Skip to main content

Επανειλημμένες επανεκδόσεις που συγκινούν και συναρπάζουν

Απευθυνόμενα σε εφήβους, με χαρακτηριστική γλαφυρότητα γραφής και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, τα βιβλία της συγγραφέα Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου, «Ιβάν και Πρίγκιπας» και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», επανεκδίδονται για πολλοστή φορά από τις εκδόσεις Άγκυρα. 

«Αυτό κάνει μεγαλύτερη την ευθύνη»

Γεμάτη χαρά για τις συνεχείς επανεκδόσεις των δύο αυτών δημιουργημάτων της, η Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου σημειώνει: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια, από καρδιάς, τους γονείς και τα παιδιά που τιμούν με την αγάπη και την επιλογή τους τα βιβλία μου, οδηγώντας τα σε επανειλημμένες επανεκδόσεις. Νοιώθω εξαιρετική τιμή και μεγάλη συγκίνηση για τη 10η έκδοση του “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος”, από την ιστορική σειρά “Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας”, και για την 5η έκδοση του “Ιβάν και Πρίγκιπας”, από την κοινωνική σειρά, κυρίως τώρα, σε μια εποχή που όλοι βιώνουμε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια δαπανών. Αυτό κάνει μεγαλύτερη την ευθύνη και πιο δυνατό το κίνητρο για συνέχεια. Σας ευχαριστώ θερμά». 

«Ο κόσμος μάς χωράει όλους»

Το βιβλίο «Ιβάν και Πρίγκιπας» προσεγγίζει δύο σοβαρά ζητήματα με μεγάλες επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία: από τη μια πλευρά, αντικρούει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και, από την άλλη, υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του. Ήρωάς του είναι ο Ιβάν, ένα παιδί της προσφυγιάς, που φτάνει στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, με σύντροφο έναν σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του που έμεινε πίσω. Οι πρώτες εντυπώσεις τον πληγώνουν, τον απογοητεύουν, αλλά, γρήγορα, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα μαύρα, χάρη στην ευαισθησία των νέων του φίλων, που τον περιβάλλουν με τη στοργή και την αγάπη που χρειάζεται, για να «ξαναριζώσει».

Έτσι, μέσα από απρόσμενες περιπέτειες που μοιράζεται με τον πιστό του Πρίγκιπα, δίνει μαθήματα απαράμιλλου αλτρουισμού, αγάπης, ανωτερότητας και εμπιστοσύνης, που συγκλονίζουν, οδηγημένος από τη σοφία του παππού του, που του δίδαξε ότι «ο κόσμος μάς χωράει όλους, αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται, για να συνυπάρχουμε αρμονικά».  

Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος

Η ιστορική σειρά βιβλίων της Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου, «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», χάρη στην ιδιομορφία της γραφής της, κάνει τον αναγνώστη να ζει σε πρώτο πρόσωπο όλα τα γεγονότα, που περιγράφονται με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα. Και η ιδιομορφία αυτή συνίσταται στο εύρημα της Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας, την οποία «περνά» ο ήρωας των βιβλίων, ο Νικόλας, και μεταφέρεται στον χρόνο που διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, με αποτέλεσμα η μάθηση να γίνεται αποτελεσματική, χωρίς να θυμίζει υποχρεωτική διδασκαλία.

Έτσι, οι αναγνώστες βιώνουν την Ιστορία μας με τρόπο εποικοδομητικό και με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο. Μόνο που το έργο αυτό βασίζεται απόλυτα στην ιστορική αλήθεια, που, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να γίνει βίωμα και κτήμα της νέας γενιάς.

Από τη σειρά αυτή, λοιπόν, επανεκδίδεται, το βιβλίο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος». Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, είναι ο θρύλος της φυλής, που τον φέρει στην ψυχή του, από τη γέννησή του, κάθε Έλληνας. Είναι το μεγάλο παραμύθι, που παρηγόρησε και μεγάλωσε γενιές και γενιές και που δεν θα πάψει να συγκινεί και να συναρπάζει, όσο ο χρόνος και η λήθη αδυνατούν να θαμπώσουν την ιστορική μας μνήμη.

Και αυτό το βιβλίο, που αγγίζει τον Παλαιολόγο σχεδόν σαν παραμύθι, μέσα, όμως, από την ιστορική πραγματικότητα, δεν φιλοδοξεί να προσθέσει γνώσεις και άγνωστες λεπτομέρειες στον θρύλο του. Φιλοδοξεί, όμως, και προσπαθεί να τον φέρει κοντά στον αναγνώστη, να τον κάνει προσιτό και οικείο. Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος. Και όταν τα χρόνια περάσουν και οι σημερινοί νέοι γίνουν γονείς, να θυμούνται με αγάπη το παραμύθι του Νικόλα και ότι, κάποτε, μέσα από αυτό, έζησαν και άγγιξαν τον μεγάλο μας ήρωα. Και έτσι, σαν παραμύθι, σαν ιστορία, μα πάντα με αγάπη και συγκίνηση, να το μεταφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, κρατώντας άσβεστη και δυνατή την ιστορική μας μνήμη.  

naftemporiki.gr