Skip to main content

Αρχαιολογική ανακάλυψη αποδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στη Μεσόγειο

Νέα, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Ιταλία. Οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού πάρκου της περιοχής Πέστουμ- Βέλια, στην Καμπανία, ανακοίνωσαν ότι οι αρχαιολόγοι έφερα στο φως ναό του 6ου αιώνα προ Χριστού αφιερωμένο στην Αθηνά, με αμφορείς, και δυο κράνη, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, κατά πάσα πιθανότητα τα κράνη αυτά μεταφέρθηκαν στην Καμπανία από την αρχαία Αλέρια, ελληνική αποικία της Κορσικής.

Εκεί ακριβώς όπου το 540 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ναυμαχία που έφερε αντιμέτωπους τους Έλληνες με τους Καρχηδόνες και τους Ετρούσκους.

Τα πλοία των Ελλήνων υπερίσχυσαν, αλλά στη συνέχεια, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί, οι «Έλληνες της Κορσικής» αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη νήσο και να ιδρύσουν την αποικία της Ελέας, στην Κάτω Ιταλία.

Τα κράνη, που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές, είναι πιθανότατα ετρουσκικά, ένα πολεμικό λάφυρο που οι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς.

Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη, η οποία χρήζει σίγουρα περαιτέρω μελέτης και εμβάθυνσης και αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στο εμπόριο και στον πολιτισμό της Μεσογείου.