Skip to main content

ΕΛΣ: Κορυφαίοι σκηνοθέτες, εμβληματικοί χορογράφοι και πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας

Κορυφαίοι σκηνοθέτες, εμβληματικοί χορογράφοι και διακεκριμένοι πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας ξεχωρίζουν στο νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) για το δεύτερο μισό της καλλιτεχνικής περιόδου 2021/22. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε την Τετάρτη με την ευχή και την επιθυμία του Οργανισμού να «αφήσουμε πίσω μας το σκοτάδι, τα σύννεφα, τις σκυθρωπές φιγούρες και τα σιωπηλά στόματα και να ανοίξουμε το βλέμμα στη νέα χρονιά με λαμπερό ήλιο, μεγάλα χαμόγελα και ανοιχτές αγκαλιές».

«Με μικρά αλλά σταθερά βήματα, η ΕΛΣ επανέρχεται σε πλήρη καλλιτεχνική ανάπτυξη και προτάσσει την αισιοδοξία και τη χαρά της τέχνης, με στόχο να αφήσει πίσω τις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού, της μοναξιάς, του φόβου» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.

Σημαντικές όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου

Έως και τον Ιούλιο του 2022, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού πέντε από τις πιο σημαντικές όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, των Ουμπέρτο Τζορντάνο, Σαρλ Γκουνό, Τζουζέππε Βέρντι, Τζάκομο Πουτσίνι, μια νέα όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία, ένα τρίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες Κωνσταντίνου Ρήγου, Γίρζι Κύλιαν, Οχάντ Ναχαρίν, ένα ορατόριο, μια εγκατάσταση με τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς και τα «Τραγούδια του Αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου «Μίκης Θεοδωράκης».

Ειδικότερα, ο Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει τη νέα πολυαναμενόμενη μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Βληχή» και πρωταγωνιστές την βραβευμένη με Όσκαρ Έμμα Στόουν και τον διακεκριμένο Γάλλο ηθοποιό Νταμιάν Μπονάρ (6, 7, 8 Μαΐου 2022). Η ταινία γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, στην Τήνο. Ο Έλληνας δημιουργός, εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει το σενάριο και την παραγωγή της ταινίας. Το μουσικό σενάριο αποτελείται από έργα των Γ. Σ. Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Οσοκάουα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από μουσικά σύνολα κατά τις προβολές της ταινίας.

Ο Ρόμπερτ Ουίλσον υπογράφει έναν υποβλητικό «Οθέλλο» στη μεγάλη συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν (20, 23, 27 Φεβρουαρίου & 2, 6 Μαρτίου 2022). Ο αβανγκάρντ σκηνοθέτης που άλλαξε τη σκηνοθεσία της όπερας δίνει τον πρώτο λόγο στη μουσική και προτείνει για τον «Οθέλλο» έναν μινιμαλιστικό σκηνικό κόσμο, με εικαστικά σκηνικά, εντυπωσιακούς φωτισμούς, στιλιζαρισμένη κινησιολογία, ιδιαίτερα κοστούμια και έντονο μακιγιάζ. Η παραγωγή που έλαβε θερμή υποδοχή τον Απρίλιο του 2019 στο Μπάντεν-Μπάντεν έρχεται στην Αθήνα με ένα καστ διεθνούς επιπέδου με επικεφαλής τον πιο περιζήτητο «Οθέλλο» της εποχής μας, Αλεξάντρς Αντονένκο.

Επίσης, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Κατερίνα Ευαγγελάτου δημιουργεί έναν νέο φιλόδοξο «Ριγολέττο» για τη σκηνή του Ηρωδείου (2, 5, 8, 11 Ιουνίου 2022). Οι Νίκος Πετρόπουλος, Ρενάτο Τζανέλα, Ούγκο ντε Άνα υπογράφουν τις αναβιώσεις των «Αντρέα Σενιέ» (20, 23, 26, 29 Ιανουαρίου & 3, 6, 10, 13 Φεβρουαρίου 2022), «Φάουστ» (6, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 17 Απριλίου 2022) και «Τόσκα» (28, 29, 30, 31 Ιουλίου 2022), αντίστοιχα. Ενώ ο σπουδαίος Νίκος Καραθάνος υπογράφει τη σκηνοθεσία της νέας όπερας «Μέσα Χώρα» (8, 10, 12, 13 Ιουλίου 2022).

Τις παραγωγές διευθύνουν οι Φιλίπ Ογκέν, Λουκάς Καρυτινός, Ηλίας Βουδούρης, Πιερ Ντιμουσό, Νίκος Βασιλείου, Στάθης Σούλης, Μίλτος Λογιάδης. Ακόμη, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα ερμηνεύσουν χορογραφίες των κορυφαίων του σύγχρονου χορού Γίρζι Κύλιαν και Οχάντ Ναχαρίν.

naftemporiki.gr