Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ανοίγει για πρώτη φορά μία από τις παλαιότερες πυραμίδες της Αιγύπτου -ίσως η πρώτη- η κλιμακωτή πυραμίδα Ζοζέρ, μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι.
Η πυραμίδα βρίσκεται στη νεκρόπολη της Σακάρα (Saqqara) βορειοδυτικά της Μέμφιδος. Ο Ουαζίρι μίλησε για την «παλαιότερη πυραμίδα του κόσμου», όπου τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2006, σταμάτησαν το 2011 και συνεχίστηκαν το 2013.
Στην πυραμίδα – που κατασκευάστηκε πριν από 4.700 χρόνια για να αποτελέσει τον τάφο του Φαραώ Ζοζέρ – έχει αποκατασταθεί η εξωτερική της πρόσοψη, η οποία θα φωτιστεί κατάλληλα, με μελέτη Βρετανών επιστημόνων και τεχνικών.
Η πυραμίδα σχεδιάστηκε από τον ιδιοφυή αρχιτέκτονα Ιχμοτέπ, έναν άνδρα «ταπεινής καταγωγής» για τα δεδομένα της εποχής του, που αναδείχθηκε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα του καιρού του.
Το πέτρινο κτίσμα, προς τιμή του Φαραώ Ζοζέρ, πρώτου ή δεύτερου βασιλιά της Τρίτης Δυναστείας, έχει έξι επίπεδα και στα έγκατά του φιλοξενούσε για χιλιετίες την γρανιτένια σαρκοφάγο του. Είναι το παλαιότερο κολοσσιαίο, κτίσμα που σώζεται μέχρι σήμερα, ενώ η βάση του έχει πλευρές μήκους 109 μέτρων και 121 μέτρων αντίστοιχα ενώ το ύψος του ξεπερνούσε τα 62 μέτρα.
Η κλιμακωτή πυραμίδα θεωρείται μοναδική και για έναν ακόμη λόγο καθώς είναι η μόνη πυραμίδα του Παλιού Βασιλείου όπου θάφτηκαν συνολικά 11 πριγκίπισσες της οικογένειας.