«Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», το πρώτο βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση Αλεξίας Λουγιάκη και απευθύνεται σε παιδιά 5+. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο ταξιδιωτικό οδηγό, που μυεί τους μικρούς αναγνώστες στη γοητεία της εξερεύνησης, μαθαίνοντας τους με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία της Ελλάδας, και φέρνοντάς τους σε επαφή με την άγρια φύση της και με κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς.
Η συγγραφέας είναι, επίσης, δημιουργός του blog, mom and the city. Μιλήσαμε μαζί της.
Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στη συγγραφή, και πιο συγκεκριμένα στο παιδικό βιβλίο;
«Από μικρή σκαρφιζόμουν τόσες ιστορίες. Άλλες τις έλεγα, άλλες τις έγραφα κι η ασχολία αυτή με γέμιζε χαρά στο πέρασμα των χρόνων. Όταν, όμως, γέννησα την κόρη μου ένιωσα την ανάγκη να της χαρίσω ένα ενθύμιο αγάπης, να της παρουσιάσω τον κόσμο, τη χώρα της, διασκεδαστικά και πολύχρωμα, με ένα βιβλίο που θα κρύβει μέσα παιδικές μου αναμνήσεις. Έτσι ξεπρόβαλλε η ιδέα της δημιουργίας ενός ταξιδιωτικού οδηγού για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο, την Ελλάδα, τις ομορφιές της και την αξία της φύσης. Να ταξιδέψουν με μια παρέα που “γιορτάζει” τις απλές χαρές τις ζωής, που βρίσκει ευτυχία στα ηλιοβασιλέματα, στις βουτιές με φίλους, στις εξερευνήσεις αρχαίων μνημείων, σε περίπατους στη φύση».
Διαβάζατε βιβλία στα παιδικά σας χρόνια; Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάστε μέχρι σήμερα και για ποιο λόγο;
«Από μικρή μου άρεσε να διαβάζω βιβλία και οι γονείς μου με παρότρυναν να ανακαλύπτω συγγραφείς και διηγήματα. Αγαπημένο βιβλίο των παιδικών μου χρόνων ήταν “Το Παραμύθι χωρίς όνομα” της Πηνελόπης Δέλτα -που γράφτηκε το 1910 αλλά παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. Γεμάτο με αλληγορικές σοφίες, ένα παραμύθι που αξίζει να διαβάσεις αρκετές φορές. Τα σοφά λόγια της κυρά -Φροσύνης για ομόνοια και προσπάθεια για το καλύτερο, οι συμβουλές της στον πρίγκηπα Συνετό. Τόσα μηνύματα σπουδαία για να ακούσει μια παιδική ψυχή όπως η αξία της συλλογικότητας, της ανδρείας οι παγίδες του ατομισμού και τα δεινά της αδικίας και της παραίτησης. Ελπίδα και προτροπή για να δράσουν οι νέοι άνθρωποι, να ξαναγεννηθούν στην πατρίδα τους μακριά από μικροπρέπειες -νόημα που κατάλαβα βαθύτερα όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο στην εφηβεία μου».
Μιας και είστε μητέρα, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε τα παιδιά τους να αγαπήσουν το διάβασμα;
«Το βιβλίο πρέπει να μπαίνει στη ζωή των παιδιών από μικρή ηλικία. Υπάρχουν βιβλιαράκια ασπρόμαυρα που μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά από 3 μηνών. Να τα αγγίξουν και να έρθουν σε επαφή με τις σελίδες τους. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε μια καθημερινή ρουτίνα ανάγνωσης με τα παιδιά. Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα δέσιμο γονιού και παιδιού, μία συνήθεια που θα μας βοηθά να κρατάμε επαφή και μέσα από το διάβασμα βιβλίων να ακούμε τους προβληματισμούς και τις απορίες τους. Πολλά βγαίνουν στην επιφάνεια όταν διαβάζουμε με τα παιδιά βιβλία· σκέψεις ανομολόγητες, φόβοι -και πόσο σημαντικό είναι να τα βοηθήσουμε να μας τα εκφράσουν. Αυτό, άλλωστε, δεν είναι και μία από τις βασικές ανησυχίες μας ως γονείς; Να μας ανοίγονται τα παιδιά; Βιβλία λοιπόν πολλά! Επιλέγουμε εκείνα που μας αρέσουν και προτείνουμε στα παιδιά. Όποτε έχουμε χρόνο διαβάζουμε και εμείς τα δικά μας αγαπημένα και δεν παραλείπουμε να μοιραστούμε την ικανοποίηση και τη χαρά που μας δίνει η ανάγνωση. Αποσύνδεση από οθόνες και όριο σε βιντεοπαιχνίδια, με παράλληλη προσφορά ωραίων διηγημάτων. Ας θέσουμε τους κανόνες μας κι ας επισκεφτούμε πιο συχνά τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, παρέα με το παιδί. Μόνο εμείς μπορούμε να τα ωθήσουμε να διαμορφώσουν υγιείς συνήθειες. Να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τη μαγεία των βιβλίων. Να τους δώσουμε ωραία ερεθίσματα που θα ενεργοποιούν το μυαλό».
Σ’ αυτή την περιπέτεια της Έλλη και του Ερμή, τα δυο παιδιά συνοδεύονται από έναν σκύλο κι ένα μυρμήγκι. Μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους της επιλογής του σκύλου. Μυρμήγκι, όμως, γιατί;
«Το μυρμήγκι ταυτίζεται στο μυαλό μου με όλα τα ανθρωπάκια που γεννιούνται στη Γη. Μικρό και σκανταλιάρικο, θέλει να είναι μέσα σε όλα. Όλο παίζει και εξερευνά, ακολουθώντας παντού τους υπόλοιπους της παρέας και, παρόλο το μικρό του μέγεθος, έχει έναν μεγάλο καημό· να γυρίσει η έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδερφές της στην πατρίδα της. Πιστεύει πως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν πίσω, τα παιδιά της Ελλάδας, όλους τους θησαυρούς τους που μετακινήθηκαν στα Μουσεία ανά τον κόσμο, και είναι πεπεισμένο πως θα τα καταφέρει. Του το εύχομαι ολόψυχα!»
Πώς επιλέξατε τα μέρη που παρουσιάζετε στο βιβλίο σας -Σούνιο, Αργοσαρωνικό, Πελοπόννησο- Αρχαία Επίδαυρο, Ναύπλιο, Μυκήνες;
«Το βιβλίο αυτό ανήκει σε ένα μεγάλο όνειρο ταξιδιών, σε μια σειρά βιβλίων που θα μας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Οι περιπέτειες ξεκινούν από την Αθήνα -όπου έχω γεννηθεί και συνεχίζουν σε κοντινούς προορισμούς. Εκδρομές αγαπημένες, με πολιτιστικούς θησαυρούς, πλούσια μυθολογική ιστορία, αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και μέρη που δεν χορταίνω να επισκέπτομαι ξανά και ξανά. Στόχος μου ήταν ένα βιβλίο που θα δώσει στους αναγνώστες γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις με τρόπο χαρούμενο, ταξιδιωτικά μυστικά και περιπέτειες γεμάτες χρώμα ώστε να αγαπήσουν το διάβασμα και να επιθυμήσουν να μάθουν κι άλλα μεγαλώνοντας».
Αν ξαναδιαβάζατε το βιβλίο σας σήμερα, θα κάνατε κάποια αλλαγή;
«Κάθε τι που γράφω το έχω διαβάσει τόσες μα τόσες φορές πριν το παραδώσω, ώστε να νιώθω σίγουρη εκείνη τη στιγμή πως μπορώ να το αποχωριστώ. Αλλαγές σε αυτό το βιβλίο δεν θα έκανα, αλλά σίγουρα έγινε η αφορμή για να ξυπνήσει η λαχτάρα και για άλλες περιπέτειες παρέα με την Έλλη και τον Ερμή, να ταξιδέψουμε μαζί σε κάθε χωριουδάκι και νησί της Ελλάδας!»
Και τέλος, τι βαρύτητα δίνετε στην εικονογράφηση;
«Σε ένα παιδικό βιβλίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η εικονογράφηση. Τα παιδιά και οι γονείς πρώτα χορταίνουν με τις εικόνες ενός εξώφυλλου, ξεφυλλίζουν τις σελίδες και έπειτα προχωρούν στις λέξεις. Για αυτό και νιώθω τύχη που μπόρεσα να συνεργαστώ σε αυτό το όμορφο συγγραφικό ταξίδι με την εικονογράφο Αλεξία Λουγιάκη. Ήταν μια αρμονική συνεργασία με καθημερινές προτάσεις και συζητήσεις που έφεραν ένα πανέμορφο αποτέλεσμα εικόνων, σε σύμπνοια με τα κείμενα του ταξιδιωτικού μας οδηγού».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]