Skip to main content

Τατόι: Η αποκατάσταση του δάσους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ

«Η αποκατάσταση του δάσους στο Τατόι και του περιβάλλοντος χώρου στον κηρυγμένο ιστορικό τόπο και αρχαιολογικό χώρο (Δεκέλεια) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, το όποιο οφείλει να συντονίσει την σύσταση ειδικής διεπιστημονικής ομάδας όλων των ειδικοτήτων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Η ανακοίνωση

«Η αποκατάσταση του κατεστραμένου δάσους του Τατοΐου (σχεδόν στο σύνολο των 42.000 στρεμμάτων των ιστορικών ορίων του κτήματος) απαιτεί σοβαρή διεπιστημονική μελέτη με την συμμετοχή των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του Δασαρχείου Πάρνηθας.

Η περιοχή μελέτης στην οποία θα εμπλακεί η εν λόγω ομάδα εργασίας δεν θα αφορά και δεν θα περιλαμβάνει τους ιστορικούς θύλακες του κτήματος, δηλαδή τον κηρυγμένο από τις 3 Νοεμβρίου 2003 ιστορικό τόπο/αρχαιολογικό χώρο (περίπου 6.000 στρέμματα και όχι 1.600 όπως εσφαλμένα κυκλοφορεί), τις ιστορικές διαδρομές και διαμορφώσεις όπως αυτή της Κιθάρας με τις 2 τεχνητές λίμνες και τα δεκάδες ιστορικά/αρχαιολογικά ευρύματα που μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την σωτηρία τους, καθώς και το σύνολο, τεχνικών έργων, αλεών, συστάδων δέντρων, τοξοτών γεφυριών, τεχνητών λιμνών, πηγών, κτισμάτων όπως τα φυλάκια και οι αγροτικές εγκαταστάσεις, ο Παλαιόπυργος κτλ που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στα 42.000 στρέμματα του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου που έχει καεί.

Αυτό που έγινε και συνεχίζει να γίνεται για παράδειγμα δεξιά της οδού Ερυθραίας και Τατοΐου στην Βαρυμπόμπη (εντός των ιστορικών όριων του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου) είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε κατανοήσει ή ενημερωθεί με ποιά επιστημονική μελέτη γίνεται ότι γίνεται.

Η αποκατάσταση του δάσους και του περιβάλλοντος χώρου στον κηρυγμένο ιστορικό τόπο και αρχαιολογικό χώρο (Δεκέλεια) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, το όποιο οφείλει να συντονίσει την σύσταση ειδικής διεπιστημονικής ομάδας όλων των ειδικοτήτων και να θέσει επικεφαλή στην ομάδα εγνωσμένου κύρους αρχιτέκτονα τοπίου με αποδεδειγμένη εμπειρία σε αντίστοιχα έργα. Γνωρίζαμε ήδη από τις 9 Αυγούστου 2021 στον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου οτι αυτή ήταν η αρχική πρόθεση της Υπουργού Πολιτισμού και περιμέναμε ότι η ομάδα αυτή θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη του περασμένου Αυγούστου σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας της Υπουργού στην συνέντευξη τύπου για το Τατόι. Αναμένουμε λοιπόν τις σχετικές ανακοινώσεις έστω και με καθυστέρηση.

Η μελέτη που θα καταρτιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να τεθεί εις γνώσιν και των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης (μιας και εντός ιστορικού πυρήνα υπήρχαν και θα υπάρξουν εκτεταμένες γεωργικές καλλιέργειες) αφού ολοκληρωθεί. Τέλος, η μελέτη αυτή θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των ανωτάτων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού που στην εν λόγω περίπτωση είναι τόσο το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) όσο και το ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων). Κλείνοντας αυτή την ενημέρωση θα προχωρήσουμε στην ακόλουθη επισήμανση η οποία και ευχόμαστε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Οι μελέτες αποκατάστασης καμένων δημοσίων εκτάσεων, ειδικά όταν πρόκειται για κηρυγμένους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους οφείλει και πρέπει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και των συναρμόδιων Υπουργείων και να υλοποιούνται από ομάδες εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης που θα επιβλέπονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα αρμόδια όργανά του.

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εδώ και  δεκατρία έτη έδωσε μάχες για τα ζητήματα συναρμοδιοτήτων στο Τατόι. Ευχόμαστε να μην γυρίσουμε  πάλι σε αυτές τις σκοτεινές εποχές με το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων να πηγαινοέρχεται μεταξύ υπουργείων και εμπλεκομένων. Θα προκληθεί επιπλέον ζημιά στο ήδη πληγωμένο ζήτημα του κτήματος Τατοΐου».

naftemporiki.gr