Skip to main content

Ο Δήμος Θηβαίων τίμησε τα θύματα των μαρτυρικών χωριών Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στη Δομβραίνα της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων η εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στα μαρτυρικά χωριά Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων.

Φέτος συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από τότε που τα ναζιστικά στρατεύματα σκόρπισαν τον θάνατο και έκαψαν ολοσχερώς τα τρία χωριά, καθώς και τις ιερές Μονές Μακαριωτίσσης και Οσίου Σεραφείμ Δομβούς.

Tο πρωί της Κυριακής τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δομβραίνας, ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, κ.κ. Γεωργίου, συμπαραστατουμένου από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης, πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη Θεοδοσίου Δαμόπουλου και ιερέων της περιοχής.

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών.

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε εκείνους που χάθηκαν κατά την πυρπόληση των μαρτυρικών χωριών από τα ναζιστικά στρατεύματα της Κατοχής. Η θυσία τους αποτελεί απαράμιλλο δείγμα αυταπάρνησης και ηρωισμού. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε τη μνήμη τους αιώνια, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι οι αγώνες τους δεν πήγαν χαμένοι, ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά την άνοδο του φασισμού», τόνισε ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, κατά τον χαιρετισμό του.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας -Αντίκυρας, κ. Γιάννης Σταθάς, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Δήμου Θηβαίων για την ένταξη των τριών χωριών στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχαστούν οι θυσίες και οι αγώνες ενάντια στα στρατεύματα της Κατοχής.

Χαιρετισμό απηύθυναν και οι πρόεδροι των μαρτυρικών χωριών, κ. Σεραφείμ Δέδες της Κοινότητας Χωστίων και κ. Κωνσταντίνος Μπούγιας της Κοινότητας Δομβραίνας, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της όλης εκδήλωσης.

Συγκλονιστική η ζωντανή μαρτυρία του υπερήλικα Αλέξανδρου Μεϊδάνη, επιζήσαντα της θηριωδίας.

Στα γεγονότα εκείνης της εποχής και την πυρπόληση των χωριών τον Αύγουστο του 1943 αναφέρθηκαν διεξοδικά στις ομιλίες τους η κ. Αμαλία Παπαϊωάννου, επιμελήτρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, ο κ. Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και ο κ. Γιώργος Μαστροδήμος του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά.

Στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων κατέθεσαν ο Δήμαρχος Θηβαίων, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, οι βουλευτές Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας και κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και Δήμαρχος Διστόμου -Αράχοβας -Αντίκυρας, κ. Γιάννης Σταθάς και ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων, κ. Γιώργος Ντασιώτης. Τις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας εκπροσώπησαν ο υποδιοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού Θήβας, συνταγματάρχης κ. Νικόλαος Καλαϊτζίδης και ο διοικητής του Α.Τ. Θηβών, υπαστυνόμος A’  κ. Χρήστος Φάφας. Στεφάνι κατέθεσε και ο κ. Κωνσταντίνος Κοβάνης, ένας εκ των τελευταίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Θηβαίων, κ. Γιώργος Παπασπύρου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Αντώνης Τουλουμάκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελλοπίας, κ. Κων/νος Ράπτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ξηρονομής, κ. Στάθης Κεφαλάς, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

naftemporiki.gr