Skip to main content

Το «Λεωφορείον ο Πόθος» κάνει στάση στο Εθνικό Θέατρο

Η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο,  με ένα αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας, το «Λεωφορείον ο πόθος», του Τενεσί Ουίλιαμς, το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου.

Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, με την Κωνσταντίνα Τάκαλου στον ρόλο της Μπλανς και Στάνλεϊ τον Αποστόλη Τότσικα.  

Νέα Ορλεάνη, τέλη της δεκαετίας του 1940. Η Στέλλα και ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι, δύο άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους –η Στέλλα, κόρη μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας του Νότου, ο Στάνλεϊ ένας τραχύς Πολωνός μετανάστης δεύτερης γενιάς –ζουν έναν παθιασμένο έρωτα σε μια γοητευτικά παρηκμασμένη συνοικία της πόλης, υπό τους μελαγχολικούς ήχους της τζαζ.

Αυτό, μέχρι τη στιγμή που στο σπίτι τους φτάνει η Μπλανς Ντυμπουά -αδελφή της Στέλλας. Η Μπλανς στις αποσκευές της φέρνει όλη την απελπισία της χαμένης ζωής της, τα οικογενειακά βάρη που την τσάκισαν, έναν εύθραυστο ψυχισμό που την κάνει να προτιμά να ζει στη φαντασία αντί στην οδυνηρή πραγματικότητα.
Η ματαίωση, η αποτυχία και ο χρόνος που περνά αδυσώπητα στοιχειώνουν το πολυδιάστατο έργο του Ουίλιαμς, που αντανακλά έναν σκληρό κόσμο, ο οποίος αποβάλλει ή καταστρέφει όποιον δεν μπορεί να ενσωματωθεί.

Το έργο γράφτηκε το 1947 και έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Ethel Barrymore στη Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν. Το 1951 γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τη μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον ίδιο σκηνοθέτη και με πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λη ως Μπλανς και τον Μάρλον Μπράντο ως Στάνλεϊ. Έκτοτε, έχει γνωρίσει αναρίθμητες αναβιώσεις στις σκηνές όλου του κόσμου.

Η ταινία έλαβε 12 υποψηφιότητες και βραβεύτηκε με 4 βραβεία Όσκαρ (Α΄ Γυναικείου Ρόλου –Βίβιαν Λι, Β΄ Ανδρικού Ρόλου –Καρλ Μάλντεν, Β΄ Γυναικείου Ρόλου –Κιμ Χάντερ και σκηνικών –Ρίτσαρντ Ντέι και Τζορτζ Χόπκινς). Είναι η μοναδική ταινία, μέχρι και σήμερα, που έχει τρία ερμηνευτικά βραβεία και μοιράζεται το ρεκόρ με την ταινία του 1976 «Το Δίκτυο». Ο Μάρλον Μπράντο ήταν ο μοναδικός από τους ηθοποιούς της ταινίας που ήταν υποψήφιοι, που δεν τιμήθηκε με Όσκαρ, το οποίο πήγε στα χέρια του  Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ για την ερμηνεία του στο έργο  «Η βασίλισσα της Αφρικής», ενώ χάθηκε και  το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, που, τελικά, απέσπασε το  «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι»

Το 1997, έλαβε την 45η θέση, ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Το 1999 χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος, σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου, κοστούμια: Λίνα Μότσιου, μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, κίνηση: Εύη Οικονόμου, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας, σύμβουλος δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας, βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη, βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Τάμπλερ, οηθός σχεδιασμού ήχου: Τάσος Μπακασιέτας.

Διανομή (αλφαβητικά)
Γιατρός:  Άγγελος Ανδριόπουλος
Μιτς:  Ιερώνυμος Καλετσάνος  
Μάργκαρετ-Νοσοκόμα:  Ίντρα Κέιν                                      
Πάμπλο: Λάμπρος Κτεναβός                     
Στιβ: Νικόλας Μακρής 
Ευνίκη-Μεξικάνα: Πηνελόπη Μαρκοπούλου    
Στέλλα: Νάνσυ Μπούκλη            
Mπλανς: Κωνσταντίνα Τάκαλου              
Στάνλεϊ: Αποστόλης Τότσικας   
Νέος: Γρηγόρης Φρέσκος                           

Μουσικοί επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Γιάννης Παπαναστασίου.

Σημείωση: Οι Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.  Η είσοδος των θεατών θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.  Λόγω των έκτακτων συνθηκών, ο προγραμματισμός της πρεμιέρας και των παραστάσεων ενδέχεται να τροποποιηθεί. Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο  στις 21:00, Κυριακή στις 19:30.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]