Το βιβλίο «Προετοιμάζοντας τη Διαδοχή – Πρακτικός Οδηγός για προνοητικές οικογενειακές επιχειρήσεις» του Δρος Χρήστου Ε. Γεωργίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 4 Δέλτα .
Σε ερωτήματα όπως: «Αφορά τη δική μου επιχείρηση η διαδοχή;», «Είναι η ώρα για τη μετάβαση στην επόμενη γενιά;», «Ώρα για την αλλαγή στο management;», οι απαντήσεις, συνήθως αναφέρουν: «Δεν με αφορά», «Έχω/έχουμε καιρό», «Κανείς δεν θα τα καταφέρει καλύτερα!» Κι ο καιρός περνά… Και οι εμπλεκόμενοι στη λειτουργία μιας οικογενειακής επιχείρησης συνειδητοποιούν, συνήθως, πως τους πρόλαβαν οι εξελίξεις.
Το πρόβλημα της διαδοχής (οφείλει να) απασχολεί το σύνολο των οικογενειακών και μη επιχειρήσεων. Λιγοστοί όσοι το αποδέχονται. Ακόμα λιγότεροι εκείνοι που, έγκαιρα, το διαχειρίζονται. Και τότε, στην καλύτερη περίπτωση, τον πολύπειρο δικηγόρο θα αναζητήσουν… για τα «χαρτιά». Ωστόσο, το πρόβλημα της διαδοχής λύνεται, άραγε, με μια σειρά εξαιρετικών συμβάσεων ή/και προωθημένων καταστατικών ρυθμίσεων μόνον;
Ο συγγραφέας μοιράζεται με τον αναγνώστη την πολύτιμη γνώση και δεκαετιών εμπειρία του. Με τρόπο γλαφυρό βοηθά στην κατανόηση των επιμέρους πτυχών της διαδοχής, των ιδιαιτεροτήτων και των δυσκολιών της· στο αναλυτικό παράδειγμα του βιβλίου, η διαδοχή του κ. Βασίλη από τον γιο του Νεκτάριο δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση -καμιά, εξάλλου, δεν είναι. Ο συγγραφέας δεν αρκείται, όμως, μόνο σε αυτό. Στρέφει τους προβολείς στο δύσβατο σχετικό μονοπάτι. Και, επιπρόσθετα, στα ασφαλή σχετικά περάσματα. Το βιβλίο δεν κουράζει με θεωρητικολογίες ούτε με λόγους περισπούδαστους. Βοηθά με τρόπο γλαφυρό να κατανοήσουμε την αλληλουχία των δράσεων για την επίλυση του πάντοτε περίπλοκου προβλήματος της διαδοχής. Κι ακόμα περισσότερο, δείχνει πως ο κατάλληλος νομικός σύμβουλος μπορεί μεν να είναι πάντοτε πολύτιμος, όχι όμως και ο σημαντικότερος σύμβουλος σε αυτή τη διαδικασία.
Στο μήνυμα του βιβλίου, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: «Η δική μας εμπειρία λέει ότι σίγουρα θα υπάρξουν σπασμωδικές κινήσεις, χαρές και λύπες, επιτυχίες κι αποτυχίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδοχής σε μια οικογενειακή επιχείρηση, στην πορεία για την “Ιθάκη” της. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα που όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν, ιδρυτές και υποψήφιοι διάδοχοι, είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία με αναγνωρίσιμα βήματα κι ορόσημα. Η διαδοχή δεν είναι ένα γεγονός μεμονωμένο. Πλήθος ιδρυτών θεωρούν ότι η μεταβίβαση των μετοχών στα παιδιά, αλλά η συνέχιση της άσκησης της διοίκησης από τους ίδιους, συνιστούν διαδοχή. Η διαδοχή είναι μια μακροχρόνια διεργασία: υπάρχει μια αφετηρία, μια μέση και ένα τέλος, με σχεδιασμούς και απρόοπτα για το κάθε βήμα και αρκετά προβλέψιμες προκλήσεις, […]. Εάν γίνει σωστά, το κάθε τμήμα του σχεδιασμού της διαδοχής χρησιμοποιεί και χτίζει επάνω σ’ αυτό που έχει προηγηθεί.
Για την επιτυχημένη “στρατηγική αλλαγή” στην οικογενειακή επιχείρηση, μια είναι η συμβουλή προς ιδρυτές και υποψήφιους διαδόχους: πρέπει να δείξετε υπομονή και επιμονή στην εξέλιξη της διαδικασίας και να μην εκβιάσετε τα πράγματα.
Αγαπητοί ιδρυτές, σκεφτείτε ότι ίσως τα παιδιά σας να μην μπορούν να σας αντικαταστήσουν στη σκηνή και να παίξουν με επιτυχία τον δικό σας ηγετικό ρόλο.
Αγαπητοί υποψήφιοι διάδοχοι, η υπομονή σας και η κατάλληλη προετοιμασία για την ανάληψη της ηγεσίας της οικογενειακής σας επιχείρησης, θα σας απαλλάξει από το άγχος της βαριάς σκιάς του πατέρα και θα σας δώσει την απαραίτητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση να επιλέξετε τελικά εσείς αν θα αναλάβετε την ηγεσία στην οικογενειακή σας επιχείρηση, ή θα επιλέξετε συνειδητά έναν άλλο δρόμο, που θα σας κάνει ευτυχισμένους.
Αυτές είναι οι δύο συμβουλές και τελικά ο μοναδικός τρόπος, για να κάνετε όλοι τα όνειρά σας πραγματικότητα».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]