Πέθανε ο συγγραφέας και εκτιμητής έργων τέχνης Νίκος Σταθούλης. Ο βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και αγάπη για την τέχνη, έφυγε από τη ζωή, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Αν και άρρωστος, συνέχιζε να αγωνίζεται για το μεγάλο του όνειρο, την αποκατάσταση της Βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή.
Ο Νίκος Σταθούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δραματική τέχνη στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας (1980). Σε ηλικία 23 ετών γνώρισε τον ζωγράφο Μίνω Αργυράκη και οργάνωσε ατομικές του εκθέσεις. Το 1983 γνώρισε τον αλεξανδρινό μαικήνα της σύγχρονης τέχνης Αλέξανδρο Ιόλα, με προτροπή του οποίου έγινε ο προσωπικός του βιογράφος. Από το 1983, συνεργάστηκε σε έγκριτα περιοδικά, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ως σχολιαστής πολιτιστικών γεγονότων. Το 1989, συγκρότησε ένα από τα πλέον ενήμερα αρχεία κλαπέντων, πλαστών και αμφισβητουμένων έργων τέχνης ιδιωτικών συλλογών.
Το 1996 άνοιξε την αίθουσα τέχνης Down Town Art Gallery στην περιοχή του Ψυρρή, στην οποία παρουσιάστηκαν έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως οι: Τάκις, Ράουσενμπεργκ, Γουόρχολ, Λαλάν, Ζαν Τινγκελί, Νίκι ντε Σεν Φαλ, Μιρό, Πικάσσο, Μαξ Ερνστ, Αλέξης Ακριθάκης, Ευγένιος Σπαθάρης, Μίνως Αργυράκης, Σωκράτης Σωκράτους, Μάρθα Λυμπέρη, Χριστόφορος Κοτέντος, κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε ως σύμβουλος τέχνης σε ιδιωτικές συλλογές.
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «IOLAS | Η βιογραφία του Αλέξανδρου Ιόλα» από τις εκδόσεις «Ροδολίβος», το 2019, σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει, απαντώντας στην ερώτηση: «Κάποιο δίδαγμα, κάποιο συμπέρασμα, κάποια γεύση που πιστεύετε πως αφήνει η μελέτη της ζωής του Αλέξανδου Ιόλα;», είχε αναφέρει: «Όποιος ξέρει από τραγωδία, ξέρει και από έπη. Διαβάζοντας το βιβλίο θα αντιληφθεί ότι η ζωή είναι ένα τεράστιο θέατρο, όπου παίζεται η ίδια τραγωδία με διαφορετικούς τίτλους»· ενώ, ρωτώντας τον για κάτι που θα χαρακτήριζε ως ελάττωμα του Ιόλα μας είχε πει: «Αγαπούσε όλους τους Ανθρώπους. Το πλήρωσε ακριβά. Λάτρευε την Ελλάδα. Τον τσάκισε. Ήθελε να χαρίσει στη χώρα του ένα Μουσείο. Τον τελείωσαν. Ο Ροΐδης έγραψε : “Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας…”».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]