[email protected]