Skip to main content

Νίκος Δαββέτας: «Όταν συμφιλιώνεσαι με το τραυματικό παρελθόν σου στην ουσία ξαναγεννιέσαι»

Ο δημιουργός του βιβλίου «Άνδρες χωρίς άνδρες» μας μιλά για το πρόσφατο έργο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το μυθιστόρημα «Άνδρες χωρίς άνδρες» είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα του τελευταίου καιρού. Χρονικά τοποθετημένη μετά την μεταπολίτευση, η ιστορία διαθέτει ως κεντρικό ήρωα έναν αφανή παρακρατικό ο οποίος, λίγο πριν τον θάνατό του, αποφασίζει να εξομολογηθεί στον μονάκριβο γιο του το μεγάλο μυστικό της ομοφυλοφιλίας του.

Ο Νίκος Δαββέτας συνθέτει με αριστουργηματικό τρόπο την προσπάθεια γεφύρωσης ενός χαώδους χάσματος δυο γενεών με τον γιο να ανασυνθέτει την ιστορία του πατέρα του υπό το πρίσμα της νέας, «βίαιης» γνώσης που διαθέτει πλέον για αυτόν. Παράλληλα, στα τριάντα εννέα ολιγοσέλιδα κεφάλαια ο συγγραφέας ξεδιπλώνει την διαδρομή της Ελλάδας από τα μετεμφυλιακά χρόνια ως την οικονομική κρίση του 2011 αναδεικνύοντας τις πολλαπλές της παθογένειες. 

Μαζί του μιλήσαμε για τη θεματική του μυθιστορήματος, την αφορμή και τον απώτερο στόχο της συγγραφής του, τη σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας, την αναπόφευκτη φθορά του ανθρώπου, την ανακούφιση που φέρνει ο έρωτας, την καταγωγή και τη συμφιλίωση. 

Διαβάστε περισσότερα