Με περισσότερους από 800 τίτλους βιβλίων, 14 εκδότες, 6 εκδηλώσεις, 4 συγγραφείς, συναντήσεις επαγγελματικές και λογοτεχνικές, εντός και εκτός, η ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.
Η Ελλάδα επιστρέφει, μαζί με 1.500 εκδότες από 70 χώρες, στην 72η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης που πραγματοποιείται φέτος κανονικά στο εκθεσιακό κέντρο Frankfurt Messe, από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021. Τηρώντας τους απαραίτητους υγειονομικούς κανόνες και με σύνθημα “Re:connect – Welcome back to Frankfurt”, η μεγαλύτερη και πιο σημαντική έκθεση βιβλίου παγκοσμίως, ανοίγει ξανά τις πύλες της με τιμώμενη χώρα τον Καναδά και πολλές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κυρίως εκτός των εκθεσιακών χώρων αλλά και ψηφιακά, σε ένα υβριδικό μοντέλο που αξιοποιεί την περσινή (εξ ολοκλήρου ψηφιακή) εμπειρία.
Το Ελληνικό βιβλίο θα δώσει δυναμικό «παρών» με το Ελληνικό Περίπτερο (Hall 4.1 / Stand G83) στο οποίο συμμετέχουν με δικό τους χώρο 14 Έλληνες εκδότες: Άγρα, Βακχικόν, Ευρασία, Καπόν, Καστανιώτη, Κέδρος , Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκη, Νεφέλη -Volatilium, University Studio Press, Thinking Book-in-browser, Romiosini. Την εθνική αποστολή διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Διεύθυνση Γραμμάτων με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη
Περισσότεροι από 800 εκδόσεις θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες του Περιπτέρου, καλύπτοντας μια ευρεία εκπροσώπηση θεματικών κατηγοριών καθώς και ένα πανόραμα πρόσφατων εκδόσεων τέχνης από μουσεία και πολιτιστικούς φορείς που θα φωτίσουν πτυχές της σύγχρονης συγγραφικής και πολιτιστικής δράσης στην Ελλάδα σήμερα.
Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΒ Φρανκφούρτης κατήργησε φέτος τις αίθουσες εκδηλώσεων εντός του εκθεσιακού χώρου, λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού- Διεύθυνση Γραμμάτων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση, Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) – Κ Edition Romiosini και τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοθηκών (IFLA) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με προσκεκλημένους συγγραφείς και ομιλητές και με στόχο την προώθηση του ελληνικού βιβλίου τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και προς το κοινό. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φυσικά σε χώρους ως επί το πλείστον εκτός της Έκθεσης αλλά και ψηφιακά στο Frankfurt Studio που θα μεταδίδει ζωντανά σειρά συζητήσεων για σημαντικά ζητήματα της εκδοτικής βιομηχανίας, από τα κανάλια της Frankfurt Book Fair.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση του νέου μεταφραστικού προγράμματος GreekLit το οποίο ξεκίνησε δυναμικά τη λειτουργία του επανατοποθετώντας το ελληνικό βιβλίο στον ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς δικαιωμάτων. Μετά από πρόσκληση της Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης, το νέο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στα μέλη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού δικτύου ENLIT – European Network for Literary Translation από τον Πρόεδρο της επιτροπής του GreekLit κ. Νίκο Μπακουνάκη, την Πέμπτη 21/10 στις 12.30 μμ.
Το Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις βιβλιοθήκες του Ελληνικού Περιπτέρου και να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και να συναντήσουν τους προσκεκλημένους συγγραφείς: Ανδρέα Μήτσου, Νίκο Μπακουνάκη και Έρση Σωτηροπούλου καθώς και τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση.
Οι εκδηλώσεις της Ελληνικής αποστολής θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία και συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκου Α. Κούκη, της Διευθύντριας Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ κ. Σίσσυς Παπαθανασίου και με την υποστήριξη της προξένου της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη κ. Ιωάννα Κριεμπάρδη.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Τετάρτη 20/1/-2021
ΩΡΑ 16:00 – 16.25
(FRANKFURT STUDIO / LIVE STREAMING)
“Βιβλίο, Βιβλιοθήκες και Πολιτιστικά Ιδρύματα: Μια σχέση με δυναμική στην μετά COVID εποχή”
Παρά τις αβέβαιες συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει οι βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, προκύπτουν μέσα από αυτή την εμπειρία νέες βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμοι τρόποι προσέγγισης των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το πάνελ συζητά τις πρωτοβουλίες, τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στο πλαίσιο μιας προοπτικής με επίκεντρο τον αναγνώστη-χρήστη. Προτείνει και επεξεργάζεται τις πολιτικές λήψης αποφάσεων, καθώς και εφαρμοζόμενες με επιτυχία πρακτικές, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Ομιλητές: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Τόνια Αράχωβα, εκλεγμένη Πρόεδρος IFLA, Πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδας, Perry Moree, ταμίας ΔΣ IFLA, CEO Βιβλιοθήκης Zeeland, Ολλανδία.
[Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά στο ψηφιακό κανάλι της Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης].
Πέμπτη 21/10/2021
ΩΡΑ 16.00-18.00 / Café Laumer (Bockenheimer Landstraße 67, Frankfurt
Συγγραφείς και Βραβεία: παρουσίαση της Ανθολογίας Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων
Μια συζήτηση για τη λογοτεχνία, τα βραβεία, τους συγγραφείς με αφορμή την έκδοση της Ανθολογίας Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (διήγημα-νουβέλα) στη γερμανική γλώσσα από τις εκδόσεις ROMIOSINI.
Ομιλητές: Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Γραμμάτων ΥΠΠΟΑ
Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας
Ανδρέας Μήτσου, συγγραφέας
Συντονίζει: Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πανεπιστημιακός
Χαιρετισμοί: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού
Ιωάννα Κριεμπάρδη, Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη
Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Σάββατο 23/10/2021
ΩΡΑ 11.00-12.30 / ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83
Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας
Διαδραστική παρουσίαση από τη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση της επετειακής έκδοσης του Ιδρύματος Ωνάση. Ο χάρτης-σταθμός του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο σε ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο που φιλοδοξεί να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του. Ένα ταξίδι με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα.
Σάββατο 23/10/2021
ΩΡΑ 19.00-20.30 / (Weltenleser Bookshop, Oeder Weg 40, 60318, Frankfurt)
DAS KAVAFIS PROJECT
Παρουσίαση τριών νέων εκδόσεων για τον Καβάφη στη γερμανική γλώσσα από τις εκδόσεις ROMIOSINI. Μια ανθολογία ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, μια «Ανοιχτή επιστολή του Joachim Sartorius προς τον Καβάφη» και η μυθιστορηματική βιογραφία του ποιητή «Τι μένει από τη νύχτα» της Έρσης Σωτηροπούλου συνθέτουν την τριλογία “Das Kavafis Projekt”.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Τι μένει από τη νύχτα» (εκδ. Πατάκης 2015), Κώστας Κοσμάς, επιμελητής εκδόσεων Romiosini.
Χαιρετισμό απευθύνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Α. Κούκης.
Κυριακή 24/10/2021
ΩΡΑ 11.00 – 13.00 / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83
Ανοιχτή συνάντηση συνεργασίας με εκπαιδευτικούς των Ελληνικών σχολείων της Γερμανίας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΕΣ
Στην έκθεση βιβλίων που παρουσιάζει το Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν φέτος 21 πολιτιστικοί φορείς και μουσεία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με πρόσφατες εκδόσεις τέχνης και πολιτισμού (λευκώματα, κατάλογοι μουσείων κλπ): Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ακρόπολης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΜΟΜUS- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Αθηνών, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.& Μ. Θεοχαράκη, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca), Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλειδών, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Α.Π.Θ.), Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Νομισματικό Μουσείο, Μουσείο Ούζου-ο κόσμος του Ούζου, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Η έκθεση ελληνικών βιβλίων περιλαμβάνει ακόμη τίτλους που επέλεξαν περισσότεροι από 60 εκδότες και περιλαμβάνει τις ενότητες: πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό και εφηβικό βιβλίο, graphic novels – comic books, λευκώματα, εκδόσεις κλασικής και σύγχρονης τέχνης, μέθοδοι εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, έργα που διακρίθηκαν στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020 καθώς και 50 ελληνικά βιβλία τα οποία έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 20 χώρες: Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Τουρκία, Λίβανος, Δανία, Σουηδία, Εσθονία, Λιθουανία, Ρωσία, Ουκρανία. Ιράκ, Ινδία, Κορέα, Κίνα, Ταϊλάνδη, Ταιβάν.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ MOMUS ΣΤΟ THEARTS+ ΤΗΣ FBM
Στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΒ Φρανκφούρτης συμμετέχει και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus, στην ενότητα THEARTS+, όπου συναντιέται ο εκδοτικός κόσμος με αυτό των εικαστικών τεχνών. Το MOMus προσκλήθηκε από τη διοργάνωση ως μεγάλος και δραστήριος εικαστικός Οργανισμός μουσείων με έδρα τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών συνεργασιών που επιθυμεί να αναπτύξει η Frankfurt Book Fair με αφετηρία την Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 28 Νοεμβρίου 2021, με τιμώμενη τη Γερμανόφωνη λογοτεχνία.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]