Skip to main content

Ιωάννα Βαλσαμίδου: «…είναι κάτι που μας έχει λείψει πολύ»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Τρεις ομάδες από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία συγκατοικούν στο εμβληματικό Θέατρο Κνωσσός της πλατείας Αμερικής [Κνωσσού 11, Αθήνα].

Το περιοδικό για το θέατρο ACTII, η ομάδα χορού Fingersix και η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique συντονίζονται χωρικά και χρονικά και πραγματοποιούν ένα εντατικό τριήμερο δράσεων στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου,  με διαφορετικό format, χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Ανοιχτές συζητήσεις για την έννοια του cultural transfer στο θέατρο, το έργο «Πάταγος» της Σοφίας Μαυραγάνη και η 8η έκδοση του Φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Εlectric Νights συνθέτουν μια αναπάντεχη καλλιτεχνική σκυταλοδρομία από νωρίς το απόγευμα κάθε ημέρας μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το κοινό μπορεί να επιλέξει τη δική του διαδρομή κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, παρακολουθώντας όλες ή επιμέρους δράσεις.

Μία από τους εμπνευστές / δημιουργούς του περιοδικού ACTII, που υπογράφει στη συνδιοργάνωση   του  cultural transfer και τη δραματουργία στον «Πάταγο», η σκηνοθέτης/δραματουργός Ιωάννα Βαλσαμίδου, μίλησε μαζί μας.

Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το τριήμερο δράσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Κνωσός.

«Αυτό το τριήμερο είναι μια καλλιτεχνική συγκατοίκηση. Η ομάδα χορού Fingersix της Σοφίας Μαυραγάνη, η καλλιτεχνική κολλεκτίβα Medea Electronique και το περιοδικό για το θέατρο ACTII συνδιοργανώνουν ένα event και συστεγάζονται το τελευταίο τριήμερο του Φλεβάρη, στο Θέατρο Κνωσσός. Έτσι, τρία ξεχωριστά project θα παρουσιάζονται από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα στον ίδιο χώρο. Το κοινό, καλλιτέχνες και μη, θα μπορεί να συμμετάσχει σε ένα συμπόσιο, μια ανοικτή συζήτηση δηλαδή για το παρόν και το μέλλον του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών,  με τίτλο “cultural transfer”.
Στη συνέχεια θα μπορέσει να παρακολουθήσει τον “Πάταγο”, το νέο άηχο έργο της χορογράφου Σοφία Μαυραγάνη.
Και, τέλος, θα μπορέσει να απολαύσει τους ήχους της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής, που θα παίξουν ζωντανά στη σκηνή οι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Electric Nights».

Πώς συνδέονται οι τρεις δράσεις μεταξύ τους;

«Πρόκειται για τρία ασύνδετα φαινομενικά project, που παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο και χρόνο, υπό μία ενιαία δραματουργία. Μια συζήτηση καλλιτεχνών και κοινού δίνει τη σκυτάλη σε μια βουβή παράσταση που με τη σειρά της δίνει τη σκυτάλη στη μουσική. Συζήτηση – σιωπή – μουσική. Η σκέψη για την καλλιτεχνική αυτή συνύπαρξη γεννήθηκε αυθόρμητα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η γοητεία που μας άσκησε το Θέατρο Κνωσσός -ένα κόσμημα της πλατείας Αμερικής, χωρητικότητας σχεδόν 500 θέσεων. Η ιστορία του χώρου και του ιδιοκτήτη του, του ηθοποιού Λάμπρου Τσάγγα, είναι ορατή με το που πατάει κανείς το πόδι του μέσα. Από εκεί πέρασαν ο Χατζιδάκις, ο Τσαρούχης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Φωτόπουλος και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε κάθε γωνιά. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον παρουσιάζουμε από κοινού τα τρία αυτά project, είναι η ενδιαφέρουσα μίξη καλλιτεχνών και θεατών από το θέατρο, τον χορό και τη μουσική, που μπορούν μετά από δύο πλέον χρόνια, να βρεθούν μαζί σε κλειστό χώρο. Αναμφίβολα, είναι κάτι που μας έχει λείψει πολύ».

Πώς είναι αυτή η συγκατοίκηση για τρεις ομάδες από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία;

«Υποθέτω πως καθένας από εμάς έχει να δώσει μια διαφορετική απάντηση για την εμπειρία του μέσα σε αυτό το σχήμα. Συνολικά, είμαστε περισσότεροι από δέκα άνθρωποι που εμπλεκόμαστε στη διοργάνωση του event, ενώ οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, από διαφορετικά πόστα, υπερβαίνουν τον αριθμό των τριάντα. Όσο δύσκολο ακούγεται, άλλο τόσο γοητευτικό γίνεται μέρα τη μέρα· αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Μοιράζονται το άγχος, η ευθύνη, οι αρμοδιότητες. Έχουμε διάλογο, ρωτάμε, ακούμε. Υπάρχουν στιγμές που είναι στ’ αλήθεια κωμικές, δεδομένου ότι προερχόμαστε από διαφορετικά background,  και συχνά μιλάμε άλλη γλώσσα. Είμαστε στην τελική ευθεία, αλλά δεν έχουμε διανύσει ούτε τη μισή απόσταση. Οπότε, ο χρόνος θα δείξει. Ευελπιστώ ότι το τριήμερο με την παρουσία του κοινού θα είναι η κορύφωση και η απόδειξη ότι εν τέλει πράξαμε ορθά».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

17.00 – 17.15 : Άνοιγμα Τριημέρου / Ιωάννα Βαλσαμίδου, Σοφία Μαυραγάνη, Μανώλης Μανουσάκης

17.15 -19.45 : ACT II : A Cultural Transfer / Διακαλλιτεχνικότητα: Ανέστης Αζάς, Τζένη Αργυρίου, Βασίλης Γεροδήμος, Αλεξάνδρα Κ*, Δημήτρης Καμαρωτός, Μανώλης Μανουσάκης, Σοφία Μαραθάκη, Σοφία Ντώνα, Ρόζα Προδρόμου / Συντονισμός : Ανδρέας Γ. Ανδρέου

20.30 – 21.10 : Πάταγος / Σοφία Μαυραγάνη

21.45 – 24.00 : Electric Nights by Medea Electronique / Nour Sokhon, Mr. Clarinet

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

17.00 – 19.45 :  ACT II : A Cultural Transfer / Διεπιστημονικότητα: Κατερίνα Αντωνοπούλου (a.k.a peqpez), Στάθης Βέλτσος, Κώστας Γαρδίκης, Ιωάννα Ζούλη, Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου,  Δημήτρης Μπαμπίλης, Σταύρος Σταυρίδης / Συντονισμός : Αγγελική Πούλου

20.30 – 21.00 :  Πάταγος / Σοφία Μαυραγάνη

21.45 – 24.00 : Electric Nights by Medea Electronique / Anna Vs June & Alexandra Papastergiopoulou, Savina Yannatou & Medea Electronique, I broke the vase

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

16.00 – 16.40 : Πάταγος / Σοφία Μαυραγάνη

17:00 – 19.30 : ACT II : A Cultural Transfer / Διεθνικότητα: Stefanie Carp, Ιώ Βουλγαράκη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Νατάσα Σιουζουλή / Ζωντανή σύνδεση : Kornél Mundruczó, Milo Rau / Συντονισμός: Πρόδρομος Τσινικόρης, Γρηγόρης Λιακόπουλος

19.30 – 19.45 : Κλείσιμο Τριημέρου / Ιωάννα Βαλσαμίδου, Eric Lewis

20.30 – 21.10 : Πάταγος / Σοφία Μαυραγάνη

21.45 – 24.00 : Electric Nights by Medea Electronique / Dimos Vryzas, Emi Path & Spyros Tzekos