Skip to main content

Ντάστιν Χόφμαν, Έντι Ρεντμέιν και Χάρισον Φορντ σε πρώτο πλάνο

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ελληνική δραμεντί με μοντέρνα πολιτική ματιά, θρίλερ μυστηρίου με πρωτοκλασάτο πρωταγωνιστικό δίδυμο, ένα ιδιαίτερο αμάλγαμα αληθινής ιστορίας και μυθοπλασίας, συγκινητικό ντοκιμαντέρ, μεταφορά κλασικού μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ και ένας αγαπημένος ήρωας βιντεοπαιχνιδιού που περνά στη μεγάλη οθόνη αποτελούν τις επιλογές των σινεφίλ για  αυτήν την εβδομάδα.

«Απόστρατος»

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, παραδίδει μια τρυφερή αστεία και συγκινητική ιστορία για το σήμερα και το χθες και τη διακριτική δύναμη της αγάπης. Στην ελληνική δραμεντί, με μοντέρνα πολιτική ματιά, ένας γοητευτικός τριαντάρης εργένης βρίσκεται ξαφνικά χωρίς δουλειά, έπειτα από μια αποτυχημένη επιχειρηματική επένδυση. Αναγκάζεται, τότε, να μετακομίσει στο σπίτι του πεθαμένου παππού του, στου Παπάγου.

Η επιστροφή στη γειτονιά όπου μεγάλωσε και η επανασύνδεσή του με παλιούς φίλους και συμμαθητές τού δίνει ξανά την αυτοπεποίθηση που ένιωθε μικρός. Στο σπίτι, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καθώς ζει μόνος, παρατηρεί όλο και περισσότερο τα πράγματα του παππού του που ήταν στρατιωτικός κι επηρεάζεται τόσο από τα ανδραγαθήματά του στο πεδίο της μάχης όσο και από την εκπληκτική ομοιότητά τους. Σταδιακά θα υιοθετήσει τον τρόπο συμπεριφοράς του, ενώ θα μάθει κάποια καλά κρυμμένα μυστικά του. Πρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου.

«Στη Γη του Άγριου Μελιού»

Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ των Ταμάρα Κοτέβσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ, που βρέθηκε υποψήφιο για Όσκαρ τόσο στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ όσο και σε αυτή της καλύτερης διεθνούς ταινίας, ακολουθεί την καθημερινότητα μιας γυναίκας που ζει με την ηλικιωμένη μητέρα της σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, κι επιβιώνει συλλέγοντας το μέλι από τα ημιάγρια μελίσσια της, παίρνοντας το μισό για εκείνη κι αφήνοντας το άλλο μισό για τις μέλισσες.

Η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος διαταράσσεται όταν δίπλα της μετακομίζουν περιστασιακοί «συνάδελφοι» με σύγχρονα μέσα, τα οποία απειλούν το φυσικό περιβάλλον. Η μοναχική ηρωίδα θα δώσει μάχη να προστατεύσει τον εύθραυστο μα μείζονα για την ανθρώπινη ζωή μικρόκοσμό της.

«Οι Αεροναύτες»

Η νέα δημιουργία του Τομ Χάρπερ («Peaky Blinders», «War & Peace») είναι ένα αμάλγαμα αληθινής ιστορίας και μυθοπλασίας, με τον χαρακτήρα που ερμηνεύει ο Έντι Ρεντμέιν να είναι βασισμένος στον υπαρκτό επιστήμονα Τζέιμς Γκλέισερ, ενώ ο ρόλος της Φελίσιτι Τζόουνς, η Αμέλια Ρεν, υπάρχει μόνο στο πλαίσιο της ταινίας ακόμη και αν μοιάζει να απηχεί αυτόν της Γαλλίδας αεροναύτη Σοφί Μπλανσάρ -η ζωή και ο θάνατος της οποίας δεν ήταν τίποτα λιγότερο από συναρπαστική.

Οι δυο τους, αθεράπευτα ρομαντικοί και παθιασμένοι με τις ανακαλύψεις, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι προς τον ουρανό, ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους, όχι μόνο για να καταρρίψουν ρεκόρ και να γράψουν ιστορία, αλλά και για να βρουν δικαίωση σε μια κοινωνία που ψαλιδίζει τα όνειρά τους.

«Στο Λαβύρινθο»

Το αστυνομικό θρίλερ του Ντονάτο Καρίζι, με τους Ντάστιν Χόφμαν και Τόνι Σερβίλο, περιστρέφεται γύρω από την παράξενη υπόθεση μιας κοπέλας, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής, όταν μια ημέρα επέστρεφε σπίτι από το σχολείο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ξυπνάει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, έχοντας απέναντί της έναν ψυχίατρο και χωρίς να θυμάται απολύτως τίποτα.

Εκείνος είναι εξίσου πεπεισμένος πως μπορεί να τη βοηθήσει να ανακτήσεις τη μνήμη της όσο και πως όλα όσα της έχουν συμβεί βρίσκονται στο κεφάλι της.

«Έμα»

Στο μεταμοντέρνο ερωτικό δράμα του Πάμπλο Λαραΐν, έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός που θα συγκλονίσει την οικογένειά της, η Έμα, μια νεαρή γυναίκα που ζει μέσα από τον χορό, προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της, αναλαμβάνοντας κάθε ρίσκο για να το καταφέρει. Πρωταγωνιστούν οι Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Μαριάνα Ντι Τζιρόλαμο.

Ο σκηνοθέτης εξαιρετικών ταινιών όπως τα «Jackie», «Νερούδα» και «No», υπογράφει μια από τις πιο φιλόδοξες ταινίες του.

«Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης»

Στη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον, με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ, η ευτυχισμένη ζωή του καλόκαρδου σκύλου Μπακ ανατρέπεται όταν ξαφνικά μεταφέρεται από το σπίτι του στην Καλιφόρνια, στην εξωτική και άγρια Αλάσκα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης εξόρυξης χρυσού τη δεκαετία του 1890.

Ως το νεότερο μέλος μιας ομάδας σκύλων για αποστολές αλληλογραφίας, ο Μπακ θα βιώσει την εμπειρία της ζωής του, βρίσκοντας τελικά την αληθινή του θέση σε αυτό τον κόσμο και φροντίζοντας πια ο ίδιος τον εαυτό του. Ο Μπακ σκληραγωγείται και, ταυτόχρονα, καλείται να συνεργαστεί με τον νέο του ιδιοκτήτη, ώστε και οι δύο να επιβιώσουν.

«Sonic – Η Ταινία»

Ο Σκαντζόχοιρος Σόνικ, αγαπημένος ήρωας βιντεοπαιχνιδιού, περνά στη μεγάλη οθόνη. Ο θρυλικός χαρακτήρας της Sega απολαμβάνει το νέο του σπίτι στη Γη, μέχρι να σημάνουν οι φασαρίες.

Τώρα, αυτός και ο νέος καλύτερος φίλος του, Τομ, συνεργάζονται από κοινού για να υπερασπιστούν τον πλανήτη από τον διαβολικό Δρ. Ρομπότνικ -που ενσαρκώνει ο Τζιμ Κάρεϊ, και τα σχέδιά του για παγκόσμια κυριαρχία.