Skip to main content

Απονομή τιμητικού μεταλλίου στους απογόνους των Ναυάρχων της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Με τη βράβευση 5 απογόνων των Ναυάρχων της Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο από τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, η εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, με τίτλο  «Είδα τη Νίκη τη Μεγάλη, τη Νίκη την Παντοτινή», στο Μουσείο Φιλελληνισμού.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, απόγονοι του Βρετανού Ναυάρχου Codrington, επικεφαλής του συμμαχικού στόλου κατά την ιστορική ναυμαχία, του Γάλλου Ναυάρχου de Rigny (επικεφαλής του Γαλλικού στόλου) και του Ρώσου Ναυάρχου Pyotr Fedorovich Anjou, κυβερνήτη του πλοίου Gangut, τιμήθηκαν με δίπλωμα και με το μετάλλιο Lord Byron.

Ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και ιδρυτής του Μουσείου Φιλελληνισμού και του διεθνούς βραβείου Lord Byron, αναφέρθηκε στη σημασία της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και το διαχρονικό της μήνυμα, για την διαρκή προάσπιση των αξιών του πολιτισμού μας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραμάτισε το φιλελληνικό κίνημα διεθνώς, τον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα και του Βρετανού πολιτικού George Canning, και θύμισε ότι η Ελλάδα τιμά τους φίλους και συμμάχους της, και τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες των τριών συμμαχικών στόλων που πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδος.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας δήλωσε μεταξύ άλλων: ‘Η Αγγλία η Γαλλία η Ρωσία, πρώτα φίλες-δυνάμεις της Ελλάδος και μετά συμμαχικές, έγραψαν μαζί μια ιστορία που μέχρι και σήμερα στις σελίδες της είμαστε άρρηκτα συνοδοιπόροι. Κυρίες και κύριοι, εμείς οι Έλληνες πριν από χιλιάδες χρόνια, από τότε που η μυθολογία προηγήθηκε της ιστορίας, δώσαμε στην ιστορία μια έντιμη και πάνω από όλα ιερή έννοια. Τη βασίσαμε  στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια . Τη στολίσαμε με αμοιβαίο σεβασμό κι αφοσίωση.

Της δώσαμε χώρο και χρόνο για να εκφραστεί . Όλα τα παραπάνω τα περιέγραψε με μια και μόνο πράξη η ίδια ιστορία, στις 20 Οκτωβρίου 1827. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν μια απόδειξη φιλίας την οποία με τόλμη, ανδρεία κ αποφασιστικότητα έδωσαν τότε τρεις άνθρωποι και όλοι όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν με πίστη στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης εκφράζω την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη της χώρας μας για τη συνεισφορά των φίλων και συμμάχων της στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Συνεισφορά την οποία δυο αιώνες μετά η Ελλάδα συνεχίζει να τιμά.

Παράλληλα όμως, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, οικοδομεί συνεργασίες και συμμαχίες που συμβάλλουν στην ειρήνη και στην ασφάλεια στη Μεσόγειο και στον κόσμο και στην υπεράσπιση των κοινών αξιών μας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο Φιλελληνισμού έκθεση από πίνακες, αντικείμενα φιλελληνικής τέχνης και τεκμήρια σχετικά με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου σε διάλογο με γλυπτά του Μηνά Μαυρικάκη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κα Ίρις Κρητικού.

Ακολούθησε συναυλία Φιλελληνικής μουσικής του 19ου αιώνα, από το Μέγαρο Μουσικής, αφιερωμένη στην επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που μεταδόθηκε διαδικτυακά. Τη συναυλία οργάνωσε η ΕΕΦ σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Συμμετείχαν οι:

Φανή Αντωνέλου, σοπράνο

Ιωάννης Καλύβας, τενόρος

Μαρία Παπαπετροπούλου, πιάνο.

naftemporiki.gr