Skip to main content

Athens Fashion Film Festival: Ένα διεθνές γεγονός μόδας, τέχνης, διαφήμισης

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Το πρώτο Athens Fashion Film Festival (AthensFFF), θα διεξαχθεί από τις 25 έως και τις 27 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

140 ταινίες -ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους-,  παράλληλες δράσεις  με καλεσμένους διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας και του κινηματογράφου, fashion performance από Έλληνες Σχεδιαστές, μοναδικά events και μία ομαδική έκθεση θα αποτελέσουν το σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν τη μόδα και τις τέχνες αλλά και μία δημιουργική πλατφόρμα συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για όσους ζουν, σπουδάζουν και  εργάζονται στον χώρο της μόδας και του κινηματογράφου.

Μιλήσαμε με την ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού, την Ελληνο-Ιταλίδα παραγωγό και σκηνοθέτιδα Nicole Αλεξανδροπούλου.

Τι είναι το AFFF? Ποια είναι τα κοινά του σημεία και ποιες οι διαφορές του από ένα Φεστιβάλ κινηματογράφου;

«Το AFFF  είναι Φεστιβάλ με διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μόδας, ως επί το πλείστον μικρού μήκους αλλά και ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν παράλληλα αφιερώματα σε σημαντικούς σχεδιαστές, όπως ο Yamamoto κινηματογραφημένος από τον Βιμ Βέντερς, καθώς επίσης και οι ταινίες μόδας που γύρισε το 1970 ο ίδιος ο Γιάννης Τσεκλένης.  Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υπάρξουν διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια που θα πραγματευτούν θέματα όπως η ηθική στις επιχειρήσεις της μόδας, η βιώσιμη μόδα -με τις Ορσόλα Ντε Κάστρο και Ιωάννα Πεπελάση, η ενδυνάμωση και στήριξη του ταλέντου των γυναικών στους τομείς του σινεμά, της μόδας και της τέχνης (Constanza Cavalli Etro), η παρουσίαση του Firenze, Fashion Atlas με παρουσία του δήμου της Φλωρεντίας και του διευθυντή του Pitty foundation – Pitty Immagine».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα ή και η ανάγκη για να έρθει ένα Fashion Film Festival στην Αθήνα;

«Το fashion film είναι ένα αυτόνομο κινηματογραφικό είδος. Είναι ταινίες –βασικά- μικρού μήκους που εκφράζουν τη μόδα με έναν ξεχωριστό καλλιτεχνικό τρόπο, με ιδιαίτερη έμφαση στη φωτογραφία, την επιμέλεια, τη μουσική, την αισθητική, την ηθική και ποιητική έννοια.  Μακριά από καθαρά εμπορικούς σκοπούς, οι ταινίες μόδας χρησιμοποιούν κώδικες που αγγίζουν καυτά κοινωνικά θέματα. Είναι το νέο μέσο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τη μόδα στη νέα ψηφιακή εποχή.  

Κάπου στις αρχές των 00’s, όμως, υπήρξαν οι συνθήκες και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι του σινεμά της τέχνης και της μόδας που εστίασαν στην καλλιτεχνική  υπόσταση του fashion film και αποφάσισαν να την αναδείξουν. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα Fashion Film Festivals, που αυτή τη στιγμή είναι λίγο πάνω 40 σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης,  ο  συμβολισμός της μόδας, της ένδυσης, είναι διαχρονικά μέρος της πραγματικής ιστορίας του λαού που τα φοράει. Αποκαλύπτει την κοινωνική και πολιτική οργάνωση της φυλής, τις κοινωνικές σχέσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Το AFFF  δίνει πολλές ευκαιρίες για μια ενδιαφέρουσα πολιτισμική και ανθρωπολογική διερεύνηση με μέσο την πλέον ελκυστική και δυναμική φόρμα τέχνης, το σινεμά».

Δηλώσεις σχεδιαστών στη Ν

Orsalia Parthenis – «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα συμμετάσχω στην κριτική επιτροπή του πρώτου Fashion Film Festival.   Ο κινηματογράφος δεν αποτελεί μόνο μια πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς μόδας, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά μέσα επικοινωνίας της δουλειάς μας μια και μπορεί να δώσει ζωή και νόημα στις συλλογές μας.  Μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τα θέματά μας εικαστικά, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά με έναν τρόπο που τα ρούχα από μόνα τους, συνήθως, αδυνατούν.   Ο κινηματογράφος μάς προσφέρει την αφήγηση που δεν μπορούμε να αποδώσουμε πάντα με τη στατική εικόνα ή μια επίδειξη μόδας που συνήθως ακολουθεί πολύ πιο συγκεκριμένα format».

Makis Tselios – «Εικόνες φιλμ που ξετυλίγονται μπροστά μας μαγεύουν αυτό που η φαντασία των καλλιτεχνών δημιουργών γεμίζει τη ζωή μας και δίνει χρώμα και άχρωμο και ροζ παρθενικό. Σα να περνάει μία βελόνα με κλωστή επάνω στη δαντέλα και ράβει μαζί της και το δάκτυλο, και δεν πονάει το κορμί. Αλλά το κάνει ένα με το σώμα που κεντάει».

Dimitris Strepkos – «H μόδα είχε πάντα στενή σχέση με τον κινηματογράφο και το Film Fashion Festival μάς δίνει την ευκαιρία να το δούμε επί σκηνής και στην Ελλάδα».

Τέλος, το Maison Faliakos-  καλωσορίζοντας τον θεσμό του AFFF για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναφέρει: «ο video art και το film making αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας και της βιομηχανίας της. Ένας ολόκληρος κόσμος εργατοωρών, τεχνογνωσίας, προβών και άψογου τεχνικού αποτελέσματος, καθώς και η ταυτότητα ενός Οίκου μόδας, οπτικοποιείται και δίνει το DNA της δουλειάς μέσα από ένα σύντομο βίντεο λίγων λεπτών. Η Γιούλα Μπούνταλη -φορώντας ένα αρχειακό κομμάτι κατατεθέν της υψηλής ραπτικής, συνδυασμένο με ένα limited edition γιλέκο με art αναφορές- θα αντιπροσωπεύσει τον Οίκο και τη δημιουργική του έκφραση στο σήμερα».