Skip to main content

Απόδραση της ελληνικής τέχνης στο Παρίσι

Με σκοπό του την προώθηση Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό, ο νέος θεσμός της γκαλερί Dépôt, με τίτλο «Αποδράσεις», εγκαινιάζεται με την ομαδική έκθεση «Evasion #1», που πραγματοποιείται στο πολιτιστικό κέντρο Espace Christiane Peugeot του Παρισιού, στη Γαλλία, από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου.

Η διεθνής αυτή ομαδική έκθεση περιλαμβάνει έργα 32 σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών και συνοδεύεται από την ατομική έκθεση Los Otros, με τίτλο «Limbus Op.1». Και οι δύο εκθέσεις εγκαινιάζονται την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο

Ο εκπρόσωπος της γκαλερί Dépôt και επιμελητής της έκθεσης, Φίλιππος Βαζάκας, σημειώνει: «H Dépôt Art Gallery δημιούργησε τον θεσμό “Αποδράσεις”, με στόχο την προώθηση Ελλήνων καλλιτεχνών και του έργου τους στο εξωτερικό, φέρνοντάς τους σε επαφή και διάλογο με ξένους καλλιτέχνες, γεγονός που διασφαλίζει την όσμωση μεταξύ των καλλιτεχνικών τάσεων, που σηματοδοτούν σήμερα τη σύγχρονη Τέχνη κάτω από μια παγκόσμια και χωρίς σύνορα οπτική. Μια πρακτική που, τελικά, θα επιτρέψει σε όλους τους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτου εθνικότητας, να αποδράσουν και να επικοινωνήσουν το έργο τους διεθνώς, που είναι επιτακτική ανάγκη στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα προσπαθήσει να επιβληθεί με την ποιότητα και την πρωτοτυπία των προτάσεων και συνδυασμών του, τόσο στις πρωτεύουσες, όσο και στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης και όχι μόνο, υποστηρίζοντας πως η Τέχνη δεν έχει ούτε σύνορα, ούτε όρια.          

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη απόδραση “Evasion #1” θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, φιλοξενούμενη στο Espace Christiane Peugeot, διακεκριμένο και αδιαμφισβήτητο χώρο σύγχρονης Τέχνης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Πρόκειται για μια δράση, που συνδυάζει μια ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μια ατομική έκθεση και δρώμενα (συναυλίες, περφόρμανς κ.λπ.).

Η Τέχνη έχει πολλά πρόσωπα. Η μουσική, η ποίηση, ο χορός, η λογοτεχνία, το θέατρο βρίσκονται σε μια συνεχή συμπληρωματική σχέση με τις εικαστικές τέχνες. Μια σχέση που έχει ως απώτερο σκοπό την εξύψωση της ψυχής και του πνεύματός μας, συμβάλλοντας, με αυτό τον τρόπο, στην προσωπική μας απόδραση από την πραγματικότητα και την καθημερινότητα».

Μια κίνηση εξωστρέφειας

Στο κείμενό της, «Rendez – vous à l’espace», η Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου σημειώνει για τον θεσμό «Evasions»: «Απόδραση, απεγκλωβισμός από περίκλειστα καταπιεστικά σχήματα και καταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί μια κίνηση εξωστρέφειας, που ενθαρρύνει τη δράση των καλλιτεχνών εκτός των τειχών και την έκθεσή τους στον κόσμο. Μια κίνηση που συμφέρει πολλούς μαζί από διάφορα σημεία. Ως εκ τούτου, η στήριξη αυτής της απόδρασης είναι όχι μόνο νόμιμη, αλλά και ηθική. Είναι υποχρέωση από την πλευρά της γκαλερί.

Χάραξη ενός καλλιτεχνικού οδικού χάρτη με διαφυγές και αποδράσεις, αλλά, πάντα, με σύνθετη ονομασία και όνομα κύριο τη Δράση, ως αντίδραση στην αδράνεια. Με τρόπο φυσικό και ρεαλιστικό, σε αντίθεση με τον εικονικό και υπερρεαλιστικό τρόπο της ηλεκτρονικής πραγματικότητας, που μηδενίζει τις αποστάσεις στο “σφαιρικό χωριό”, αλλά μεγιστοποιεί το χάσμα της ανθρώπινης επαφής. Είναι μία επικοινωνία σε κοινή νοηματική. Μια γλώσσα παγκόσμια, που δεν χρειάζεται μετάφραση, αλλά καλούς ερμηνευτές, όπως, άλλωστε, και η μουσική.

Η “απόδραση” ελευθερώνει τον καλλιτέχνη από τη στενή αντίληψη του χώρου και προκαλεί δημιουργικά ρήγματα στη συμπαγή εικόνα της εσωστρέφειας. Αναπτύσσει την ικανότητα αντανακλαστικών σε εξωγενή καινούργια ερεθίσματα και απαλλάσσει από τους συνήθεις περιορισμούς της καθημερινότητας. Είναι μία εμπροσθοβαρής κίνηση, ένα άλμα σε ύψος, όπου, με όρους αθλητισμού, η στήριξη της γκαλερί παίζει τον ρόλο του αλτήρα. Αθλητής παραμένει πάντα ο καλλιτέχνης και τα σύμβολα σε ισχύ. Φαίνεται ότι ακόμη και η ουτοπία της Τέχνης θέλει έναν κατάλληλο τόπο για να αναπτυχθεί και έναν ιδιαίτερο ιστό επικοινωνίας».

Οι καλλιτέχνες

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Hervé Borrel, Bozenna, Gözde Can – Köroğlu, Alain Carpentier, Tasos Dimos, Rebecca Driffield, Anna Grigora, Marlène Hue, Areti Kloutsinioti, Iro Kovatzi, Kreuz, Laura Loriers, Los Otros, Maja, Peny Manavi, Nathalie Mangin, Marikita Manolopoulou, Katerina Mavroleon, Niki Michailidou, Aspa Papalexandri, Elias Papanikolaou, Evdoxia Papasavva, Natassa Rachovitsa, Cléo Robine, Hanna Schibel, Kyriakos Syfiltzoglou, Tarek, Vaggelis Tzermias, Yiannis Tzomakas, Kiki Voulgareli. Τιμητική συμμετοχή των καλλιτεχνών Christiane Peugeot και François Pohu, πρόεδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του πολιτιστικού κέντρου Espace Christiane Peugeot αντίστοιχα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου (19:00 – 20:00): θεατρική performance «Fiat Lux», σε κείμενα Friedrich Nietzsche, Fabrice Guénier και Yi – Ting Hung και δημιουργία – απόδοση από την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Yi – Ting Hung.

Σάββατο 3 Μαρτίου (19:00 – 20:30): διαδραστική συναυλία «William Shakespeare, μάρτυρας της εποχής μας», πάνω σε σονέτα του Σαίξπηρ, με έργα των Dmitri Shostakovich, Dmitri Kabalevsky, Grigori Fried, Michel Ciry και Jean – Christophe Rosaz. Συμμετέχουν οι Frédéric Albou (μπασοβαρύτονος) και Orlando Bass (πιάνο).

Πληροφορίες

Espace Christiane Peugeot: 62, Avenue de la Grande – Armée, 75017, Παρίσι – Γαλλία (μετρό: Argentine & Porte Maillot). Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά: 14:00 – 19:00. Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να απευθυνθεί στην γκαλερί Dépôt: Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι – Αθήνα, τηλ.: 210 3648174.

[email protected]