Skip to main content

«Οι Μάγισσες της Σμύρνης» σε διαδικτυακές προβολές

Η  μεγάλη θεατρική επιτυχία «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» -που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάρας Μεϊμαρίδη-, σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, με έναν θίασο εμβληματικών ηθοποιών και ομάδα σπουδαίων συντελεστών, θα παρουσιαστεί διαδικτυακά για 7 μαγνητοσκοπημένες προβολές, καθημερινά από τις 9 έως και τις 13 Δεκεμβρίου, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.gr

Σε μια περίοδο που το ζωντανό θέατρο δεν επιτρέπεται, η θεατρική πράξη βρίσκει νέους τρόπους να προσεγγίσει το κοινό και να προσφέρει στην ψυχή και το πνεύμα μας, μέχρι να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο.

Με τη σκέψη αυτή, οι Θεατρικές Σκηνές δίνουν την δυνατότητα στο κοινό όλης της χώρας, αλλά και στους Έλληνες του εξωτερικού να παρακολουθήσουν την παράσταση – σταθμό για τα αθηναϊκά θεατρικά δρώμενα, που έσπασε κάθε ρεκόρ εισιτηρίων και ενθουσίασε το κοινό πραγματοποιώντας 100 sold-out παραστάσεις, με 150.000 θεατές. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούν να μεταφέρουν τη μαγεία του θεάτρου κατευθείαν από την σκηνή, στην ασφάλεια του σπιτιού μας.

Μέσα από την ατμόσφαιρα μίας εμβληματικής εποχής, το κοινό μεταφέρεται σε ένα ταξίδι στα παράλια της Σμύρνης του 1887 και σε μια ιστορία γεμάτη μάγια, ξόρκια, αρώματα, έρωτες και πάθη.

Σμύρνη στις αρχές του 1900… Ανατολή…  Η Κατίνα, μια φτωχή, έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά αποφασισμένη για όλα, αναρριχάται με ξόρκια και μπουγιούμια στην υψηλή κοινωνία της πόλης, μπλέκοντας στα δίχτυα της τους πιο επιφανείς και ισχυρούς άντρες της κοινωνίας αυτής.

Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τουρκάλα μάγισσα, που την παίρνει υπό την προστασία της. Έτσι, η Κατίνα βάζει στόχο να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά ποτέ δεν κάνουν λάθος. Καταφέρνει να παντρευτεί τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον ένα πλουσιότερο από τον άλλον. Όσο ανεβαίνει πιο ψηλά σε κοινωνική τάξη, η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να γίνει αρχόντισσα όλης της Σμύρνης. Εκατό χρόνια μετά, σ’ ένα σκονισμένο μπαουλάκι στο σπίτι της Αίγινας, βρέθηκαν οι γραφές, τα ξόρκια και τα μαγικά της.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη στον ρόλο της Ευθαλίας, η Σμαράγδα Καρύδη στον ρόλο της Κατίνας, που μαγεύει τους Μέμο Μπεγνή (Κωνσταντίνο) και Μελέτη Ηλία (Σύριο Καραμάνο) και η Νικολέττα Βλαβιανού στον ρόλο της Φούλας. Τον ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, ερμηνεύει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Για την παράσταση, τα μάγια και κάποια ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς είχαμε μιλήσει με τον Μέμο Μπεγνή ο οποίος, μεταξύ άλλων, μας είχε απαντήσει στις ερωτήσεις:

Ερωτικά φίλτρα, μάγια, ξόρκια. «Ο σκοπός… αγιάζει τα μέσα»; Τι λέτε;

«Δεν είναι εύκολη ερώτηση αυτή. Και ναι και όχι. Εξαρτάται τα μέσα… αν είναι φόνος εννοείται πως όχι. Αν είναι εξαπάτηση, πάλι όχι. Είναι πολύ οι λεπτές ισορροπίες για το τι είναι σωστό και τι όχι. Άλλωστε, εμείς τα βάζουμε τα όρια. Τώρα… αν μείνουμε στα μάγια και δεχτούμε ότι υπάρχουν οk… γιατί όχι;»

Πώς προσέγγισε το βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη, η σκηνοθετική ματιά του Σταμάτη Φασουλή;

«Είναι αριστοτεχνικά δομημένο το κείμενο. Ο Σταμάτης έχει κάνει τρομερή δουλειά στο τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει με βασικό γνώμονα την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας αλλά και προσέχοντας να μην κουράσει τον κόσμο. Γιατί, κακά τα ψέματα… ένα βιβλίο δεν μπορεί να μεταφερθεί στη σκηνή. Πολλά πράγματα πρέπει να θυσιαστούν προκειμένου να πάει μπροστά η ιστορία και να μην κουράσει. Θα ’λεγα ότι είναι απόλυτα κινηματογραφικό. Σκηνές μικρές και εύπεπτες για να μην κουραστεί ο κόσμος, προσέχοντας φυσικά να μη χαθεί τίποτα απ’ τη μαγεία εκείνης της εποχής».

Ερμηνεύουν ακόμα οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μαρία Αντουλινάκη, Νικόλας Βασιλειάδης, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Μανώλης Γεραπετρίτης, Γιώργος Γκολφινόπουλος, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Δεπάστας, Νατάσσα Κοτσοβού, Γιώργος Λόξας, Γιώργος Ματζιάρης, Στράτος Μενούτης, Δανάη Μπάρκα, Αθηνά Νιαβή, Νεφέλη Παπαδερού, Γιώργος Παράσχος, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Ευγενία Σαμαρά, Νίκος Σταυρακούδης, Ευσταθία Τσαπαρέλη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]