Τρία από τα μεγαλύτερα βραβεία της 34ης Απονομής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου κατέληξαν στο «Κβο βάντις, Άιντα» (Quo Vadis Aida?) της Σερβοβόσνιας Γιασμίλα Ζμπάνικ. Συγκεκριμένα, η ταινία που αφορά στην Σφαγή της Σρεμπρένιτσα τιμήθηκε, στην απονομή που έγινε διαδικτυακά το Σάββατο βράδυ στο Βερολίνο, με τα βραβεία καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, σκηνοθεσίας και Α’ Γυναικείου ρόλου για την εκπληκτική Γιάσνα Τζούρισιτς.
Το «Κβο βάντις, Άιντα» είναι στους τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Κοινού Lux, το οποίο ψηφίζει το ευρωπαϊκό κοινό και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα αναγγελθεί τον Ιούνιο του 2022.
Στις ταινίες που ξεχώρισαν είναι και το ντοκιμαντέρ κινούμενων σχεδίων «Flee» του Δανού σκηνοθέτη Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν, που κέρδισε τρία συνολικά βραβεία (καλύτερου ντοκιμαντέρ, καλύτερης ταινίας animation και καλύτερης ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Ταινίας, ενώ είναι στους τρεις finalists για το βραβείο κοινού Lux.
«Αν και είναι η δεύτερη χρονιά που αναγκαζόμαστε να παρουσιάσουμε διαδικτυακά την τελετή των ευρωπαϊκών βραβείων κινηματογράφου, ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία. Τώρα χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα για το μέσο αυτό που εκπροσωπούμε και να αυξήσουμε τα ήδη 4.300 μέλη μας», ανάφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Πολωνή σκηνοθέτις Ανιέσκα Χόλαντ.
Για ν’ ακολουθήσει στη συνέχεια η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου επιτεύγματος στον παγκόσμιο κινηματογράφο στη Δανή σκηνοθέτρια Σουζάνε Μπίερ (βραβευμένη ήδη με το ξενόγλωσσο Όσκαρ για την ταινία της, «Ίσως, αύριο», 2011). Ειδικά Βραβεία απονεμήθηκαν σε δυο ακόμη μέλη της Ακαδημίας: Ευρωπαϊκό Βραβείο για το σύνολο του έργου της στην πολυβραβευμένη σε διάφορα διεθνή Φεστιβάλ Ουγγαρέζα σκηνοθέτρια Μάρτα Μέσαρος, και το Ευρωπαϊκό Βραβείο πρωτότυπης αφήγησης στον Βρετανό σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν (βραβευμένο με τρία Όσκαρ – ανάμεσά τους και καλύτερης ταινίας – για την ταινία του «12 χρόνια σκλάβος»).
Χρονιά της γυναίκας πρέπει να θεωρηθεί η φετινή χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Εκτός από την Ανιέσκα Χόλαντ που αντικατέστησε τον Βιμ Βέντερς στη θέση του Προέδρου της Ακαδημίας, τα μέλη της Ακαδημία βράβευσαν φέτος αρκετές γυναίκες: από τις Μάρτα Μέσαρος και Σουζάνα Μπίερ, στις οποίες απονεμήθηκαν ειδικά βραβεία μέχρι την Σμπάνιτς, σκηνοθέτρια της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας και την πρωταγωνίστρια της, τη Γιάσνα Ντουρίτσιτς, τη σκηνοθέτρια Γιοχάνε Χέλγκελαντ, την διευθύντρια φωτογραφίας Κρίστελ Φουρνιέρ, την μοντέρ Μουχάραμ Καμπούλοβα, την παραγωγό Μαρία Έκερχοβντ και τη σκηνοθέτρια της ταινίας μικρού μήκους Όλγα Λουκοβνίκοβα.
Τα βραβεία
Ευρωπαϊκή Ταινία: «Κβο βάντις, Άιντα» (Βοσνία/Αυστρία/Ολλανδία/Γαλλία/Πολωνία/Νορβηγία/Γερμανία/Ρουμανία/Τουρκία) της Γιασμίλα Ζμπάνικ
Ευρωπαϊκή Κωμωδία: Ninjababy (Νορβηγία) του Ίνγκβιλντ Σβε Φγλίκε
Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη – βραβείο FIPRESCI: «Υποσχόμενη νέα γυναίκα» του Έμεραλντ Φένερ
Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ: «Flee» (Δανία) του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν
Ευρωπαϊκό Animation μεγάλου μήκους: «Flee» (Δανία) του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν
Ευρωπαϊκή Ταινία μικρού μήκους: «My Uncle Tudor» (Βέλγιο) του Νάνου Τιούντορ
Ευρωπαίος σκηνοθέτης: Γιασμίλα Ζμπάνικ («Κβο βάντις, Άιντα»)
Ευρωπαία ηθοποιός: Γιάσνα Τζούρισιτς («Κβο βάντις Άιντα»)
Ευρωπαίος ηθοποιός: Άντονι Χόπκινς («Ο πατέρας»)
Ευρωπαίος σεναριογράφος: Φλόριαν Ζέλερ & Κρίστοφερ Χάμπτον («Ο πατέρας»)
Ευρωπαίος διευθυντής φωτογραφίας: Κρίστελ Φουρνιέρ («Great Freedom»)
Ευρωπαίος μοντέρ: Μουχάραμα Καμπούλοβα («Ξεσφίγγοντας τις γροθιές»)
Ευρωπαϊκή Σκηνογραφία: Μάρτον Αγκ («Natural Light»)
Ευρωπαϊκά Κοστούμια: Μάικλ Ο’Κόνορ («Ammonite»)
Ευρωπαϊκή Κόμμωση & Μακιγιάζ: Φλορ Μάσον, Ολίβιε Αφόνσο & Αντουάν Μαντσίνι («Titane»)
Ευρωπαϊκή πρωτότυπη μουσική: Νιλς Πέτερ Μόλβερ & Πέτερ Μπρόντζμαν («Great Freedom»)
Ευρωπαϊκός Ήχος: Γκίζι Τβέιτο & Γκούσταβ Μπέργκερ («The Innocents»)
Ευρωπαϊκά οπτικά εφέ: Πέτερ Χιορθ & Φρέντρικ Νορτ («Lamb»)
Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού: «To πέρασμα» (Νορβηγία) της Γιοχάνε Χέλγκελαντ
Βραβείο Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου: «Flee» (Δανία) του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν
Υποψήφιες για το Βραβείο LUX
«Flee» (Δανία) του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν
«Great Freedom» (Αυστρία/Γερμανία) του Σεμπάστιαν Μάιζε
«Κβο βάντις, Άιντα» της Γιασμίλα Ζμπάνικ