«Η τολμηρή ρεαλιστική ποίηση που καλλιέργησε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν έκφραση εσωτερικού πάθους αλλά και οργής ενάντια στις προκαταλήψεις και την υποκριτική ηθική της εποχής», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας σήμερα το μεσημέρι το αρχείο του ποιητή της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη- Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΒΚΠ-ΑΠΘ).
«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάζω σήμερα στη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το λογοτεχνικό αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που είχε την καλοσύνη να δωρίσει στο ίδρυμα ο κύριος Ιωάννης Μέγας, εκπληρώνοντας παλαιότερη επιθυμία του ποιητή, την οποία είχε εκφράσει και δημόσια όταν αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής», είπε η κ.Σακελλαροπούλου, ευχόμενη το Αρχείο Χριστιανόπουλου να γίνει πόλος έλξης για τους φοιτητές, τους ερευνητές και τους μελετητές του έργου του. Όπως εξήγησε, η μεγάλη διαδρομή του πολυσχιδούς δημιουργού έχει αποτυπωθεί σε πλήθος λογοτεχνικών και ιστορικών τεκμηρίων, τα οποία «έπρεπε πάση θυσία να διασωθούν, όχι μόνο γιατί αποτελούν πολύτιμο ερευνητικό υλικό για τους νέους φιλολόγους, αλλά πρωτίστως γιατί το σύνολο των γραπτών του είναι και η μόνη πνευματική κληρονομιά μιας λογοτεχνικής γενιάς που σημάδεψε την μεταπολεμική ιστορία της Θεσσαλονίκης και άφησε βαθύ αποτύπωμα στις συνειδήσεις των πολιτών της».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου μέσα από το οποίο «πρόβαλε τις κοινωνικές ανησυχίες του για τις προσφυγικές γειτονιές, τους ανήμπορους ανθρώπους του περιθωρίου, τους άνεργους και τους μετανάστες των εργατικών προαστίων», ενώ «την ίδια έγνοια για τους συνανθρώπους του συναντάμε και στα τελευταία πεζά του ποιήματα». «Ανήσυχος και αντισυμβατικός, θέλησε μέσα από τα μονοπάτια της ποίησης να έχει πάντα λόγο για το παρόν και το μέλλον του τόπου του», τόνισε.
«Ο ποιητής της “ Εποχής των ισχνών αγελάδων” και του “ Ανυπεράσπιστου καημού”, ο διηγηματογράφος της «Κάτω Βόλτας», ο εκδότης του ιστορικού περιοδικού “ Διαγώνιος”, ο εικαστικός κριτικός, ο μελετητής του ρεμπέτικου, ο μεταφραστής του Ευαγγελίου, ο στιχουργός τριών συνθετών, ο ανεκτίμητος συμπολίτης μας Ντίνος Χριστιανόπουλος, -κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητριάδης-, αφιέρωσε όλη του ζωή στην τέχνη, σε συνάρτηση όμως πάντα με την γενέθλια πόλη. Στάθηκε προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών της, ανέδειξε το ιστορικό και καλλιτεχνικό παρελθόν της, επηρέασε τη δημιουργική σκέψη των νέων ανθρώπων, πολλές φορές “ ιδίοις αναλώμασι”. Κάθε εκδοτική του προσπάθεια ήταν λογοτεχνικό γεγονός και τυποτεχνικό επίτευγμα, με τη συνέργεια του αείμνηστου ζωγράφου και γραφίστα Καρόλου Τζίζεκ», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενη στο περιοδικό «Διαγώνιος» που δημιούργησε ο Χριστιανόπουλος τη δεκαετία του ’50, με τις ομώνυμες εκδόσεις, όπως και στη «Μικρή Πινακοθήκη» η κ. Σακελλαροπούλου παρατήρησε πως «επί σαράντα και πλέον έτη, στάθηκαν φυτώριο δεκάδων νέων λογοτεχνών και ζωγράφων, που αργότερα διέπρεψαν στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας».
«Το περιεχόμενο του Αρχείου Χριστιανόπουλου»
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στον χώρο ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και η Διευθύντρια ΒΚΠ-ΑΠΘ, Αγγελική Χατζηγεωργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο συγγραφέας και συλλέκτης Ιωάννης Μέγας.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε πως η σχέση του Ντίνου Χριστιανόπουλου με το Αριστοτέλειο ήταν κάθε άλλο παρά ευκαιριακή, καθώς «σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας και είναι τιμή για το Πανεπιστήμιό μας το γεγονός ότι μία από τις ελάχιστες διακρίσεις που αποδέχθηκε στη μακρόχρονη πορεία του ήταν η αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος».
«Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν μία πολυσχιδής προσωπικότητα. Λογοτέχνης, δοκιμιογράφος, εκδότης, κριτικός και μεταφραστής. Τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι από τα ποιήματά του, τη sui generis προσωπικότητά του και τη χαρακτηριστική διαπεραστική φωνή του. Αυστηρός κριτής των άλλων, ήταν πρωτίστως αυστηρός και δηκτικός απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό», ανέφερε ο κ.Παπαϊωάννου. Πρόσθεσε δε πως ο ποιητής υπήρξε «γέννημα της πόλης ρίζωσε ανάμεσά μας» όμως «δεν ήταν κτήμα της Θεσσαλονίκης» αλλά «το έργο ανήκει σε όλους μας και καμαρώνουμε που έχουμε στη συλλογή μας ένα μεγάλο κομμάτι τούτης της κληρονομιάς».
Στο περιεχόμενο του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου που παραχωρήθηκε στη ΒΚΠ-ΑΠΘ αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μέγας τονίζοντας πως «ο Ντίνος σε όλη του τη ζωή δεν πέταξε ούτε ένα κομμάτι χαρτί» και «στο αρχείο του βρέθηκαν ακόμα και εισιτήρια λεωφορείου, εκείνα τα πολύχρωμα χαρτάκια που έδιναν οι εισπράκτορες».
«Τα λέω αυτά για να αντιληφθείτε τον όγκο και τη σπουδαιότητά του αρχείου του που πέρα από το στενό λογοτεχνικό περιεχόμενο του έργου, αποτελεί και πηγή πληροφοριών για τη ζωή στην πόλη μας για πάνω από 75 χρόνια», εξήγησε.
Το αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, όπως το εξέθεσε ο κ.Μέγας, περιλαμβάνει:
-Τεράστια βιβλιοθήκη, με πολλά από τα βιβλία με ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων.
-Τα προσωπικά του ημερολόγια επί 55 χρόνια
-Την αλληλογραφία του με δεκάδες ανθρώπους, πολύ γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς. Τις επιστολές που έστελνε μάλιστα τις αντέγραφε, όχι φυσικά χρησιμοποιώντας καρμπόν.
-Εκατοντάδες, ή μάλλον χιλιάδες φωτογραφίες από τη ζωή του.
-Πάνω από 100 πίνακες ζωγραφικής που είχε συλλέξει κυρίως από τα χρόνια της Μικρής Πινακοθήκης.
-Τις επιστολές που σχεδόν καθημερινά έστελνε στην πολυαγαπημένη του μητέρα καθώς υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.
Η διευθύντρια της ΒΚΠ-ΑΠΘ ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για την παρουσία της σημειώνοντας : «Τιμάτε έναν μεγάλο ποιητή της πόλης, που ξεκίνησε την πορεία της ζωής του ως υπάλληλος βιβλιοθήκης. Τιμάτε όμως και τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου η οποία, κατά την επιθυμία του Χριστιανόπουλου, υποδέχτηκε το Αρχείο του και ανέλαβε την υποχρέωση να αναδείξει το έργο του και τη συμβολή του στα γράμματα και τις τέχνες της Θεσσαλονίκης».
Ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου απήγγειλε ο απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βίδρας.
«Η σημείωση της Προέδρου στο βιβλίο επισκεπτών της Βιβλιοθήκης»
Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών ο πρύτανης του ΑΠΘ προσέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία κασετίνα με τη συλλογή των τεσσάρων εκδόσεων της ΒΚΠ-ΑΠΘ (“ Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα”, “ Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ’”, “ Καθ’ ομοιότητα σελήνης μηνοειδούς: 14 μικρές ιστορίες με χάρτες για τη νήσο Θήρα/Σαντορίνη σε 30 πίνακες [από το 1500 π.Χ. μέχρι τον Μεσοπόλεμο]” , “ Χώρας Χαρτών Γράφειν: Με αφορμή τα 130 χρόνια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού 1889-2019”), που συνέγραψε την τελευταία πενταετία ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Ο κ. Μέγας προσέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει τα 11 μικρά χειροποίητα τετράδια όπου ο Χριστιανόπουλος είχε μεταφέρει τις εκθέσεις του και τις σκέψεις του από την έκτη δημοτικού ως την Ε΄ Γυμνασίου.
Μετά την ξενάγησή της στο Αρχείο Χριστιανόπουλου και τις υπόλοιπες Συλλογές Σπανίων της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ η κ. Σακελλαροπούλου έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών:
«Μία συγκινητική λιτή τελετή, αυτή των εγκαινίων του Αρχείου ενός πολύτιμου τέκνου της Θεσσαλονίκης, του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου στο Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Νομίζω αυτή η γωνιά που του ανήκει, πλέον, με τα τα προσωπικά του αντικείμενα, θα τον θυμίζει σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και θα δίνει την ευκαιρία να μελετήσουν και να εκτιμήσουν το πολυσχιδές έργο του οι νεώτερες γενιές. Μία ζεστή γωνιά να τον στεγάζει και να τον γαληνεύει, όπως δεν κατάφερε όσο ζούσε. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη για τη μέρα αυτή στη γενέθλια πόλη μου. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, 26 Νοεμβρίου 2021».
«Συνάντηση με διακεκριμένες φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ»
Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση της με την επιστημονική Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, τις φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ «Aristotle Space and Aeronautics TEAM (ASAT)» και «iGEM Thessaloniki» και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας. Τα μέλη των ομάδων -καθηγητές και φοιτητές- ενημέρωσαν την κ. Σακελλαροπούλου για την επιστημονική υποστήριξη λήψης κρίσιμων αποφάσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσα από τις μετρήσεις της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα, για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων και πυραύλων υψηλής ισχύος, την κατασκευή ενός μοριακού διαγνωστικού εργαλείου που ανιχνεύει το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος και την ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων που βελτιώνουν την υγεία και ποιότητα ζωής ευπαθών ομάδων και ασθενών.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος την προσκάλεσε να μιλήσει στους φοιτητές για το Πανεπιστήμιο των δικών της φοιτητικών χρόνων σε σχέση με το σήμερα παρατήρησε πως, αν και η ίδια προέρχεται από τον νομικό χώρο που είναι πολύ διαφορετικός σε σύγκριση με τα ερευνητικά επιτεύγματα που της παρουσίασαν οι ομάδες «αυτά που βλέπω είναι πολύ εντυπωσιακά, το πανεπιστήμιο προχωράει μπροστά, είναι ένα εργαστήριο διάδρασης και είμαι πολύ εντυπωσιασμένη».
Το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το περίπτερο της Παιδικής & Εφηβικής Γωνιάς της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και συναντήθηκε με μαθητές της Γ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης και συναντήθηκε με τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΘ HELEXPO, που της παρουσίασαν το σχέδιο ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.