Skip to main content

Παρουσιάστηκε ο «Εσωτερικός μετανάστης» του Νίκου Γερακάρη

Το πρώτο – και τελευταίο, όπως είπε ο ίδιος – βιβλίο του, με τίτλο «Εσωτερικός μετανάστης» (εκδόσεις Ποταμός), παρουσίασε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Γερακάρης, χθες το μεσημέρι, σε κατάμεστη – από δημοσιογραφικό και όχι μόνο κόσμο – αίθουσα του ξενοδοχείου Ηλέκτρα Παλλάς, στην πλατεία Συντάγματος.

Τον συγγραφέα τίμησε με την παρουσία του και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, ο οποίος, ανεβαίνοντας στο βήμα, ανέφερε πως ήταν συμφοιτητές με τον Νίκο Γερακάρη και, χαιρετώντας πολλούς από τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη συγγραφική απόπειρα του βετεράνου δημοσιογράφου.

Για την έκδοση

Στην παρουσίαση της έκδοσης, ο επί 16 χρόνια διευθυντής της Καθημερινής, Μίμης Παπαναγιώτου, μίλησε για τον συγγραφέα, τονίζοντας πως «ποτέ δεν έγραψε μύθους και δεν άφησε εκτεθειμένη την εφημερίδα», ενώ έκλεισε τη σύντομη ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «…σπανίζουν σήμερα οι Γερακάρηδες»!

Ο μέχρι πέρυσι πρόεδρος του συμβουλίου της επικρατείας, Κώστας Μενουδάκος, μίλησε για την επαγγελματική ακρίβεια του Νίκου Γερακάρη. «Ό,τι μετέφερε μέσω της εφημερίδας ο Νίκος,  το έκανε με απόλυτη συνέπεια. Μπορεί να είναι ανυπόμονος και νευρικός, ποτέ, όμως, δεν χάνει τη νηφάλια κρίση. Είτε κερδίσει, είτε χάσει ο Ολυμπιακός, κάνει πάντα κριτική με αντικειμενικότητα» είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Μενουδάκος.

Ο Γιάννης Τζανετάκος διάβασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο αποσπάσματα του βιβλίου με αναφορά σε Μανιάτικη βεντέτα,  ενώ ο Παύλος Γερακάρης, με τη σειρά του,  διάβασε τη σελίδα 103, στην οποία, υπό τον  τίτλο «Αθλητικογραφία και όπερα στη Βαρσοβία», περιγράφεται με χιουμοριστικό τρόπο ένα ταξίδι με τον Ολυμπιακό στην Πολωνία.

«Πολύ Ολυμπιακός έχει πλακώσει…» είπε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο οποίος, ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε πως, ίσως, είναι ο μόνος από τους παρευρισκόμενους,  ο οποίος δεν είναι από τη Μάνη. «Διάβασα το βιβλίο στην ψυχρή οθόνη του υπολογιστή, πριν εκδοθεί… κι όμως ανέδυε ένα άρωμα, το οποίο συγκινεί τους αναγνώστες. Διαβάζεται  σαν να ξεφυλλίζεις ένα παλιό άλμπουμ φωτογραφιών, και ας μην είναι δικό σου. Το εξώφυλλο είναι ό,τι και το περιεχόμενό του… μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία». Ο κ. Τσίμας έκλεισε, κάνοντας αναφορά στον Νίκο Γεαρακάρη και την αυθεντικότητα στη δημοσιογραφία,  η οποία δεν υπάρχει πια.

«Εσωτερικός μετανάστης»

Πρόκειται για το βιβλίο μιας ολόκληρης ζωής. Είναι η πορεία του Νίκου Γερακάρη από τη Μάνη της φτώχειας της δεκαετίας του ’40, στην Αθήνα του τσιμέντου, της σκληρής δουλειάς, αλλά και της επιτυχίας σε μεγάλες εφημερίδες, στον ηλεκτρονικό Τύπο και στο Γραφείο Τύπου της Εθνικής Τράπεζας. Αναμνήσεις, σκέψεις, κρίσεις, σχόλια, μαζί με ντοκουμέντα και δημοσιογραφική αφήγηση, συνθέτουν μια αυτοβιογραφία – οδοιπορικό.

Στις σελίδες του, υπάρχουν αποκαλυπτικές αναφορές για πρόσωπα και καταστάσεις της Ελλάδας, από τον χώρο του Τύπου και της πολιτικής. Σκιαγραφούνται μεγάλες και μικρές στιγμές ανθρώπων, που έπαιξαν ρόλο στην οικονομική και πολιτική εξουσία. Ανθρώπων μύθων, αλλά και ανθρώπων υπερεκτιμημένων. Είναι η διαδρομή ενός παιδιού από την κατατρεγμένη φτώχεια της Μάνης του Εμφυλίου, στην αγωνιστική φτώχεια της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού. Και από εκεί, στο αγωνιστικό δικαστικό ρεπορτάζ μιας εποχής αίματος, καθώς – μέσα σε δέκα χρόνια (1960 – 1972) – κάλυψε την εκτέλεση 40 καταδικασμένων σε θάνατο…

Ο Νίκος Γερακάρης περιγράφει τα γεγονότα, που έζησε από την παιδική του ηλικία, όταν η πολυμελής οικογένεια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ομηρικό χωριό της Μάνης, Οίτυλο, έως και την αποχώρησή του από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία εργάστηκε ως υπεύθυνος Τύπου, επί 28,5 χρόνια.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]